Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '15

 
Kategori
Doğal Hayat
 

"Ruhsal sıkıntınız" mı var? O halde Dünyanın 2 nci büyük kanyonuna geliniz.

"Ruhsal sıkıntınız" mı var? O halde Dünyanın 2 nci büyük kanyonuna  geliniz.
 

Mağaralar, kanyonlar, ruhsal terapide kullanılıyor.


 

 

 

Dağ turizmi, Türkiye’de, tam manasıyle anlaşılmamış olmakla birlikte, konuya  önem verilmekte, yeni, yeni, guruplar oluşturularak bu dağlar  zaman zaman ziyaret edilmektedir.

Bir makine parçasının zamanla nasıl ki rektifiye edilmesi, parçalarını değiştirilip stoklardan yenisinin takılması gerekiyorsa,  dağlar, kanyonlar, akarsu ve şelaleler, de  ince bir gözden geçirme ve gözlemleme yolu ile durumumdan vazife çıkarmak,  görevlilerin görevi oluyor.

Küre Dağı Milli Park Müdürlüğü de, geçtiğimiz günlerde bir iyileştirme paketi hazırlayarak ekip halinde dağlara çıktı. Kanyonlara, akarsulara, dar vadi kıvrımlarına kadar ilerleyerek bir yol haritası hazırladı.

Ayrıca Küre Dağlarının  dolayısıyle Mili Parkın korunması, yönetilmesi, geliştirilmesi, kaynaklarının sürdürülebilir, kullanıma yönelik çalışmaların sürekliliği için, ekipler VALLA Kanyonu  ve civarında çalışmalarını sürdürdüler.

VALLA Kanyonu, dünyada bir benzerinde 2 nci gelmekte. Ve bu kanyon,  1250 metreyi bulan yüksek dağların  yamaçlarında,  yırtıcı hayvanlara ev sahipliği yapıyor. Kartal, Atmaca gibi kuşların üreme alanı bu uçurumlu yamaçlar, buranın özelliğini teşkil etmekte.

Bu kanyonun hudutlar çok geniş. Devrekani Çayının Karadeniz’e yolculuğunda Küre Dağları içinde açmış olduğu doğa üstü bir kanyon bu Valla Kanyonu. Pınarbaşı’na doğru 26 Km. uzanan kanyon Cide’ye doğru 10 Km uzanmakta.

Ekipler, zor şartlar altında çalışmalar, temizlemeler yaptı geçtiğimiz hafta. Bu vahşi kanyona herkes, istediği anda giremez, çıkamaz. Bu bir ekip işi olmaktadır.

Ayrıca terapistlerin birleştiği nokta da böylesi kanyonlarda geçirilecek  bir kaç saat, insan bedeninin üzerinde olumlu etkisi  olduğun. Sessizlik,, derinlik kavramı, dinginlik, devamlı akan suyun çıkardığı ses ve gizem, sıkıntılı ruhsal bunalımlara birebir. Bir anda dalıp gidiyorsunuz uzaklara. Dalıyorsunuz, gözlerinizi derinlikleren ayıramıyorsunuz. Ruhunuzda dinginlik semptomları, böylelikle harekete geçiyor. Bedeni saran tatlı bir gevşeme, berraklık, zihin açıklığı ve oksijen bolluğu ile kendinize geliyorsunuz.

 

 

Bölgenin önemi, bütün olarak Toroslar’dan sonra Türkiye’nin ikinci önemli karstik alanı üzerinde yer almasından kaynaklanıyor. Genel olarak yaşlı kalkerlerden oluşmuş olan Milli Park’ın kuzey ve güneyinde kanyonlar, mağaralar, dolinler gibi olağanüstü karstik yapılar bulunmaktadır.

Kanyonlar; Suyun denize ulaşmak için önündeki jeolojik yapıyı yarması ve aşındırması sonucu meydana gelir.  Kanyonların dünyada en çok bilinenlerinden biri, ABD’deki “Grand Canyon” (Büyük Kanyon). Küre Dağları’nda görülen çok sayıdaki devasa kanyonun en büyüğü olan Valla, 10 km.’ye yakın uzunluğu, 1120 metreye ulaşan derinliği ve çarpıcı görünüşü ile Grand Canyon’u aratmamaktadır.

kanyonlar ve sarp kayalıklar, insan için aşılmaz engeller meydana getiriyor olsa da, yaban hayatının daha iyi korunmasını sağlıyor. Kanyonun iki tarafındaki yüksek kayalıklar kartal, şahin, akbaba gibi yırtıcı kuşların yaşam alanı. İnsan ulaşımına izin vermeyen sarp yamaçlar endemik bitki türleri açısından da önem taşıyor.

Bazı kesimlerinde rafting’lerin de yapılabildiği Kürenin akarsularında hayat, çağlayanlar ve şelalelerle devam ediyor. Etrafına güç kazandırıyor.

YUKARIDAKİ 3 RESİN VE ALTTAKİ İKİ RESİM AMERİKADAKİ ARİZONADAN. BAHSETTİĞİMİN KANYONCULUKTA 1 NUMARA OLAN KANYONLAR. "GRAND CANYON" OLARAK GEÇİYOR LİTERATÜRDE.

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..