Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '12

 
Kategori
Futbol
 

"Aykut Kocaman ve Emre"

"Aykut Kocaman ve Emre"
 

yıldız kolay yetişmiyor...


30 Ekim 2000’deGalatasaray’lı Emre BELÖZOĞLU’nun kaza yaptığını ve bir kişinin ölümüne neden olduğunu arkadaşı Ökkeş POLAT’ın telefonuyla öğrenen Fiorentina Teknik Direktörü Fatih TERİM’in ilk sözleri ‘HEMEN ORAYA GELİYORUM’ olurken; 19 Nisan 2012’de Fenerbahçe’de forma giyenyıldız futbolcunun Teknik Direktörü Aykut KOCAMAN ise, verilen 2 maçlık ceza için şunları söyledi:

“Her şeyde hayır var. Belki de Galatasaray maçında taraftar ortamı gerecekti. Emre de bu gerginlikte belki de farklı bir davranış sergileyecekti..

Fenerbahçe Teknik Direktörü’nün bırakın;  yıldız  futbolcunun ‘ayrımcılıkla’ değil, ‘hakaretten’ sadece 2 maç ceza almasına sevinmeyi; sözleri ile Emre’yi  ‘potansiyel spor suçlusu ‘ olarak algılaması ve medya ile paylaşması, çok düşündürücüdür.

Trabzonspor’un olayı saha dışına taşıması, Trabzon Cumhuriyet Savcılığına Emre hakkındasuç duyurusunda bulunması dahi Teknik Direktör Aykut KOCAMAN’ı hiç rahatsız etmemiş midir? Söyleyecek bir sözü yok mudur?

Futbol kariyerinin ‘peak point’(doyum noktasına) ulaşan Emre yurdumuzun futbolda çok ender yetiştirdiği ‘HARİKA ÇOCUK’tur.

Emre’nin ‘futbol harcını’ oluşturan malzemeler: ‘agresif davranış,’ ‘profesyonel hırs,’ ‘kolektif azim,’ yüksek ‘motivasyon’ ve ‘adrenalin’ ve başarı parametresi olan ‘hedef’tir. Ayrıca,  onu sahada farklı kılan rakibi ile yaptığı ‘ikili mücadele’ dışında ‘kendisiyle yaptığı ikili mücadele’de ‘stres’ üreten ve bu ‘stres’ten beslenen çok ender bulunan bir futbolcudur.

Inter Milano’da uzunsüren sakatlığı nedeniyle 2004-05 Sezonu’nda sadece 19 maçta forma giyebilen Emre, yeteneğini sergilediği futbolla, golleriyle ve assitleriyle ‘Premier Leugue’de  New Castle United formasıyla 2005-2008 yıllarında üç sezon oldukça sevilen bir futbolcu olmuştur.

Galatasaray Spor Kulübünde ve Milli Takım’da forma giyerken Teknik Direktörleri başta Fatih TERİM ve Georghe HAGİ’nin ‘gözbebeği’ oldu. Biraz da şımartıldı galiba…

Ve Aziz Başkan’la devam etti sanki…  

2008 yılında İsviçre-Türkiye maçından sonra yaşanan olayın kahramanlarından Emre’nin yaptığı açıklama ise şöyleydi: ‘Türkiye üzerinde oynanan çok oyun var. Herkesin birbirine destek olması gereken bir zaman yaşıyoruz. Soyunma odası koridorlarında yaşananların maçın stresindenkaynaklandı.

Doğal olarak, Emre tüm dürüstlüğü ve açık sözlülüğü ile davranışının kendi ürettiği veya neden olduğu maç stresinden kaynaklandığını itiraf etmiştir.

 Emre’nin açıklaması ve itirafı FİFA tarafından 4 maç men cezası almasına engel olamadı.

Amacım, Emre’ye sübjektif değerlendirme ile‘taraf’ olmak değil; ‘bilimsel’ anlamda nasıl çözüm üretebiliriz düşüncesiyle Türk Futboluna katkıda bulunmaktır.

İşte bu nedenle, Psikoloji Doktoru olan Fransa Milli Takımı Teknik Adamı Jacques Crevoisier’e göre; “Saldırganlık ve amaca odaklanma (motivasyon) futbol şampiyonlarının başta gelen erdemi.” demiştir. 

Bu yorum, Psikoloji Biliminin, futbolcunun ya da takımının gelişimini ölçmekte olduğu kadar antrenmanı daha etkin kılmak için günümüzde teknik adamların da “Psikoloji” Bilimi’nden yararlanmaları zorunlu hale gelmiştir...             

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..