Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '15

 
Kategori
Deneme
 

Yönetilmek yönetilenlerin yeteneklerini köreltir

Yönetilmek yönetilenlerin yeteneklerini köreltir
 

Hangi ressamın başında amir gördünüz? Yetenek aslında sanattır “Ustanın işine karışılmaz” sözü buradan çıkmıştır. Yöneticilik niye var bilmiyorum ama yeteneğin başına da adam konmaz ki yani… Duvar ustasının başında ustabaşı. Allah tan o da usta. Bazen de bir kro. Şöyle yap, böyle yap demiyor mu bir de…

Bu yönetici denilen kimseler çalışanların cinliğini mi kontrol ediyorlar yoksa yaptığı işi mi? Amele çavuşuysa yine de anlarım; ama bazen karışıyorlar gibi. Ne olursa olsun biri beni orada gözetlerken işimi yapamam!

İşçilerin çalışıp çalışmadıklarını kontrol etmekten sağladığımız yararı başlarında durup stres yaratarak ve işlerine karışarak daha iyi/daha fazla üretim yapmalarını önleyerek kaybediyoruz. Çalışanların keyfini kaçırmamız da cabası. Ne yapacaklarını söyleyelim, bırakalım kendi kendilerine çalışsınlar.

Çalışanların yaptıkları işten keyif almaları çok önemli. Yönetici dediğimiz gereksiz insanları onların başına koyarak hem kendilerine olan güvenlerini kaybetmelerine sebep oluyoruz hem de işini/mesleğini/sanatını serbest ve rahat bir şekilde bir sanatkâr özeniyle yapmalarına mani oluyoruz. Bilinen/yapılan her türlü işte daha iyi ve daha güzeli yaratma vardır. Başlarında durarak bunu düşünmelerini engelliyoruz. Kendi yapmak istedikleri şeyi değil bizim istediğimizi yapıyorlar. Oysa cevher/yetenek onda.

Artı çalışanlar işlerini dışarıdan hiçbir baskı olmadan kendi kendilerine özgürce yapmalılar. Böyle yapılan işlerde işin kalitesi fark edecektir. Kalite her kişinin kendi içindeki cevherden doğar. Başında yönetici olanlar (yöneticinin istediği gibi olsun endişesiyle) bu cevheri ortaya koyamazlar. Kısaca yöneticiyle çalışma yanlış bir çalışmadır. Hem istenen verim alınmaz hem de çalışanlar mutlu olmaz.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..