Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '08

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Yunanistan gezi notları

Yunanistan gezi notları
 

Holy Trinity manastırı


Hiç bir ticari turizm organizasyonunun, önceden planlanmış bol "ekstra" destekli ve alınan hizmete göre bol bedelli organizasyonuna dahil olmadan, kendi aracınızla veya sırt çantanızı alarak genel ulaşım araçlarıyla yapabileceğiniz ve müthiş keyifler alabileceğiniz Yunanistan turu ile ilgili derlediğim notları aşağıya çıkarıyorum. Yunanistan’la ilgili yazabileceğim en özet bilgi herhalde şunlar olabilir... : "Yunanistan'ın hemen her yerinde bol dostluklar görürsünüz... Hiçbir şekilde kandırılmayacağınızdan emin olarak, iç rahatlığı ile her tesisinden istifade edebilirsiniz... Gezecek, görecek çok yerler keşfedebilir, insanları ile kolayca diyalog kurabilir ve hiç yabancılık çekmezsiniz... Bence, yurt dışına açılmak isteyen her gezgin, işe Yunanistan ile başlamalı, plansız ve organizasyonsuz gezi ve keşif tatlarını burada yakalamalı , yakın tarihimizde sürekli sorunlar yaşadığımız bu insanları ve toprakları tanımalıdır diye düşünüyorum....

Gerekli Belgeler:

· Uluslararası ehliyet ve Triptik belgesi (4. Levent Ayazağa Oyak Sitesi yolunda Turing otomobil kurumu veriyor.İkisi de yaklaşık 150 milyon TL.)

· Uluslararası sigorta (Yeşil Kart)zorunlu trafik poliçeniz ile birlikte herhangi bir sigorta şirketi merkezi yapıyor. (Turing’de veya kapıda da yaptırabilirsiniz.) Fiyatı 15 günlük (minimum) 100-105 Euro...

· Tabii ki pasaporta vize. İlk çıkanlar mutlaka Yunanistan konsolosluğundan alması gerekir.(Konsolosluk: Galatasaray – İST. Tel : 245 05 95 İlgili : Yorgo) Ancak daha önce SCHENGEN ülkesine çıkanlar veya Yunanistan’a herhangi bir zaman çıkmış olanlar herhangi bir SCHENGEN Ülkesinden alınan SCHENGEN vizesi ile de çıkabilirler. Yunan konsolosluğu genelde zor ve çok az süreli (seyahat süresi kadar) vize veriyor ve 100 USD gibi bir ücret alıyor. Başka bir konsolosluktan uydurabilenlerin dikkatine...

Ayrıca özel bir not; Eğer yeşil pasaport sahibi iseniz; bir yıl süreli, multi çıkışlı ve ücretsiz Schengen vizesini İspanya konsolosluğundan alabilirsiniz.(İspanya Konsolosluğu: 1. Levent Karanfil Aralığı sok. No: 16 İstanbul Tel : 0212-270 74 14) (A.K. notu: Eylül 2010 dan itibaren Yunanistan, Yeşil pasaport sahibi Türk Vatandaşlarından vize istememektedir..)

Gümrük

· Tabii ki İpsala’dan (Kipi) çıkılacak. Belgelerini yaptırmadan gidenler tamamını (vize hariç) burada yaptırabilir. Tabii bolca zaman sarf ederek.

· Çıkışta bir problem (genelde) yaşanmıyor. Yunan gümrük polisi ve memurları da eski olumsuz tutum ve suratsız davranışlarını terk etmiş görünüyorlar.

· Eğer kamu görevlisi iseniz (ve hele ki benim gibi askerseniz) Selanik’e kadar, Yunan sivil polisince, tampon tampona ve çaktırmadan (!) takip edilir ve kontrol altında tutulursunuz, şaşırmayın. (sizin için bir anlamda güvence)

Yol ve Gezi ayrıntıları

· Genelde yolları çok iyi. Yolda sürpriz yumurtalara ve çukurlara hemen hiç rastlamazsınız.

· Trafikte motosiklet sürücüsüne saygı ve hoşgörü üst seviyede. (Zaten şehirlerde neredeyse çoğunluktalar.)

· Yunanlılar genelde dost ve sıcak yaklaşıyorlar. Ancak özellikle 15-25 yaş gurubundan çok azda olsa bu yönlü yaklaşım görmeyebilirsiniz.

· Selanik’e kadar pek otoyol yok, ancak Selanik – Atina arası otoyol ve 70-80 km. de bir 50 cent (1/2 euro) ücret alıyorlar. (Motosiklet için tarife 20 cent..1/5euro .. Ancak, büyük bir hoşgörü ile motosikletlileri durdurmuyorlar ve işaret ederek ücretsiz geçiriyorlar..)

· Toplum yapıları, yaşam biçimleri, ilişkileri, çarşı ve pazarları genelde bizimle büyük bir benzerlik içerisinde. Greek alfabeli yazılarını ve birbirlerine saygılı sürücülerini görmeseniz kendinizi Türkiye‘de zannedebilirsiniz.

· Osmanlı’nın izlerini ve Türk varlığını, KOMOTINI (Gümilcine) ve XANTHI (Iskeçe) de yoğun olarak görebilirsiniz.

· ALEXANDROPOLI (Dedeağaç) şirin bir şehirleridir. Ancak Selanik’e kadar en çok oyalanabileceğiniz yer KAVALA‘dır. Kavala’da oteller pek kaliteli olmamakla birlikte Ocyeannis Hotel’de kalabilirsiniz...

· Selanik (İzmir‘e çok benzetirim) oldukça büyük ancak düzenli bir şehirleri. Kaledeki eski Türk mahallesi, beyaz kule, Atatürk’ün evi gibi klasikler dışında iyi bir alışveriş, gezi ve eğlence merkezi. Sahildeki (KORDONBOYU) kafelerin canlılığı ise müthiş!...

· Çarşıdaki Modiano pasajındaki balık ve et pazarını, satıcılarını mutlak geziniz, görünüz, aynı tarihi pasajda “İzmirlinin yeri“nde eski İzmir fotoğrafları, anıları ve özlemleri arasında Uzo’nuz ve eğer şanslıysanız bir buziki sanatçısı veya rebetin seslendireceği rembetiko ezgileri eşliğinde güzel mezelerini tadınız. Bu arada yaşlı bir Rum laternacısına* rastlarsanız bahşiş çanağına birkaç euro bırakınız.

*Laterna: Fransızların “sokak piyanosu” dedikleri kolla çevrilerek çalınan tamburalı bir müzik aleti..19.yy. ikinci yarısında İstanbul’da çok moda olmuş, ancak gramofonun bulunması ile giderek kaybolmuştur. Yunanistan'da halen sıkça karşılaşıla bilinir...(A.K.)

· Her tür müziğin icra edildiği, içinde bağımsız bir çok cafe ve taverna bulunan MYLOS gençlerin uğrak yeri olan bir müzik kompleksi.... (Andreou Georgiu 56 Tel:525968)

· Yunanlıların müthiş güzel pasta ve böreklerini tadabilirsiniz. Ayrıca hemen hepsi birer aile işletmesi olan , salaş ancak son derece temiz masaları sokak aralarına serpiştirilmiş OUZERI’ lerde nefis mezeler ile birlikte güzel şaraplarını içerek akşamı karşılayabilirsiniz.

· Selanik’in NEA KRINI semti, deniz kenarında hoş kafe ve bahçelerin bulunduğu bir bölge...

· Selanik’te TSIMISIKI St. de bolca ucuz otel bulabilirsiniz. (Örnek: Hotel Atlas Tel: 537046)

· Kalambaka bölgesindeki METEORA** mutlak görülmesi gereken bir yer. Çıkılması olanaksız dimdik kayaların en üstündeki manastırların uzaktan görünüşleri müthiş. Dönerek ve dolaşarak yukarı çıktığınızda ise manzara muhteşem... Burada çok uygun ve çok sayıda pansiyon ve küçük otel bulabilirsiniz.

**METEORA :Ana Karanın tam ortasında, bin yılların aşındırmasıyla oluşan kalker kayalıklarının üzerinde kurulmuş altı adet manastır.. Manzara son derece mistik ve büyüleyici..Keşişlerin öldükten sonra “osteofilakio”’larda (kemik saklama yeri) toplanan dünyevi kalıntıları , manastırlarda sergileniyor.. Meteora’da 1300 lerden bu yana, bir manastır cemaati yaşıyor.. En büyüğü , 300 m.lik bir kayalığın üstünde kurulu Russanu Manastırı... Bölge, tümüyle Dünya Kültür Mirasları listesinde... (A.K)

· Meteora’ya eğer “Çeyrek Challenge” yaşayarak gitmek isterseniz, VERIA - KOZANI yolunu seçin. Zira yol son derece dik iniş çıkış ve virajlarla dolu. (en son gittiğimizde, dört tekerlekli makinamın tüm fren balataları burada tükendi!) Ancak bu yolu tercih ederseniz OLYMPOS dağının doğal güzelliklerini kaçırmamış olursunuz. (Tatlı su endurocuları LARISA üstünden çok rahat gidebilir.)

· Meteora’dan Larisa üstünden dönerseniz, şirin bir kıyı kenti olan Volos’a uğrayabilirsiniz. Ancak Volos’u es geçecekseniz, TRIKALA - LAMIA yolu (Atina için) çok daha kısa...

· Biz gitmedik , ancak antik DELPHI kenti LAMIA’dan sonra ve arkeoloji meraklılarına önerilir.

· Atina‘ya yaklaştığınızı, süratle artan trafik yoğunluğu ve bu yoğunluğa rağmen çok süratli akan trafikten anlayabilirsiniz.

· Sürücüler son derece hızlı... (yola aniden çıkan, iki ve dört ayaklı canlılar, sürücüler gibi riskler olmadığı için). Bu nedenle trafikte kesin olarak hata ve kural ihlaline yer yok.

· Atina, diğer tüm Yunanistan‘dan çok çok farklı. Öncelikle bolca kaybolacaksınız! Tepenizde asılı duran Akropollis‘e bile giderken birkaç kez yanlış yollara girmek, bu nedenle “Küçük Atina ”turları atmak hele ki otomobille gittiyseniz etrafınızda sivrisinek gibi vızıldayan her cins yüzlerce motosikletten yol almaya çabalamak doğaldır. Hemen sinirlenmeyin!... Zira şehrin otomobil trafiği de tam anlamıyla korkunç!... İstanbul’u arayabilirsiniz.

· Pire’de Türk limanı, (MICRO LIMANO) kumkapı işi balık lokantaları ile meşhurdur. Akşam, tavernaların personelinin, bizlerin hiç de yabancı olmadığı şekilde ve üstelik Türkçe, hararetli davetlerini alır, müşteri kapma çabalarına tanık olursunuz. Ancak, Yunanistan genelinde hemen hemen sadece burada kazıklanma (özür!) riskiniz vardır. Burada oturmaya kararlı iseniz peşin pazarlıkta yarar görüyorum.

· Plaka semti şehrin en otantik semtidir ve AKROPOL’ün hemen altındadır. Zaten şehrin kalbi de burada atar. (Eminönü – Karaköy gibi)

· Plaka ;Geceleri Buzuki seslerinin yükseldiği çok şirin Greek Tavernaları ile doludur. Ancak çok ticari bir yapı sergiler. Gelen her turist grubu tur liderlerince buraya getirilir. Bu sıralarda da Atina Türk turistler tarafından işgal altında olduğundan Türklere şirinlik olsun adına bol Türk müziği dinleyebilirsiniz. (Özellikle ; “Üsküdar’a gider iken....” şarkısı...)

· Özgün Greek müziği ve Rembetiko dinlemek isterseniz turistlerin gittiği yerlerden kaçınınız. Bu konuda PALEA MARKIZA ve REBETADIKO PARKO (Konstantinopoleos 2 Tel:3428345) önerilebilir.. Ancak sadece hafta sonları çalışırlar...

· Bence AKRAPOL’u uzaktan seyretmek , eğer arkeoloji ile ilginiz yoksa çok daha güzel. En azından keseye ziyan açısından!... Ciddi bir para alıyorlar ve Atina’yı biraz yüksekten seyretmekten başka pek bir şeyi yok. (Uzaktan ne görüyorsanız o!... üstelik 10 Euro ...)

· GLYIFADA, Atina’nın sayfiye semti...Hoş ve hareketli sokakları, lüks mağazaları ve bolca otelleri var. Özellikle kış sezonunda buradaki otellerde rezervasyonsuz ve uygun fiyata kalabilirsiniz. (Hotel Avra G.LAMBRAKİ St. 5 Tel:8946711 ve Hotel Congo Palace ..Avra’nın hemen yanında)

· Glyifada’yı biraz geçerseniz VULIAGMENIS semtinin çok hoş görünümü ile karşılaşırsınız... POSIDONOS 17'deki IMROZ TAVERNA’ya mutlaka gidiniz. Muhteşem lezzetteki mezeleri, işyerinin sahibi Riga’nın elinden çıkma... Riga , İstanbul, İstanbul iken, meyhane kültürünü yerleştiren isimsiz kahramanlardan bir vatandaşımız...Güler yüzlü kızı Maria ile birlikte mütevazı tavernalarında dostlarını ağırlıyorlar... ( Meraklısına: isterseniz rakı da var!...)

· Eğer ilgi duyuyorsanız, 6-7 Eylül olaylarının*** İstanbul’umuzdan koparttığı güzel insanlarla tanışabilir , içlerindeki, ölünceye kadar kaybetmeyeceklerini gözlediğim İstanbul ve Türk insanı sevgisini görebilir, yaşayabilirsiniz...Yaşı 70'leri aşmış bir motorlu araç tamircisi olan güzel insan VASİL usta, Türkçe bilmeyen oğlu LAKIS ile birlikte Twingo’muzun tükenen balatalarını bulmak için çırpınışları, hiç bir bedel kabul etmeden aracımızı onararak bizleri yolcu etmeleri unutulmaz anılardır. (VASIL – LAKIS ustalar Agias Varvaros 118 Tel: 985 03 96 Citroen – Peugeot Yetkili srv.)

***6-7 Eylül olayları : İstanbul'da, azınlıkların ekonomide söz sahibi olarak, gelir ve yaşam standartlarının toplumun diğer kesimlerine göre çok yüksek olmasının toplumda yarattığı genel kanı ve fısıltı gazetesinin süratle yaydığı "Selanik'te Atatürk'ün doğduğu ev bombalandı" yalan haberinin kışkırtmasıyla, 6 ve 7 Eylül 1955'te özellikle Rum ve diğer azınlık vatandaşlarımızın yoğun olduğu semtlerde, azınlık mallarına, gayri menkullerine yoğun saldırı ve yağmalama yapıldı. Güvenlik güçlerinin hiçbir tepki gösteremediği ve çok süratli gelişen olayların sonucunda, İstanbul bir savaştan çıkmış görüntüsü verirken, bu tarihlerden itibaren Rum ve azınlık nüfusunda Yunanistan'a göçler ile büyük düşüşler olmuş ve bu olaylar, tarihimizde bir kara sayfa olarak kalmıştır. İlgilenenlere, olaylardan geniş bir kesit ve portreler sunan Yılmaz KARAKOYUNLU’nun “ Güz Sancısı “romanını okumalarını salık veririm.(A.K.)

· Ticari de olsa illa PLAKA‘da oturacağım diyorsanız SYMPOSIUM tavernayı önerebilirim. Tabi sahibi YORGO ile bir ön pazarlık yaparak... (Mnsikleous 24 B PLAKA)

· Atina ve çevresi için, Stadiou 10'daki RIKA TRAVEL size enformasyon sağlayabilir. Çalışanı göç etmiş vatandaşımızdır. (Bn. MARİA 321 81 29)

· KORINTHOS, Atina’ya 77 km. mesafededir. Eğer antik Korinthos kenti ile ilgili değilseniz, kanaldan 100 metre yukarıdaki 20 m.lik bir demir köprü üstünden Korinth kanalını seyretmekten başka bir özellik yok. Ama illa gidecekseniz otoyoldan LOUTRAKI sapağından çıkacaksınız, kaybolmayın.

Selam ve Sevgilerimi sunuyorum..

Atilla KARASU Çengelköy/İST.

A.K. Notu: Bu gezi 5 yılı aşkın bir süre önce gerçekleştirilmiş olup, yazıdaki kontakt bilgilerinde değişiklikler olmuş olabilir..

 
Toplam blog
: 20
: 7419
Kayıt tarihi
: 29.01.08
 
 

Emekli Subayım.. Yıllarca memleketin çeşitli yerlerinde gezmek, belki de gezgin yapım nedeni ile ..