Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '21

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

80/20 Pareto İlkesi

Bu ilkenin adı İtalyan ekonomist ve matematikçi Vilfredo Pareto tarafından 1897 yılında konulmuştur. İtalya topraklarının %80’lik kısmına, nüfusun %20’lik kısmının sahip olması Vilfredo Pareto’nun dikkatini çeker. Başka alanlara uyarladığında ise bu oranın genelde aynı olduğunu gözlemler ve ismini gecikmeden yapıştırır. Pareto ilkesi. Aslında bu oran simgeseldir ve değişiklik gösterebilir yapıdadır. Yani 70/30, 75/25, 90/10 gibi girdiler ve çıktıların dengesiz ilişkisinin olduğu her oran olabilmektedir. Buradaki amaç sonuçların büyük bir kısmını, sebeplerin küçük bir kısmı oluşturur düşüncesidir. Ayrıca önceliklerin belirlenmesi konusunda karar verme sürecini etkileyen bir ilkedir. Bu ilke, en önemli birkaç konu veya soruna dikkat edilerek önceliklerin belirlenmesini sağlayan bir verimlilik aracıdır. 

Oranlamaya dair örnek vermek gerekirse; bir dersin sınavının %80’lik kısmı, çalıştığımız %20’lik konudan gelir. Bir firmanın karının %80’i, sattığı ürünlerin %20’sinden gelir. %80 görüştüğümüz kişiler hayatımızda %20 yer kaplarlar. Ürünlerin %80’inin, kaynakların %20’si tarafından oluşur. Bir reklam kampanyasının %20’si, gelen müşterilerin %80’nine etki eder. Son olarak sosyal medyada geçirilen toplam zamanda, %20 gerçekten faydalı içeriklere, %80’de aslında hiçbir faydası olmayacak içeriklere bakılır.

Demek ki zamanımı verimli kullanmak istiyorum diyorsak; zamanımızın %20’sini alacak bize değer katacak olaylar, verimimizin %80’nini oluşturduğundan %20’lik kısım üzerinde yoğunlaşmak gerekiyor. Örneğin bir şirketimizin olduğunu varsayarsak; şirketin logosunu, antetli kağıdını, zarfını, şirket web sitesinin şablonunu, ofis duvarlarının rengi gibi zamanımızın %80’nini alan olaylar aslında şirkete fayda olarak %20’lik etki gösterir. Eğer fayda istiyor, daha az zaman ve emek harcamak istiyorsak gereksiz detaylarla zaman kaybetmeden müşteri bulmak, bilgi veya ürün pazarlaması yapmak gibi zamanımızı efektif kullanacağımız işlerle ilgilenip geri kalan işleri dışarıdan hizmet ile gündemimizden uzak tutabiliriz.

Sonuç olarak pareto ilkesini anlamak, zaman verimliliği ve fayda getirisi açısından geniş çerçeveden bakmamıza yardımcı olur.

Zamanımızın kıymetini bilelim.

 
Toplam blog
: 15
: 113
Kayıt tarihi
: 02.03.21
 
 

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği mezunu. Kalite süreçleri ve proje ..