Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '09

 
Kategori
Müzik
 

"Rock teneke gıcırtısıdır."

"Rock teneke gıcırtısıdır."
 

"Rock denen müzik teneke gıcırtısından başka birşey değildir. Jazz asillerin müziğiyse; rock da asillerin dışındaki insanların müziğidir."

İnsanoğlunun yeniye olan açlığı her alanda kendini göstermiştir. Elindekiyle yetinmeyen doğası nedeniyle insan; araştıran, geliştiren, fikir üreten beyin yapısıyla yaşamını şekillendirmiş, ifade biçimleri edinmiş, ifade yolları bulmuştur.

İnsanlar resmederek, yazarak, konuşarak kendini ifade edebileceği gibi dinlediği müzik türlerinde de kendi ifade yoluna en yakın müzik türünü dinlemeyi benimsemişlerdir.

İnsanoğlunun yaratılış hikayesinden başlayarak diyebiliriz ki; ilkçağ insanlarının kendilerini resim çizerek ifade ettiğini anımsarsak, zamanın çağlara bölünmesi gibi hemen hemen tüm sanatlar içinde bölümlendirmeler de bulunabiliriz. Kategorize edilebilen tümceler her zaman bölümlendirilebilir.

Müzikte insanların kendilerini hatta ruh hallerini ifade etmede en etkili görsel sanatlardan biridir. Gerek enstrümantal olsun gerekse sözlerin eşlik ettiği şarkılar olsun; müziğin hayatınızdaki yeri ve önemi yadsınamaz. Müziğin ve müzik türlerinin eleştirisini yapmak aslında bireylerin kendi özeleştirilerini yap(a)ma(ma)ya benzer.

İnsanın sosyal statüsünün ve yaşam standartlarının farklılığını göz önünde bulundurursak herhangi bir insanın dinlediği müzik türünü eleştirmek manasız ve oldukça saçmadır.

Peki rock müzik nedir? Özellikle ebeveynlerin çocuklarının dinlediği bu müzik türüne "teneke gıcırtısı" olarak betimlemelerinin nedeni nedir?

Rock müzik 1950li yıllarda ortaya çıkmıştır. Blues müzikten doğrudan etkilenen bu müzik türü, rock felsefesini inceleyecek olanların Blues felsefesini incelemeleri gerekir. Jazzdan etkilenen Blues rockı doğurmuştur.

Rock müziğin genellikle elektro gitar, bas gitar, bateri gibi enstrümanlarla vokal melodi taşıyan müzik türü olduğunu biliyorsunuz. Org ve piyano gibi klavyeli enstrümanlarında kullanılmasının yanında rock müziğin doğuş zamanlarında üflemeli çalgılardan saksafonun da kullanılması, Blues müziğini ortaya çıkartan siyahilerin buluşudur. Günümüzde saksafonun rock melodisine eşlik etmesi nadirdir.

Rock müzik artık yavaş yavaş gençlerin favori müziğine girmeye başlamış, ağır sözleri ve kafa sallama tarzı ile, gençlerin yaşadığı ergenlik dönemi sorunları yüzünden dünyaya isyan etmelerini kolaylaştırmış, pop müziğe güçlü bir rakip olmuştur. Popüler kültürde rockta yerini almıştır.

Müzikle sınırlı kalmayan bir akım olan rock; yaşam tarzı olarak benimsenmiş dahası kendine özgü bir tarz meydana getirmiştir.

Rock müzik, genellikle tek başına yapılmaz. Sanatçı ismi olarak ortaya tek bir ad çıkabilir ama genellikle bu müzik türü, bir grupla yapılır.

Rock müzik, birçok dala ayrılır. Ancak Rock müzik asıl olarak 3 bölüme ayrılır.

Normal rock

http://www.dailymotion.com/relevance/search/nirvana/video/x66cd8_nirvana-lithium_music

http://www.dailymotion.com/relevance/search/placebo/video/x1lx0_placebo20-years_music

Hard rock

http://www.dailymotion.com/relevance/search/electric+eye/video/x5fpcq_electric-eye-judas-priest_music

http://www.dailymotion.com/relevance/search/acdc/video/x7x4r_acdc-back-in-black_music

Heavy Metal

http://www.dailymotion.com/relevance/search/iron+maiden/video/xeh2n_iron-maidenfear-of-the-dark_music

http://www.dailymotion.com/relevance/search/disturbed/video/x3zpig_disturbed-land-of-confusion-dvdrip_music

Yukarıdaki rock parçaları saydığım rock müzik türlerine örnektir. Son olarak rock dinlemek veya rock müziğini sevmek için aykırı bir tip olmanız da gerekmiyor.

Tercihlerimize hoşgörü bekliyorsak başka insanların tercihlerine de saygı göstermeliyiz.

Hayatınızda biraz da olsa rock olması dileğiyle...

BLOGNOT: Yazımın başlığı ve giriş bölümü bir film repliğinde geçen sözlerden oluşmaktadır.

 
Toplam blog
: 128
: 1145
Kayıt tarihi
: 23.11.07
 
 

Herkes gibi yazar, çizerim. Dünyamı boyarım hepsi bu!..