Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

02 Ağustos '19

 
Kategori
İnançlar
 

Zilhicce Zamanı

KURBAN BAYRAMINA GÜNLER KALDI. 
2 AĞUSTOS CUMA, BUGÜN MÜBAREK ZİLHİCCE AYINA GİRİYORUZ. RABBİM FEYZİNDEN BEREKETİNDEN SEVAPLARINDAN BOLCA NASİPLENEN KULLARINDAN EYLESİN İNŞALLAH...
 
“Ve on geceye yemin olsun ki!” (Fecr Sûresi, 89/2)
 
Rahmet Geceleri Geliyor.
 
Hicri takvime göre yılın 12. ve son ayı olan Zilhicce ayının 10 gecesi ve ilk 9 günü, Kur’an’ın üzerine yemin ettiği bir zaman dilimidir. Rahmet, mağfiret ve bereket günleri olan bu özel zaman dilimlerini Efendimiz (Sallalahu aleyhi vesselam ) bize şöyle anlatmıştır: “Allah (cc) katında çokça ibadet edilecek ve salih amel işlenecek günler içerisinde, Zilhicce’nin ilk on gününden daha hayırlısı yoktur.” (Buhari, İdeyn, 11; Ebû Davûd, Savm, 61; Tirmizi, Savm, 52)
 
“Kendisinde salih amel işlenen günlerin Allah'a en sevimlisi bu günler yani Zilhicce’nin ilk on günüdür” dedi. Sahabîler: “Ya Resulullah! Allah yolunda yapılan cihad da mı, o günler kadar sevimli değildir?” diye sordular. Resulullah (sas): “Evet, Allah yolunda yapılan cihad da! Ancak canı ve malı ile cihada çıkıp da onlardan hiçbir şeyi geri döndürmeyen (yani şehid olan) hariç” diye cevap verdi. (Buhari, Fadli’l-Amel, 11; Tirmizi, Sıyam, 52, İbni Mace, Sıyam, 39)
 
Beyhaki’nin Şu’âbü’l-İman’ında geçen bir rivayette ise Efendimiz (sallallahu aleyhi vesselam ): “Ayların efendisi Ramazan ayı, saygıya en layık olan ise Zilhicce’dir.” buyurdu. (Beyhakî, Şu’âbü’l-İmân, c. 3, s. 355)
 
Buradan yola çıkarak bazı alimler, Zilhicce için ‘Küçük Ramazan’ demişlerdir. Eğer Zilhicce Ramazansa, onun kadir gecesi hangi gündür? Zilhicce’nin kadir gecesi, yani en bereketli gecesi, elbette Kurban Bayramı öncesi Arefe günüdür.
 
Bugün için de Efendimiz (sallallahu aleyhi vesselam ) buyuruyor ki: “Allah(cc), hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azâd etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: “Bunlar ne istiyorlar?” der. (İstekleri onlara verilir)” (Müslim, Hacc, 436)
 
Efendimiz’in (sallallahu aleyhi vesellam ) 10 yıl terbiyesinde bulunan Enes b. Malik bir gün şöyle diyecektir: “Vallahi ben Efendimiz’den bu konuda öyle şeyler duydum, öyle şeyler gördüm ki, Zilhicce’nin ilk on günü benim katımda bin güne bedeldir. Ve Arafat günü 10.000 güne bedeldir.”
 
Abdullah b. Mes’ûd bir gün şöyle diyecekti. “Allah, günlerden dördünü, aylardan dördünü, kadınlardan da dördünü seçkin kılmıştır.”
 
Günlerden dördü: Cuma günü, Arefe günü, Ramazan bayramı günü ve Kurban bayramı günüdür.
 
Aylardan dördü: Recep, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem’dir.
 
Kadınlardan dördü ise, Firavun’un hanımı Asiye, İsa’nın annesi Meryem, Huveylid’in kızı Hatice, Resulullah’ın kızı Fatıma’dır.
 
Bu beyanlardan yola çıkarak İmam Evzaî şöyle demiştir: “Bugünlerde ibadet çok önemlidir. Çünkü bu konuda Efendimiz’den ve Sahâbe’den bize birçok haber ulaşmıştır.”
 
Biz de bu güzel günleri, gündüzünü oruçlarla, gecelerini ibadetle geçirelim inşallah…
 
Zilhicce Ayının 10 Salih Ameli…
 
– Hacların Yaşatılması
– Muhasebelerin Yapılması
– Tevbelerin İzharı
– Farzların İkamesi
– Nafilelerin İhyası
– Oruçların İnşası
– Duaların Arttırılması
– İnfakların Ziyadeleştirilmesi
– Kurbanların Edası
– Zikirlerin Çoğaltılması
 
Hicri ayın başında yani 2 Ağustos akşamında:
-Bu gece Vakıa Sure'si maddi ve manevi rızıkların helal, kolay,ve bereketli olması niyetiyle okunur..
-Bu gece Yasin Sure'si kalblerin Allah (Celle Celalühu  )nazargahına layik olmasi ve kalblerimizin zikrini hakkiyla yapmak icin okunur..
-Bu gece Fetih Sure'si hayirları feth etmek niyetiyle okunur..
-Bu gece Tebareke Sure'si şehadet parmağını göbeğe koyarak
-Bu ay içinde yediğimiz dokunmaması hasta etmemesi için okunur...
 
Ve Mührü Şerife Bakılır...
 
-Bu gece gusul alınırsa ihşallah hastalıkların deffi ve yeni aya temiz girmiş oluruz.
Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Zilhicce ayının (ilk on günü içinde) bir günü oruçlu geçirmek bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihyâ etmek de Kadir gecesini ihyâ etmeye bedeldir.” (Tirmizi, Savm 52)
 
Kurban Bayramına sağlıcakla ulaşmamız dileğiyle cümle Ümmet-i Müslüman'a hayırlı cumalar...
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..