Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '21

 
Kategori
Müzik
 

Yılın yeni şampiyonları

Dev müzik platformu Spotify her yıl sonu olduğu gibi 2021 için de dinleme istatistiklerini ve özetleri Spotify Wrapped ismi altında paylaştı. En çok dinlenen kadın sanatçılar kategorisinde Sezen Aksu birinci Zeynep Bastık ise ikinci oldu. En çok dinlenen şarkılar kategorisinde ise Bilmem mi'yle Sefo ilk başta yer aldı. Ardından; Madrigal 'Seni Dert Etmeler', UZI 'Krvn', Ezhel 'Bul Beni' ve Edis 'Martılar' listeyi takip ediyor.
 
Dünya müziğide bu yıl hareketli bir dönem geçirdi. Dünyada bu yıl en çok dinlenen sanatçı, Latin trap ve reggaeton tarzının öne çıkan ismi Bad Bunny oldu. Porto Rikolu sanatçının şarkıları 2021’de Spotify’da 9.1 milyar kez çalındı. Bad Bunny, geçen yılın Spotify raporunda da 8.3 milyar dinlenmeyle zirvedeydi. En çok dinlenen sanatçılar listesinde Bad Bunny’i Taylor Swift izliyor. Sanatçının bu yıl yayınladığı ‘Red (Taylor’s Version)’ adlı albüm, bir günde en çok dinlenen albümlerden biri oldu. ‘Red’, yayınlandığı gün 90.8 milyon kez dinlendi. Üçüncü sırada ise Güney Koreli grup BTS yer aldı. Böylece ilk kez bu listeye bir K-Pop grubu girmiş oldu. BTS’nin ‘Dynamite’ adlı şarkısı dünyanın en büyük ikinci dijital müzik platformu Apple Müzik’te ise yılın en çok dinlenen şarkısı oldu.
 
 
Bir döndü pir döndü
 
Atiye nihayet sahalara geri döndü. 3 yıl uzak kaldığı müzik dünyasına görkemli bir dönüş yapan şarkıcı, yepyeni projelerini kendisini fazlasıyla özleyen sevenleri ile paylaşmaya hazırlanıyor. 'Ses Seda Yok' bir yerlere kaybolmadım geri döndümün ilk sinyallerinden.. Geleneksel Qawwali müziğinin üstüne sözlerini Sibel Algan’ın yazdığı düzenlemesi Erol Sebebci’ye ait yeni şarkısı 'Ses Seda Yok' ile yine farklı bir işe imza atan Atiye, dünya müziği ile kendi tarzını harmanlayıp dinleyiciye sunmuş. Aynı zamandaTürkiye’de çıkan ilk fusion pop şarkısı olma özelliğini taşıyor.
 
 
Kariyerinin başından beri farklı tarzlar deneyen ve bu riskin altından rahatlıkla kalkmış bir vokal. Hem dans eden hem de şarkı söyleyen piyasada çok az parmak gösterilebilecek isim var, ama Atiye'nin aurası her zaman cazip gelmiş, karakteristik vokaliyle de birleşince özgün bir isim olduğu yıllar boyunca korumuş ve anlamıştık. 'Ses Seda Yok' daha taze olmasına rağmen yine çizgisinden ödün vermemiş, bol dans sekanslı Aytekin Yalçın yönetmenliğindeki video klibi de göz alıcı. Bu arada duyumlarıma göre Atiye bir albüm hazırlamış, pandemiden dolayı da ertelemişti sanırım artık vaktinin geldiğini düşünüyorum. 
 
 
Taze kan
 
Müzik platformlarında bestelerini duyurup kendine bir kitle yaratan,  farklı tarzlarda coverlar yapan, işin mutfağını da merak edip gözlemleyen Nilhan, yeni tekli çalışması 'Asla' ile karşımızda. Sözü ve müziği kendisine ait olan şarkının düzenlemesinde de Albin Hasani imzası taşıyor. Şarkının video klip çalışmasının yönetmenliğini Ecem Gündoğdu üstlenmiş. Kendine has vokaliyle popüler müziğe ayak basan genç sanatçıyı radarınıza eklemek için güzel bir fırsat. 
 
 
Yeni bir farkındalık
 
Sertab Erener, "Who's Gonna End?" (Kim Dur Diyecek) adlı yeni şarkısında iklim değişikliğiyle mücadele etmek, yoksulluğa son vermek, eşitliği desteklemek ve gezegeni korumak amacıyla herkesin güç birliği yapması için acil eylem çağrısında bulundu. Şarkının sözleri, 2015 yılında tüm BM üye devletleri tarafından kabul edilen 17 SKA'nın tümünü içermekte.'Who’s Gonna End', COP26’yla (26’ncı BM İklim Değişikliği Konferansı) aynı anda yayımlandı ve küresel kampanyanın da bir parçası olacak. Sertab Erener, Emre Kula ve Serdar Erener güçlerini birleştirmiş, bu şahane farkındalığın bir parçası olmuşlar.
 
 
Neler dinledim?
 
- Atiye - Ses Seda Yok
- Cansu Kurtcu - Dünyanın En Güzel Sırrı
- Sertab Erener - Who's Gonna End?
- Dicle Olcay - Gönülden Gönüle (Akustik)
- Bengü - Alaturka (Akustik)
- Sezen Aksu - Belki De Aşk Lazım Değildir
- Demetello - Tek Tabanca
- Can Bonomo - Dağ
- Nilhan - Asla
- Selin - Gidip Gel
- Şirin - Hasret
- UZI - Paparazzi
- Adamlar - Dal
- Alara Serena & Burry Soprano - Beni Üzer
- İlyas Yalçıntaş - Darmadağın
- Emrah Karakuyu - Bi Dünya
- Yiğit Kaya - Kaybettim
 
 
furkancanhazar@gmail.com
 
 
 
 
Toplam blog
: 140
: 151
Kayıt tarihi
: 20.08.16
 
 

Popular Culture ..