Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yaşam Koçu Oya Özer

http://blog.milliyet.com.tr/oyaozer

01 Kasım '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Zor insanlarla başedebilme sanatı

Kaç defa karşınızdaki insana derdinizi anlatamamaktan dolayı sesiniz kısıldı, kaç defa anlaşılamadığınız için duvarları yumrukladınız ya da kaç defa anlaşamadığınız insanlar yüzünden işinizi bırakmak zorunda kaldınız?  Bütün bunlar sizin de başınıza geldiyse şunu bilmelisiniz ki yalnız değilsiniz. Her gün bu tür insanlarla hepimiz mutlaka karşılaşıyoruz. İşimizde, çevremizde ve belki ailemizde..

Evet kolay seçenek belki bulunduğunuz konumu değiştirmek olabilir. Peki her işyerinde böyle insanlar olduğunu varsayarsak nereye kadar sürekli işinizi değiştirme stresi yaşayacaksınız. Diyeceksiniz ki hadi işimi değiştirdim peki ailemi değiştirmem de mümkün değil herhalde. Evet haklısınız ailenizi değiştiremezsiniz. Anneniz, babanız, kardeşleriniz sizin değişmez parçalarınız.

Aslında belki de etrafınızdaki insanları değiştirmeye çabalamanız en büyük hatanız. Böyle insanlar yaşamınızın her alanında her zaman olacaktır. Sürekli bu insanları değiştirmeye çalışmak sizin enerjinizi tüketmekten ve sizi hasta etmekten başka bir işe yaramayacaktır inanın ki.

Peki bu durum nasıl değişmeli diyeceksiniz muhtemelen. Size önerim, zor insanlarla karşılaştığınızda bazı stratejik aşamaları öğrenmeniz. Bu stratejiler size kendinizi olmadığınız kadar kolay ifade ettiğinizi fark ettirecek ve derin bir nefes alacaksınız.

Öncelikle zor insanlarla iletişime geçtiğinizde sakin olun. Sinirlenmeniz onun daha agresif olmasına neden olacak ve iletişiminizi tamamen sonuçsuz bırakmak zorunda kalacaksınız. Siz sakin olmayı deneyin. Bu durum sizin her zaman kontrollü, özgüveni yüksek, saygın bir karakter olduğunuzu yansıtacaktır. Karşınızdaki ister istemez sizin enerjinize kendisini uyumlayacaktır.

İnsanların pozitif taraflarına bakmaya gayret edin, özellikle söz konusu olan aile üyelerinizse.. İnsanların içindeki “iyi”ye odaklanmak, “zor” taraflarını daha katlanılır hale getirir. 

Evet, insanların içindeki “iyi” tarafları görmeye çalışmak önemlidir ama negatif taraflarını da yine aklınızın bir köşesinde tutun. Sırlarınızı açarken dikkatli olun. Eğer o size sırrını vermiyorsa, siz de ona, onun size güvendiğinden daha fazla güvenmeyin. Bu, karşınızdaki zor kişiyi kabul etmenin bir başka yoludur. 

Karşınızdaki insanın amacını iyi anlayın. Niyeti size zorluk çıkarmak mı yoksa bu davranış şekli  onun karakteri mi.  Bunu anladığınızda işiniz daha kolay olacaktır. Eğer herkese davranış şekli buysa hiç kendinizi yormayın. Bu durumun size özel olmadığını fark edin ve onu olduğu gibi kabul edin.

Bazen, işini zamanında teslim etmemiş bir iş arkadaşınız yüzünden bütün okların size çevrilmesi gibi başkasının sorumluluğunda olan işler yüzünden siz zor durumda kalabilirsiniz. Bu durumda kalmamak için size önerim başka insanların sorumluluğunu üstlenmemeniz ve karşınızdaki insana “hayır” demeyi öğrenmeniz.

Hayatınızdaki “zor” insan sizi kızdırmadan duramıyorsa, onunla iletişimi minimuma indirmek belki de en doğrusu. Sürekli bir rahatsız etme hali varsa aradaki iletişimi tamamen koparıp, onu, sebebi konusunda bilgilendirin. Aranızdaki ilişkinin sürebilmesi için nelerin olması gerektiğini açıklayın.

Yukarıdaki herşeyi denemenize rağmen karşınızdaki kişi hala düzelmiyorsa, en iyisi onu dikkate almamak olacaktır. Sonuçta yapabileceklerinizi yaptınız. Günlük işlerinize devam edin ve sadece gerekli olan durumlarda o kişiyle iletişime geçin…

 

oy@

Sevgi ve ışıkla…

Oya Tunka

Yaşam Koçu 

 
Toplam blog
: 32
: 159
Kayıt tarihi
: 01.11.14
 
 

YAŞAM KOÇU&BİLİNÇALTI DÖNÜŞÜM TERAPİSTİ1974 İstanbul doğumludur.  Kişisel gelişim  yolculuğu çocu..