Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '11

 
Kategori
Siyaset
 

(Seçim yazıları 3) CHP başarısız mı?

(Seçim yazıları 3) CHP başarısız mı?
 

Sivas'tan öteye gidemeyenler ve gidenler..


Seçim öncesi en az 20 arkadaşımla seçim tahmini yaptık. 

Ortak sonuç: 

MHP’nin barajı geçeceği ve 60’a yakın vekil çıkaracağı, BDP destekli bağımsızların 30-35 civarında bir sayı ile meclise gireceği ve CHP’nin’de 180-190 arası vekil çıkaracağı yönündeydi. Bazılarınında (Ki içlerinde ben de vardım.) Ulusalcılarında 2-5 arası vekil çıkaracağını düşündüklerini görüyorduk. Bu durumda AKP’nin 265-275 arasında kalabileceğini ve hükümet kurabilecek sayıyı zor yakalayacağını ya da bu sayıya erişemeyebileceğini tahmin ediyorduk. 

Eğer CHP’deki “hezimeti” hesaba katmazsak, bu tahminlerimiz aşağı yukarı tuttu diyebiliriz. 

Hal böyleyken AKP’nin 326 ile gelmesi CHP’nin “başarısızlığı” gibi gözüküyor. 

MHP ve Bağımsızlardaki isabetimiz, CHP’deki yanılgımızla birleşince ortaya tam bir fiyasko çıktı. Bu tahmin fiyaskosunu sorgularken en önemli soruyu kendimize sormadan edemezdik tabi ve öyle yaptık. 

Bu seçimlerin mağlubu CHP’mi, bu bağlamda CHP başarısız mı?. 

Yoksa biz CHP’den çok şey bekliyorduk ta, bu beklentilerimizin gerçekleşmemesinin getirdiği hırs ve aşağılık kompleksimi bizi “CHP başarısız oldu” gibi bir düşünceye sevk ediyor. 

Evet CHP bu seçimin mağlubudur, ama hiçbir zaman başarısız değildir. 

Neden mi?. 

1999’daki baraj altını saymazsak, (Ki o dönemde Ecevit vardı. APO yakalanmıştı. bu yüzden CHP tabanı DSP'ye kaymıştı. O zamanki şartlar hem CHP'nin hemde DSP'nin %25'leri yakalamasını imkansız kılıyordu.) CHP 12 Eylül darbesinden sonra oylarını sürekli artıran tek partidir. 

2007 seçimlerinde %1, 5-2’lik DSP ittifakınıda dikkate aldığımızda, CHP %20.90’da kalmıştı. 

2011’de yalnız ve yalnız Kılıçdaroğlu’nun gayretleri ile CHP %26’yı yakalamıştır. Yani parti oylarındaki yükseliş trendi halen yukarılara doğrudur. 

Tarihin hiçbir döneminde CHP’nin bu kadar iç ve dış dezavantajlarla seçime girdiğini ve bu kadar kısa sürede oluşturulmuş bir yönetimin bu kadar ağır bir görevi üstlendiğini hatırlamıyorum. 

Ne olacaktı?. 

Tüm devlet imkanlarını kullanan, valilerin ve kaymakamların AKP’li belediye başkanları gibi çalıştığı, üstelik 9 yıllık iktidarın getirdiği tüm imkanları insafsızca ve haksızca kullanan bir AKP, birde CHP’nin içerden köstekleyenleri varken CHP iktidarmı olacaktı?. 

Yazının başında söylediğim gibi seçim öncesi zaten AKP’nin ilk sırayı alacağını düşünüyorduk. Tüm Türkiye’de bu ve buna benzer tahminler dillendiriliyordu. Bu yüzden CHP’nin aldığı %26 başarıdır ve bu Kılıçdaroğlu sayesinde olmuştur. 

Şimdi birazda iç kösteklere ve %26’yı başarısızlık diye nitelendirenlere bir bakalım. 

Kim bunlar?. 

Daha önceki CHP yönetiminde olup ta tasfiye edilenler. 

Ön seçim yarışına girmekten korkanlar. 

Hani hep dile getirilen “Yahu biz nasıl olsa seçiliriz, %20’lik tabanımız var” diyen statükocu, kaşarlanmış “CHP’liler.” İsimlerini vermeye gerek yok. Merak edenler seçim akşamından başlayarak "CHP’başarısızdır bu yönetim gitmelidir, Kurultay isteriz" diye ekranlarda boy gösteren eski “CHP’lilere” bakabilirler. 

Bu köstekler 20 yıldır CHP’ye çöreklenmiş ve memleketin doğusunu unuttuklarını görmemezlikten gelip kafalarını kuma gömenler değilmidir?. 

Bu köstekler 20 yıldır al gülüm ver gülüm, gelsin milletvekilliği, gelsin muhalefet, önemli değil hükümet anlayışına sahip kokuşmuş politbüro örnekleri değilmidir?.  

Niye CHP’yi iktidar alternatifi yapacak bir çabanın içersinde olmamış bunlar?. 20-30 yıldır gidilmeyen iller ve laiklik masallarına sığınıp, Atatürk’ün arkasına saklanarak ağızlarına almaya korktukları bir Kürt meselesi yok mu bu ülkenin?. Niye bu zamana kadar dillendirmemişler bu sorunları?. 

RTE neden “Bunlar Sivas’tan öteye geçemezler” diyordu?. Bunlar gerçektende Sivas’tan öteye gidemedikleri için değil mi?.  

Tek başına gitti Kılıçdaroğlu, 81 ile ve 300’e yakın ilçeye gitti. Tek başına meydanları doldurdu.. Cansiperane ve vatanını seven çabası RTE’nin kimyasını ve ağzını bozdu, meydanlarda olmadık küfür ve yalanları duyduk, AKP’lilerden. 

Sonuçta hem Kılıçdaroğlu’nun hem benim hem de tüm CHP tabanının hesaplayamadığı bir şey vardı. İçimizdeki bu köstekler ve CHP aleyhine çalışanlar. 

Şu bir gerçek bu kadar kısa sürede, bu kadar dar imkanlarla ve her türlü ihanet ve kösteklenme ile alınabilecek en iyi sonucu almıştır Kılıçdaroğlu’nun CHP’si. 

Kendilerini kutluyorum. 

Saygılar. 

18.06.2011 

 
Toplam blog
: 243
: 760
Kayıt tarihi
: 26.03.07
 
 

1957 Kars doğumluyum. Emekliyim. Gazi Üniversitesi İİBF İşletme bölümü ön lisans mezunuyum. Yazı ..