Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '16

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

" Kalandar Soğuğu " Oscar'ı hak ediyor

" Kalandar Soğuğu " Oscar'ı hak ediyor
 

Bir Trabzon Hikayesi


Kalandar sabahı, güneş doğmadan evdekilerden biri kalkar, evin her tarafına su serper, mısır haşlar ve evdeki çocuklara yedirir. Rızık meleklerinin evi ziyaret edeceği inancıyla tüm kapılarını açarlar.

Kalandar Gecesi, köyün çocukları tekerlemeler ve türküler eşliğinde horon oynar, ev ev gezerek kapıya  iplere bağlı torbalar bırakır, şans getireceğine inanırlar. Kalandar, Trabzon ve civarında, Ocak ayının 14 büyük önem taşır. Rumi takvim'i Miladi takvime tamamlayan günlerdir. Trabzon ve civarında bugünler karnaval havasında geçer.

Hem yerel, hem evrensel olan bir film "Kalandar Soğuğu" Türkiye'nin Oscar adayı. Senaristi Bilal Sert çok iddialı. Geçenlerde yaptığı bir açıklamada" Kalandar Soğuğu Oscar'ı hak ediyor" dedi, bizde bekliyoruz. Gerek Sinemotografik açıdan, gerek  senaryosu başarılı bir film. Senaryosunu, Mustafa Kara ve Bilal Sert'in Anadolu'da, Trabzon civar bölgesinde yaşayan insanları, doğa ilişkilerini şiirsel bir lisanla anlatıyor. Bu filmde her şey gerçek. Filmi seyrederken tüm mevsimleri hissedebiliyorsunuz. Filmin Konusuna gelince; Karadeniz'in dağ köyünde yaşamını sürdüren ve umutsuz bir şekilde maden arayan Mehmet'in Maceraları, günlük hayatını kazanma çabası ve etrafındaki olaylar ve bölgede yaşam mücadelelerini işleyen güzel bir film.

Yönetmen Mustafa Kara, çekimler bir buçuk sene sürdü, filmler beş yıl da tamamlandı. Minimalist bir film, genelde ekonomi insanlara minimanilst film çekmeye zorlar. Bu film pek de  öyle değil. Karadeniz'in müthiş doğası, kadraja güzel yansımış, film minimalistliğinin içinde bir matematiği ve ritmi var. Gerçi, tüketim kültürünün hakim olduğu zamanımızda, film de ne fazla bir replik ne eksik bir söz var. Filmde iyi bir kurgu ve çatışmanın ritmik oluşumu var. Film klasik bir roman kıvamında yavaş ama doygun. Filmin özel bir büyüsü, Anadolu’yu salt işleyişi var. Tebrikler.

ABD'de gelecek yılın Şubat ayında Los Angeles'ta 89. Akademi Ödülleri (Oscar) a aday olarak  " Kalandar Soğuğu " seçildi.  Kültür ve Turizm Bakanlığı ve sinema sektöründeki meslek örgütlerinden oluşan 17 kişilik seçici kurul tarafından, dokuz film arasından  Türkiye’nin aday adayı seçildi. 

Kalandar Soğuğu filmi, Türkiye ve Macaristan ortak yapımı bir film. Haydar Şişman, Nuray Yeşilaraz, Hanife Kara, İbrahim Kuvvet ve Temel Kara'nın rol aldığı film, bu güne kadar benim not ettiğim ödülleri ; 52. Antalya Film Festivalinde "En İyi Kadın Oyuncu", "En İyi Muzik","Dr.Avni Tolunay Özel Ödülü" yurt içindeki aktivitelerde kazandı.

Yurt dışında,  "WOWOW izleyicinin Seçimi" ve " "En İyi Yönetmen" ödüllerini 28. Tokyo Film Festivalinde aldı. Unutmadan Avrupa'da 2015 Angers Avrupa İlk Filmler Festivalinde"Juri Özel Ödülü" 'ne layık görüldü.

İstanbul Film Festivali, Red Tulp Film Festivallerinden de boş dönmedi. Ayrıca, film önümüzdeki günlerde,  Asia Pacific Screen Awards (APSA), Brisbane Asia Pacific FilmFestival (BAPFF), Haifa International Film Festival, Film Festival Hamburg, Festival Cinema Mediterraneen Montpellier (CINEMED) ile Frankfurt Türk Filmleri Festivali'ne katılacak.                            

Vizyona giren filmlerden Yılmaz Erdoğan'ın  Ekşi Elmalarını seyretmenizi  tavsiye ederim. Konu ve görüntü olarak güzel bir film. Erdoğan, gelenekselini bozmadan Doğu kültürünü işlemiş ama  görüntüler ve işleyiş tarzı gayet batı. İzlemeye değer bir film. Seyretmenizi  tavsiye ederim. İyi Seyirler. 

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..