Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

TULIN CEKMECELIGIL

http://blog.milliyet.com.tr/

18 Nisan '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Zencefilli grip çayı

Zencefilli grip çayı
 

Hafta sonu fena şifayı kapmış bir şekilde kendimi Pelikan Eczanesine attım.
Eczaneyi bizim taraflarda oturanlar bilir.
Ben alışverişimi yaparken, güler yüzlü bir hanım minik şık bardaklar içinde kırmızı sıcak bir çay bulunan bir tepsisiyle yanıma gelip “buyrun” dedi.
Gerçi yanlış hatırlamıyorsam bir kaç kez daha rastlamıştım ben bu ikrama. Ama şimdi hastayım ya, ilgimi şimdi daha çok çekti.
İçimi gerçekten çok güzel, mis kokulu ve ferahlatan ve faydaları saymakla bitmeyen bu çayı aslında herkes biliyordur. Lohusa şerbeti ama bunun içinde bir de zencefil var. Ben de denedim...

Öncelikle faydaları neler isterseniz onlara bir göz atalım:

• Karanfilin Faydaları: Antiseptiktir; Mikropları öldürür. Diş ağrılarını kesmeye yardımcı olur.
Ağız kokusunu giderir. Bu nedenle sarımsak, soğan ve sigara kokularını bastırmakta etkilidir.
Gaz söktürücüdür. Uyarıcıdır. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Kalbi ve hafızayı kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Baharat olarak iştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mideye ve göğse kuvvet verir. Karanfil çiçekleri balgam söktürücüdür. Öksürüğü keser. Mide bulantısını ve kusmayı önler, ateşi düşürür. İshali keser.
• Tarçının Faydaları: Tarçın ferahlık verir ve iştah açar. El ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önler. Mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir. Bağırsak kurtlarının dökülmesine ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. Gaz söktürücüdür. Kötü kokuları, öksürüğü ve ishali keser. Vücut direncini arttırır. Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır.
Kan Şekerini dengeleyen Tarçın, şeker hastaları için çok faydalıdır.
• Zencefilin Faydaları: İştah açar. Yatıştırıcı ve gaz söktürücüdür. Vücudu terletir. İltihap önleyici etkisi ile özellikle eklem iltihaplarına karşı oldukça faydalıdır. Soğuk algınlığına iyi gelen zencefil, balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır. Bulantıları gidermeye yardımcı olur ve kusmayı önler. Vücut direncini, bedensel ve zihinsel gücü arttırır. Mikrop öldürücüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra kan damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur. Bağırsak bozukluklarını giderir. İshali keser.

Malzemeler
100 gr lahusa şekeri
1 çay bardağı şeker
10 adet karanfil
1 adet kabuk tarçın
5 adet kök zencefil
1 litre su

Bütün malzemeleri bir tencereye koyarak kısık ateşte 1 saat kadar kaynatın.
Süzüp buzdolabında saklayın. İçerken arzu ederseniz sulandırabilirsiniz.

Bol şifalar olsun...

http://www.yediklerim-yaptiklarim.blogspot.com

 
Toplam blog
: 82
: 1860
Kayıt tarihi
: 01.03.12
 
 

Ankara doğumluyum. 1987'de evlendim. Bir Oğlum var. Annem çalıştığı için çok küçük yaşlarda mutfa..