- Kategori
- Deneme
Yoktan var eden formül
Yoktan var olur mu? Neden olmasın?
Dilerseniz öncelikle, makalemize konu olan kavramların sözcük anlamlarına ve bizlerdeki çağrışımlarına birlikte göz atalım.
Ekonomide Temel Kavram Kıtlık
Kıtlık: Fakirlik. Fukaralık. Meteliksizlik. Sıkıntı. Zaruret. Müzayaka. Darlık. Sefalet. Sefillik. Yoksulluk. Yokluk. Azlık. Noksanlık. Vakum. Bereketsizlik. Adem. Zeval. Hiçlik. Boşluk. Gıyap. Gedik. Kıt. Sıkıntı. Lümpen. Ölüm. Yok. Eksik.
İsteklerimizin, bu istekleri tatmin etmek için kullanabileceğimiz kaynaklardan fazla olması durumuna KITLIK denir. Kıt olma durumu, ihtiyaca yetmeyecek kadar azlık, az ve zor bulunma.Yeterli olmama. İhtiyaçların karşılanabilmesi için gerekli olan mal ve hizmete, materyale, varlığa (canlı-cansız, soyut-somut) sahip olmama durumu, vakaasıdır kıtlık.
Ruhsal kıtlık, zihinsel kıtlık, bedensel kıtlık.
Minumum düzeyde de olsa hayatiyetini sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir şekilde devam ettirebilmesi için insanın, ruh-düşün-beden gereksinimlerinin karşılanması kaçınılmazdır.
ihtiyaç: Dilek, dileme, istiğfar, istek, talep, istirham, murat, meyil, hacet, şehvet, iltifat, imren, arzuhâl, rica, gerek, gereksinme, ister, lüzum, muhtaçlık, icap, icat, gereklilik, gerekseme, gereksinim, iktiza, terettüp, iltizam, amaç, emir, imrenmek, istemek, mektup, özlem, sevgi, tutku, dilekçe, buyruk, heves, şehvet, irade, vasiyet, eksik, gerekli, zorunluluk, ihtiyaç olmak.
Ruh: Tin, esans, can, cin, ecinni, heyulâ, iblis, zebanî, huri, peri, melâike, hortlak, umacı, künh, kök, çekirdek, cibilliyet, asıl, nüve, hulâsa, temel, cevher, maya, nefis, özet, mücmel, ihtisar, telhis, muhtasar, zübde, icaz, icmal, öz, zat, bizzat, kendisi, şahsen, bizatihi, elden, ekstre, özet, arı, steril, sağ, rafine, sek, ak, pak, mutlak, halis, hilesiz, som, sade, yoz, saf, damıtık, katışıksız, masum, kişi, su, çağlayan, temiz, çıplak, temizlemek, kişi, soyut, mücevher, inci, mücevherat, kuyum, köken, töz, hamur, süslü, elmas, gerçek, dâhil, kaynak, asıl, merkez, menşe, dip, dayanak, baz, ana, belkemiği, favori, as, üs, baş, başlıca, doğru, engin, derin, depderin, derinlik, tabiî, içten, muhlis, kıvamlı, etkili, hararetli, özenli. Maneviyat, inanç, inanma, kabullenme. Sevme, aşık olma, nefret etme, ,dua, iyi ve kötü niyet, ahlak gb. soyut, hissel gereksinimler. Gönülde, içsel, duygu merkezli.
Düşün: Düşünme, hayal etme, akletme, bilinçlenme. Düşünce. Tefekkür. Bakım. Açı. Düşünüş. Akıl. İde. Canlıcılık. Ufuk. Tahayyül. Zihniyet. Fikir. Düşünü. Efkâr. İçtihat. Kuram. Mütalâa. Düş. Kuram. Yargı. Beyin. Basiret. Kariha. Dimağ. Anlayış. Kavrayış. Algılayış. Öngörü. Sağgörü. İhata. Kafa. Müdrike. Bakış açısı. Telâkki. İmgeleme. Kamuoyu. Mütalâa. Derin düşünme. Meditasyon. Öğreti. Gezimcilik. Peripatetizm. Zekâvet. İrfan. Us. Anlak. Huş. Mantık. İzan. Seziş. Mana. Bilgi. Bilgi. Fikir. Hafıza. Akılcı. Aklî. Dikkat. Alırlık. Yetenek. Entelektüalizm. Hatır. Uyanıklık. Natıka. Eseme. Lojistik. Lojik. Şuur. Dimağ. Ben. Muhakeme. Emik. Ansefal. Baş. Havsala. Algı. Müfekkire. Entelekt, zihinde tasarlama. Soyut, düşsel ihtiyaçlar. Beyin merkezlidir.
Beden: Cisim, anatomi, gövde, üye, kamet, endam, fizik, eğin, biçim, görünüş, yüz, organ, form, bel, burun, doku, omuz, var olmak, vücut, cüsse, fizik yapısı, kongövde, bünye, tıp, ölü, gövdebilim, teşrih, yapıbilim, açımlama, morfoloji, şekilbilim, biçimbilim, türetme, iç organlar, mide, kalp, dâhil, kulak, tat alma organı. Cismani, anatomi ile ilgili, vücudu. Beş duyunun, iç organların ihtiyaçları. Çalışma, yeme içme, defi hacet, temizlenme, cinsel arzuların bedensel tatmini, spor yapma, güzele bakma, işitme, konuşma, koklama, tapınma, ibadet etme gb. somut gereksinimler. İhtiyaçlar vücutta (dahili, harici) karşılanır.
Ruh-düşün-beden. Üç temel gerçeklik ile var olan insan, mutlu ve huzurlu yaşayabilmesi için, kendisini oluşturan bu üç temel unsurun gereksinimlerini kemali ile karşılamak mecburiyetindedir. Her hangi birinin eksikliğinde dengesizlik ve sorunlar yaşanılması kaçınılmazdır. Her biri birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Birinde sorun yaşanması diğerlerini etkiler. Üçlü sacayağı olarak düşünebilirsiniz.
Ruhsal kıtlık; Sevgi, aşk, İbadet, tapınma, hayır hasenat, dua, iyi niyet, güzel ahlak, sevgi yoksunluğu. Gaflet. Katı kalpli olma. Hissiyatsız, nobran.
Zihinsel kıtlık; Öncelikle kendi menfaatini gözetememe, fayda zarar ayırımı yapamama. Bilgi yoksunluğu. Cehalet. Reşit olmama.
Bedensel kıtlık; Cismani ihtiyaçlarını giderme hususiyetindeki gayret, mücadele yoksunluğu. Tembellik.
Önemli: İhtiyaçların karşılanmasında, kıtlık kadar aşırılık da sorunlara sebeptir. Bedensel obezite olduğu gibi zihinsel ve ruhsal obezite de söz konusudur. Ölçülü ve dengeli olunmalıdır. Kemal kıvamı. Ne az ne de fazla. Kararınca.
Mutlu- sağlıklı- huzurlu.
Bilinçli bir tüketici olabilmek, mevcut kaynakların farkında olmak ve de bu kaynakları üretken kılmak ile mümkündür.
Tüketim: Tüketme. Yoğaltım. Sarf. Harcama. İstihlâk. Tüketici. Gider. Masraf. Harç. Külfet. Aidat. Zarar.
K aynak: Memba, çeşme, içme, göz, kaynaç, referans, yeterlik belgesi, akarsu, menşe, öz, musluk.
Öz kaynaklarımız nelerdir?
Tabii ki kendimiz. Ruh-düşün-beden. Ruhumuzu üretken kılacağız, zihnimizi üretken kılacağız, bedenimizi üretken kılacağız. Sırası ile ölçülü olarak kıtlıklarımızı gidereceğiz.
Çalışacağız, çalışacağız, çalışacağız. Manen üretken, zengin olacağız. Aklen üretken, zengin olacağız. Bedenen üretken, zengin olacağız. Nasıl mı?
1.Aşk ile dolduracağız gönlümüzü, gönül kapılarımız açık olacak.
2.Öğreneceğiz sürekli ne kadar bilsek de, hayal edeceğiz zaman zaman, beynimizi faal kılacağız.
3. Bal arısı gibi çiçekten çiçeğe dolaşacağızz, vızz vızz, bıkmadan usanmadan, zevk ile neşe ile. Bedenimizi çalıştıracağız.
Gönlümüz ağlayacak sağanak sağanak, dolup taşacak kaynaklar , pınarlar, özler, gözeler. Açık olacak sevgiliye ve de sevgiliden olan her şeye kapılar, yol olacak dağlar. Yemyeşil yeşerecek kupkuru çöller. Çağlayacak, aşk ile haykıracak diller ta dipten gelen sevda ile. Nasıl faydalanırım, faydalı olabilirim? Akıl edeceğiz, düşüneceğiz, tasarlayacağız. Ve tabii ki somutlaştıracağız arzularımızı emekle.
? Gönül dünyamız - akıl dünyamız - beden dünyamız.
? Maneviyat - Zihin - Maddiyat.
? Hisset - aklet - yap.
Olmazsa olmazlar; İyi niyet, muhabbet, menfaat, fayda, ikram, hayır hasenat, çalışma, gayret ve ümit. Ruh, akıl ve beden sağlığımız için kaçınılmaz gereksinimlerdir, hiç şüphesiz.
İKTİSAT - İKTİSATLI: İmsak, ekonometri, tasarruf, ekonomi, artırım, derlemek, cimri, tutum, biriktirmek, aşırı gitmeme, tutumlu olma, ölçülü, kıymetli, değerli, değer bilir.
Kasd: Bir işi bile bile yapmak.Niyet ederek, planlayıp, tasarlayarak yapma. Bilinçli girişim.
Taksimat: Paylaştırma. Parçalara, bölmelere, kısımlara ayırma. Dağıtma, dağıtım, bölüştürme, tevziat, üleştirme.
Önemli: Ekonomide taksimat, taksimatta kemalat olmaz ise olmazdır. Hakkaniyet gözetilmelidir muhakkak.Gelir dağılımındaki adaletsizlik, toplum içerisinde kaoslara sebep olur.Haklıya hakkını vermek, hayır, hasenat barışı, muhabbeti, birlik beraberliği temin eder. Ve tabii ki böylece kalkınma önündeki engeller kaldırılmış olur.
Aşağıdaki soruların cevaplarını siz veriniz.
1. Hazine nedir?
2. Hazine nerededir?
3. Hazineyi nasıl çıkartabilirim?
4. Çıkarttığım hazineden nasıl faydalanabilirim?
5. Hazinenin güvenliğini nasıl sağlayabilirim?
6. Mevcut hazinenin değerine değer katabilmek için neler yapmalıyım?
Bu farkındalık aynı zamanda 'eşya' yı yerli yerinde değerlendirebilme ve süregelirliğinde kendi adımıza, faydamıza kullanabilme kazanımını sunacak mı bizlere?
Bu konuya da başka bir makalemde yer vermek üzere, hoşça kalın.
Şair Yazar Kemal ALKAN
KAYNAKÇA
1- Osmanlıca Türkçe Lügat – Mevlüt KARACA ‘Hisar YAYINEVİ’
2- Türkçe Sözlük- Türk Dil Kurumu YAYINLARI
3- Kanar Arapça Türkçe Sözlük – Prof. Dr. Mehmet KANAR ‘SaY’
4- Microsoft Word Sözlüğü