Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '06

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Yol bilenindir

Birbirlerinin fikirlerine tahammül edemeyen bir toplumda yeni gelişmeler beklenemez. Nehrin karşısına geçmek isteyenler kulaç atmak zorundadırlar. Köprüleri tutanlar kulaç atanları eleştirmeye hakları varmıdır? Gül tutan eller yara bere içerisindedir. Düşünen insan da düşüncesini ifade etmek zorundadır. Her zaman söylüyorum konuşmayan bir toplumda Brütüsler çoğalır diye. Fakat eleştiriler belden aşağı değil, beyinlere hitap etmelidir. Karalama yaptığınız bir sayfaya kalıcı şeyler yazamazsınız. O ancak müsvede olur.

Düşünceleri müsveddelerde kalanlardan ve müsvedde kullanmaya alışanlardan eser beklemek boşunadır. Kimine konuşuyor diye öfkeleniriz. Kimine de konuşmuyor diye kızarız. Herkesin düşüncemize katıldığı bir toplumda gerçeklerin yıldızlardan farkı kalmaz. Seyrederiz, hatta gözlerimiz bile kamaşır fakat yakalayamayız. Yaratılışımızda vardır; Hep bizi övsünler, bravo desinler, alkış tutsunlar…Bunlar yarıya düştümü. Hırçınlaşıyoruz.

Halbuki birgün güçsüz kaldığınız veya fırsat buldukları anda sizi ilk önce terkedecek insanlar bunlardır. Eleştirenlerden korkmayın. Onlar her zaman yanınızda yer alacaklardır. Aklın yolu birdir. O birliği bulabilmekte ancak düşüncelerin açıkça ifade edilmesiyle gerçekleşmektedir. Tarlayı kazmayınca, buğdayı dövmeyince, çamuru çiğnemeyince nasıl amaçlarına ulaşabilirler ki? Kimse vazgeçilmez değildir. Köşeyi tutanlarla köşe taşları birbirine karıştırılmamalıdır.

Çınarın dibinde yetişen yosun kedini çınar zannettiği gün bitmiştir. Sandalla geminin farkı okyanuslarda belli olur. Yosunun çınara, sandalın gemiye üstünlük tasladığı, yerini bilmediği bir dünyada yaşamakta zor elbet. Sandal gemiyle karşılaşıncaya dek gemi gibi itibar görebilir. Fakat hep öyle kalacak değil ya. Bir gün Molla Kasım gelir Yunusun şiirlerini bile suya atar. Eğer onlar değerli ise sudaki balıklarda istifade ede. Değerli değilse suları da kirletir. İyi olan kazansın diyorsak iyiye fırsat vemesini de bileceğiz.

Herşeyden önce haddini bilmek önemlidir. Düşünür ne güzel söylemiş ‘Rüzgarların kayalardan koparacağı birşeyi yoktur’ diye. Yol bilen yola devam edecek. Hemde daha emin adımlarla. Dahası varmı?

 
Toplam blog
: 574
: 922
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Samsun Yazarlar Derneği (Kurucu) Başkanı. 12 kitabı neşredildi. Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar ..