Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

"Body World: Orijinal Vücut Sergisi"

"Body World: Orijinal Vücut Sergisi"
 

.


İstanbul Karaköy Modern Sanat'ta Antrepo'da bir sergi açıldı, "Orijinal Vücut Dünyası Sergisi". Merakla internetten sergiyi araştırdım ve gördüklerim karşısında heyecanlandım. Hem rahatsız edici hemde merakla keşfedilmeyi bekleyen bir sergi…

Dr. Gunther van Hagens kullanılan cesetlerin broşürde bağışlanmış bedenleri kullandığını yazıyor, haberlerde çıkan söylenti ise Çin’de hapishanelerde ölen insanların olduğu yönde. Broşürde ki bilgiyi dikkate alarak geçen hafta gittim modern sanata. Girişte sizi insan yaşamının sürecine ait çok ilginç notlar karşılıyor, büyük boyutlarda duvara asılmış, Örnek; Utandığınızda yüzünüz kızarırken aslında midenizde aynı tepkiyi gösterir, İnsan gülmek için 17, kaş çatmak için 48 kasını kullanır. İnsan yaşamının gelişimine ve değişimine tanık oluyorsunuz. Çok yakın, çok bilindik derken aslında ne kadar yabancı olduğunuz anlatılıyor bedeninize. Doğumdan ölüme, geçirilen hastalıklar ve bu hastalıkların yada kötü alışkanlıkların nasıl bir tahribat oluşturduğunu büyük bir şaşkınlıkla izliyorsunuz.

Örneğin; Sigara içen bir insanın akciğerleriyle, sağlıklı bir akciğer yan yana sergileniyor. İçki içen birinin yağlanmış karaciğeri, kanserli bazı kesitler, çoğunlukla stresten kaynaklanan mide rahatsızlıkları. Bunları görmek büyük bir farkındalık etkisi yaratıyor. Özellikle gitmeden araştırdığım sergi de bazı bedenleri burada sergilememişler. Örneğin; gebe bir annenin karnındaki bebek vs…. Bu yönden üzücü, tepki almaktan mı korktular diye düşünmeden geçemedim. Sergideki yolculuk sırasında; kendi bedeninizde bir yolculuğa çıkıyorsunuz aslında. Bu yolculukta akıl almaz süprizlerle karşılaşıyorsunuz. Kalbinizi, ince bağırsağınızı, beyninizi… Bu yolculuk sırasında doğduğunuz günden beri ‘’benim bedenim’’, ‘’bana ait’’ diye sahip çıktığınız kendi vücudunuzun içinde, derinizin hemen birkaç milim altından başlayarak derinliklere kadar her noktada gerçekleşen mucizevi olaylara şahit olacaksınız. İnsan vücudu kusursuz bir sistemle donatılmış, insan bedeninin derinliklerindeki mucizeye tanıklık etmek için görülmeli bu sergi.
 
Toplam blog
: 125
: 885
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

Tıbbi sekreterim aynı zamanda edebiyatla meşgulüm ..