Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '11

 
Kategori
Sinema
 

Zeki ve çevik bir Sherlock Holmes

Zeki ve çevik bir Sherlock Holmes
 

Sherlock Holmes’u sıradan bir roman kahramanı olarak kabul edemeyiz. Polisiye edebiyatın akıl yürütme ile cinayet çözen, yakın dövüş sporlarını bilen, kimya konusunda bilim adamı becerilerine sahip sıra dışı yetenekte bir detektifidir. Sir Conan Doyle’un hayal gücünden doğan bu detektif, toplam 4 roman ve 56 kısa öyküde maceradan maceraya koştu. İlk macerasının yayımlandığı 1896 yılından itibaren her dilde milyonlarca defa basıldı, hala da basılmakta. Holmes’un diğer bir özelliği de hayal gücünden doğmasına rağmen gerçek bir kişi gibi kabul edilmesidir. Romanlarda yaşadığı Baker Street’deki ev bugün bir müzeye dönüştürülmüş. Cinayetleri muhakeme, aşırı dikkat ve merak üçgeni içine yerleştirdiği bilimsel veriler ile çözen Holmes, beyazperdeye defalarca uyarlandı. Hiçbir uyarlama Guy Ritchie’nin yarattığı Holmes karakteri gibi olmadı. Ağzında piposu, kareli şapkası ve pelerini içindeki klasik detektif tiplemesi yerini Robert Downey Jr.’un ekzantrik kimliğinde hayat bulan Holmes’a bıraktı. Alaycı, zeki olduğu kadar bir aksiyon kahramanının çabukluğunu ve dinamizmine sahip deli dolu bir Holmes doğdu. Jude Law’ın canlandırdığı Dr. Watson ise ondan daha fazla sosyal yaşamda yer alan, onun açıklarını kapatan yine zeki ve dinamik bir karakter olarak karşımıza çıktı. 19. Yüzyıl James Bond’u olarak tanımlanabilecek bir Holmes oldu.

İlkinin başarısından sonra gelen devam filmleri genelde hayal kırıklığı yaratır. Bu kez ilkinin kesinlikle gölgesinde kalmayan bir devam filmi var karşımızda. Her şeyden önce mekanların görkemi ve akıcı ritim seyirciyi baştan sona avucuna alıyor. Guy Ritchie yüksek ritim ve kurgu konusunda zamanımızın en yetkin yönetmenlerinden. Tempoyu düşürmemek için mevcut teknolojinin her türlü meziyetinden faydalanıyor. Üst üste bindirdiği görüntüleri dondurup, yavaşlattığı karelerden hızlı çekimlere sıçrayarak veya yakın plandan hızlı kaydırmalara atlayarak, video klip estetiğinin sinemaya armağan ettiği gözün algılama gücünü sınayan her türlü teknolojik imkanı arka arkaya sıralıyor. Tüm bu görsel stratejiler Holmes ruhunu yaralamıyor, aksine onu güçlendiriyor. Ormandaki takip veya opera sahneleri gibi yaratıcılığın ve aksiyonun içiçe geçtiği görüntüler gelecek filmlere referans olabilecek nitelikte.

Bu kez Holmes ezeli düşmanı Profesör Dr. James Moriarty’ye karşı savaşıyor. Varlıklı bir ailenin üstün matematik zekasına sahip oğludur, yazdığı “Asteroid Dinamikleri” adlı kitap bunun en güzel örneğidir. Suça eğilimli, karanlık ruhu onu Holmes’un en büyük rakibi yapar. Filmin senaryosunun yazıldığı “Son Dava” nın finalinde Reichenbach şelalesine birlikte uçarlar ve Holmes ölür. Okurlarından gelen baskı üzerine Conan Doyle onu birkaç yıl sonra tekrar diriltmek zorunda kalır. Bir çok ünlü oyuncu arasından tercih edilen Richard Harris’in oğlu Jared Harris Moriarty’i canlandırıyor. Kötü ruhlu bir dehanın ruhunu yakalamayı başaran bir performans gösteriyor Harris. Uluslararası oyuncu kadrosundan “Ejderha Dövmeli Kız” Noomi Rapace çingene falcı karakterinde öyküye  kusursuz uyum sağlamış. Öykülerde önemli bir adam olan ağabeyi Mycroft Holmes ise ilk kez İngiliz oyuncu Stephen Fry ile zeki ve komik bir karakter olarak karşımıza çıkıyor

Avrupa’nın farklı ülkelerinde, göz alıcı mekanlarda geçen temposu hiç düşmeyen başarılı bir Sherlock Holmes filmi.

SHERLOCK HOLMES-GÖLGE OYUNLARI

YÖNETMEN:GUY RITCHIE

OYUNCULAR:ROBERT DOWNEY JR., JUDE LAW, JARED HARRIS, NOOMI RAPACE, STEPHEN FRY


 um

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..