Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '17

 
Kategori
Kültürler
 

Yörükler dünyasına bir bakış (5)

Yörükler dünyasına bir bakış (5)
 

Yörüklerde Yaşam: 

Yörüklerin yaşamları yaylak ve kışlaklarda geçer. Onlar hayvancılıkla uğraşırlar. Geçimleri bu yoldadır. Kaynaklarının temeli hayvancılıktır. İçinde barındıkları keçe kara koyun yününden, kara çadırları Keçi kılından yapılmıştır. Bunlar Yörük kadınları tarafından yapılır. Yine koyun, keçi sütlerinden yoğurt, kaymak, tereyağı, peynir elde edilir. Yiyecekleri bunlarla birlikte et, bulgur, ot yemekleri, ve süte dayalı yemeklerdir. Daha çok hayvansal gıdalarla beslenirler. Yine çevrelerinde kurulan pazarlarda koyun, keçi, tokluk, oğlak ve erkek kuzuları satıp bol para kazanırlar. Pazarlarda başka ihtiyaçlarını temin ederler. Onların gözleri, gönülleri toktur.

Pazar Yörükler için çok önemlidir,  Bu pazarlarda uzaktan, yakından dostlarını, arkadaşlarını ve yakınlarını görürler. Yine askerdeki, uzaktaki yakınlarından gelen mektupları alırlar. Mektupları belli Yörü ğün, karaçadır adresi yoktur. İlçe ve kasabalarda belli yerlerde (  bir dükkân veya bir Esnafın yerini adres olarak gösterirler.) Bakkal veya toptancı gibi alışveriş merkezlerinde mektup yerleri vardır. Mektuplar hep bir yerde  toplanır. Yörükler kışlağa indiğinde çocuklarını onlara en yakın köy veya kasaba okullarına gönderirler. 

Bundan dolayı çocukları zor günlerde okurlar. Oturdukları yerleri sürekli değişken olduğu için seçimlerde oy kullanmaları da zordur. Ancak vatan borcu olarak çocuklarını askere gönderirler. Yörükler bayrağına, vatanına ve milletine saygılı insanlardır. Her Karaçadırın mutlaka bir al bayrağı vardır. Bayramlarda ve düğünlerde bu bayraklar Karaçadırın kapısının önünde gururla dikilir ve dalgalanır. Askere gidenler ve dönenler için kurbanlar kesilir ve konukomşuya dağıtılır. (  1 )

1-  Bu bölümde değerli folklorcu dostum Musa Seyirci’nin( 1951- 02.06.2011)

 “ Batı Akdeniz Bölgesi Yörükleri / Der Yayınları- İstanbul,2000.s,262”  adlı kitabından yararlanmıştır. Musa Seyirciyi rahmetle ve saygıyla anıyorum.

(  Bak: Milliyet Blog: Abdülkadir Güler, 01 Temmuz 2011 )

 

                   

Abdülkadir  GÜLER 

02.06.2017-  SÖKE 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..