Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '21

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Zihin Sarayı

Her şeyi çabuk unutanlar için bir yöntem var. Bu yöntem aslında kendi iç dünyanızda oluşturduğunuz bir yerin ya da zaten çok iyi bildiğiniz bir yerin aklınızdaki görüntüsü ile hatırlamanızı kolaylaştıracak. Yöntemin adı Loci. Yöntemin şeklinden dolayı zihin sarayı da deniliyor.

 Loci yöntemi, görüntüleri hatırlamak istediğimiz bilgi ile kodlayıp kalıcı hafızamızda saklamaya yarar. Yani hatırlanmak istenen bilgilerin mekânla ilişkilendirilmesidir. 

 Tamam, yöntem güzel, ama nasıl yapacağım diyorsanız, aşağıdaki adımlara hemen geçelim. 

1. Öncelikle bir zihin sarayımız olmalı.

 Zihin sarayı çok iyi bildiğimiz bir yer olmalıdır. Örneğin okula giderken geçtiğiniz her sokak, evinizin odaları, okulunuzun her bir sınıfı, dershanenizin olduğu rota vs. her şey olabilir. Sadece detayına kadar her şeyini çok iyi bildiğimiz bir mekân lazım. Bu arada aklınıza hiçbir yer gelmiyorsa kendi sarayınızı hayal gücünüz ile oluşturabilirsiniz. 

2. Zihin sarayınızın özelliklerine odaklanın. 

 Zihin sarayınızdaki her nesne, her oda, her bölüm hafızanızda yer etmesi gereken bilgi için ayırt edici özelliklere sahip olmalıdır. Yani ne demek istiyorum? Örneğin zihin sarayımız bizim evimiz ise odamızdaki çalışma lambası ile ilişkilendirdiğimiz bilgi bize hemen çağrışım yapacak. Bu arada sarayımız gerçekte olduğu gibi kalmak zorunda değil. Zihnimizde genişletip yeni odalar ekleyebiliriz. 

3. Sarayınızı zihninize yerleştirin ve bilgi-nesne eşleştirmeleri yapın.

 Şimdi her köşesini bildiğimiz sarayımızdayız. Örneğin iş yerindeki bilgisayarın şifresini ezberlemem gerekiyor. Şifre çok uzun, ezberi zor. Ben ne yapıyorum? Zihin sarayımda bana çağrışım yaptıracak nesneler arıyorum. Sadece nesne olmak zorunda değil bunlar. Çok iyi bildiğiniz bir doğum tarihi ile de ilişkilendirilebilir. Şifrenin başı 98 ile başlıyor kardeşimin doğum tarihi ile ilişkilendiriyorum. Sonra sarayımdaki tabloda gördüğüm elma resmi bana büyük E harfi ile şifreye devam etmem gerektiğini anımsatıyor diye bu şekilde ilişkilendirmeye devam ediyorum. Bu şekilde asla unutmayacağım bir şifre oluyor. 

4. Sarayınıza ziyaretler yapın. 

 Oluşturduğunuz ilişkilendirmelerin kaybolmasını engellemek için arada sırada zihnimizdeki saraya baskınlar yapalım ki yerleri daha da kalıcı olsun. Tabi ki gereksiz bilgilerin zihnimizde yer etmemesine dikkat etmemiz gerekiyor. 

 Sizde bu yöntem ile sarayınızı şimdi oluşturmaya başlayıp edindiğiniz bilgileri kalıcı hafızada saklamaya başlayabilirsiniz. 

 Bol odalı saraylı günler…

 
Toplam blog
: 15
: 113
Kayıt tarihi
: 02.03.21
 
 

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği mezunu. Kalite süreçleri ve proje ..