Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '21

 
Kategori
Güncel
 

YUNUS EMRE

   Yunus Emre Anadolu da Türkçe şiirin öncüsü  olan Tasavvuf ve halk şairidir. Anadoluda moğol saldırılarının olduğu,Osmanlı devleti"nin kurulmaya başlandığı dönemde 13. yüzyıl ortalarından, 14.yüzyıla kadar gelmiştir.

   Yunus Emre islami tasavvuf düşüncesi ile şiirler yazmış ,Ahmet yesevi ile başlayan tekke geleneğini yazdığı şiirler ile harmanlayarak, Anadoluya yeni ,özgün tarz şiirler,gazeller ,beyitler,kasideler kazandırmıştır.

   Türk tasavvuf edebiyatı sahasında,kendine has bir tarzı olan Yunus emre,şiirlerinde, genelde ilah-i aşk teması,ve insan sevgisi konularını işledi.Yunus Emre ,hocası Tabduk Emre dergahına 40 yıl hizmet etmiş,manevi olgunluğa erişmiştir.

   İslami düşüncenin  öncüsü olarak da tanımladığımız Yunus Emre şiirlerinde,"Çağırayım mevlam seni,Bana seni gerek seni" gibi şiirler ile manevi duygu ve düşüncelerimize tercüman olmuş,insanın kalbine pozitif düşünceler gelmesine vesile olmuştur.

   Mutasavvuf şair ve halk ozanı olarak da takdim edilen Yunus Emre halk rivayetine göre 3000 tane şiir yazmış,bu şiirleri Molla Kasım isimli bir zahid okumuş,bazı düşüncelerini yanlış bulmuş eleştirmiş,şiirlerin 1000 tanesini yakmış,bin tanesini suya atmış,sonra Yunus"un kendisine atfettiği bir söze rastlamış şöyleki "Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme,seni sigaya çeken bir Molla Kasım gelir". Şiirindeki bir bölüm dizelerine rastlayınca,oturup ağlar,tövbe eder.Yunus Emre"nin gerçekte bir evliya,veli olduğuna inanır.Öteki 1000 şiirine karışmaz.

    Hak aşığı Yunus Emre"nin 1000 tane şiiri bizlere hediye kalmıştır.Bir inanışa göre Molla Kasım"ın suya attığı bin tane şiiri balıklar okumuş,bin tane yaktığı şiirleride gökyüzünde melekler okumuştur.Bunlar Allah"ın veli kullarına ikramıdır,hediyesidir.

    İslam düşünürü mana eri Yunus Emre"ye göre kalp kırmak yanlıştır.O hep insan sevgisinin olması gerekliliğine inanır.Kalpten,kini, nefreti,hased duygusunu atmayan manevi olgunluğa yükselemez.Mutasavvuf düşünür Yunus Emre kırk yıl dergaha hizmet eder,eğri ağaç dergaha koymaz,taşımaz!..

    Yunus Emre, Şiirlerinde sade yalın bir dil kullanır.Son olarak Hak aşığı şairin sözleri ile noktalıyalım.Yunus Emre"yi hakkın dostunu,velisini, anlatmaya ne diller,yazmaya da ne kalemler yeter.Elimden geldiği kadar tasvir etmeye çalıştım.Böyle değerleri unutmamak,hatırlamak ,hatırlatmak gerekir.

         "Bir avuç Toprak,Birazda suyum ben,neyime övüneyim işte buyum ben"Yunus Emre

                                                                 NURCAN KOŞAN

 
Toplam blog
: 13
: 202
Kayıt tarihi
: 12.04.18
 
 

Meslek  Okulu  Mezunu..üniv  kişisel gelişim ve Yazarlık eğitimi alıyorum.Yürüyüş ,El sanatları,Spo..