Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '22

 
Kategori
Ekonomi Yayınları
 

ZİMBABVE 50 DOLARI=0,65 USD

Zimbabve'nin Salı günü merkez bankası, ülkenin en yüksek değeri olan ve sadece 0,60 ABD Doları civarında yeni bir 50 dolarlık banknotun piyasaya sürüldüğünü duyurdu.

Bir somun ekmek için bile ödeme yapmaya yetmeyen yasa tasarısının dolaşıma girmesi, Güney Afrika ulusunun on yıldan fazla bir süre önce yaşadığı hiperenflasyonun anılarını canlandırdı.Fiyat artışı kontrolden çıktıkça, o sırada banknotlar 100 trilyon dolarlık banknotlara kadar yükseldi.

Ödüllü gazeteci ve hükümet eleştirmeni Hopewell Chiniono, resmi olmayan karaborsa döviz kurunda ABD doları olarak sadece 0,35 ABD doları değerinde olacak olan yeni banknotla alay etti.Chiniono, "Bir süpermarkette birinci sınıf bir bira satın almak için en yüksek para birimi cinsinden 3 banknot ihtiyacınız varsa, bu size ülkenizdeki enflasyon hakkında bir şeyler söyler" dedi.

Yeni banknot, Zimbabve yerel para birimini kullanmaya geri dönerken Şubat 2019'dan itibaren tanıtılan bir dizideki en son ve en değerli nottur.

ABD doları, hiperenflasyonun yüzde 500 milyara ulaşmasının ardından ülkenin kendi değersiz birimlerini çöpe attığı 2009'dan beri kullanılıyordu.

Mal ve hizmet fiyatlarında baş döndürücü günlük sıçramalarla birlikte tasarrufları yok eden ve ekonomiyi çökerten türden bir hiperenflasyon korkuları körüklüyor.


 

 
Toplam blog
: 20
: 21
Kayıt tarihi
: 10.11.21
 
 

Afrika pazarlarında, 53 ülkenin olduğu bu devasa kıtada müşteri aramak zor ve uzun bir süreçtir. ..