Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '21

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Yurtdışı Yaşam: Singapur

Merhabalar, uzun zamandır yurtdışıyla ilgili yeni blog yazmamıştım. Daha önce yurtdışındaki tecrübelerime dayanarak bazı konulardan bahsettim. Bu yazımda sizlerle Singapur’a ilişkin sağlık, etnik ve ekonomisiyle ilgili bazı bilgilerimi paylaşmak istiyorum. Hadi başlayalım.

Bildiğinizi üzere yaşam kalitesi genellikle kişinin kendi hayatı hakkında ne kadar iyi hissettiğini ölçmek için bir kestirme yol olarak kullanılır. Ekonomik, sosyal, fiziksel, politik ve ruhsal refah gibi faktörleri içeren bu önlemi hesaplamak için resmi prosedürler vardır. Singapur, Güneydoğu Asya'daki en küçük ülke olabilir ancak çok yüksek bir yaşam kalitesi ölçümü ile Asya'da yaşamak için en iyi yerlerden biri olarak ortaya çıkıyor. Bu yazıda Singapur’a ilişkin sağlık, eğitim, ekonomi ve biraz da sosyo kültürel ortamdan bahsedeceğim.

Yapılan bazı çalışamalar gerçek anlamda Singapur'da yaşamın mutlu olduğunu gösteriyor. Singapur, küresel insan kaynakları danışmanlığı Mercer'e göre yaşam kalitesi açısından Asya'nın en iyi şehri seçilmiş durumda. Singapur ayrıca 2018 dünya mutluluk raporuna göre Güneydoğu Asya'nın en mutlu ülkesi olarak kabul ediliyor. Yapılan çalışmalar çalışma ayrıca Singapur'da ailenin en önemli birim olduğunu ve materyalist hedeflere rağmen aile ve toplumun her zaman öncelikli olduğunu gösteriyor. İşte tam da bu sebeple belki de Singapur’da mutluluk hakim diyebiliriz.

Diğer yandan siyasetin de belli sınırlar içerisinde hareket etmesi yine ülkeyi germeyen yaşanabilir kılan bir faktör olarak öne çıkıyor. Singapur siyasi ortam olarak ise istikrarlı bir siyasi iklime sahip. Merkezi ve otoriter kabul edilmesine rağmen, siyasi kültür pragmatik, rasyonel ve hukukun üstünlüğüne dayanıyor. Hükümetin en büyük hedefi bu küçük ulusun bekası ve refahı. Bu genellikle, ulusun çıkarları için sevilmeyen ancak sert ve akıllıca kararlar vermek zorunda kalmak anlamına geliyor. Hükümet proaktif olma konusunda ve ülkenin geleceği konusunda oldukça ciddi planlar yaparak daima toplumun çıkarlarını gözetiyor. Singapur'un kurucu babası Lee Kuan Yew'e göre Singapur, üçüncü dünya bölgesinde birinci dünya koşullarını sunduğu için 9000 kadar çok uluslu şirketi ve yabancı yatırımcıyı çekmeyi başarmış. İyi yönetişim, ülkenin hayatta kalmasını sağlayacak ve vatandaşların güvenli bir yaşam sürmesini en temel faktör olarak öne çıkıyor.

Biraz ülkenin ekonomisinden bahsedelim…

Singapur rekabetçi, yolsuzluğun olmadığı, açık bir iş ortamına sahip. Singapur limanı, ülkenin daha zengin sanayileşmiş ülkelere elektronik ve kimyasal ihracatına odaklandığı için dünyanın en işlek limanlarından biri konumunda. Bununla birlikte, yıllar içinde Singapur ekonomisini çeşitlendirmiş ve bugün bir araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) merkezi, biyo-medikal merkez, bankacılık ve finans merkezi ve son zamanlarda Asya'nın sağlık bakım destinasyonu haline gelmiş durumda. Bugün Singapur, bilgiye dayalı bir ekonomiye sahip olmakla birlikte çok uluslu yatırımları ve şirketleri çeken bir ülke. Açık ticaret politikaları, sosyal istikrarı, birinci sınıf altyapısı ve uluslararası iletişim bağlantıları, yabancı yatırımcıların kıyılarına akın etmesinin nedenlerinden bazıları. Tabi yabancıların ülkeye akın etmesi birçok temel şeyin fiyatının da artmasına sebep olarak yerli halk için dezavantaj yaratmıyor değil.

Ülkenin etnik kökenine baktığımızda Singapur'un sosyal ve etnik dokusuda Malaylar, Çinliler, Hintliler ve çeşitli ülkelerden gurbetçiler gibi kültürlerin ve insanların eşsiz bir karışımı olduğu görülürz. Singapur'un yaşam tarzı çok kültürlüdür ve bu etnik toplulukların her biri kendi benzersiz yaşam tarzlarını korur ve aynı zamanda uyumlu bir şekilde yaşar. Singapur toplumu, son zamanlarda yabancıların akını nedeniyle kozmopolittir. İnsanlar birbirlerine karşı nazik ve kibardır. Toplumsal ve ırksal uyuma büyük önem verilir. Singapur hükümeti, ayrı bir Singapur kimliği geliştirmek için beş temel 'Paylaşılan Vadi' belirlemiştir. Topluluktan önce ulus ve kendinden önce toplum; toplumun temel birimi olarak aile; toplum desteği ve bireye saygı; fikir birliği çatışma değil; ırk ve din uyumu. Kısacası ülkenin yönetim sisteminde manevi ve etik değerlerin önemli bir yeri var.

Devlet sıkı çalışıyor ve ihtiyaçların farkında…

Singapur, temiz suya, temiz enerjiye, temiz havaya, trafik sıkışıklığını yönetmeye, su tasarrufuna, güvenilir enerji kaynağına ve iyi şehir planlamasına sahip olma ihtiyacının kesinlikle farkındadır. Son birkaç yılda hükümet, Singapur'u iyi bir kentsel planlama ve kirlilik kontrolünü temel hususlar olarak göz önünde bulundurarak, Singapur'u bir 'Bahçe Şehri' (yeşilliklerin eklenmesi ve bir bahçe etkisi yaratma) olarak inşa etmeye odaklandı. Bugün şehir temiz ve yeşildir ve nispeten trafik sıkışıklığından uzaktır. Sakinlerin iyi planlanmış parklara ve doğa koruma alanlarına erişimi vardır. Ülkenin temiz su kaynakları, güvenilir su temini ve spor ve eğlence için fırsatlar sağlar.

Ne zaman olur bilmem ama yeni bir yazıda görüşmek üzere…

 
Toplam blog
: 19
: 516
Kayıt tarihi
: 23.10.13
 
 

32 yaşındayım. Belli başlı yurtdışı deneyimlerim var. Yurtdışında işçi olarak bulundum yıllarca d..