Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '14

 
Kategori
Siyaset
 

"Seçimleri kim kazandı, kim kaybetti?" Muhabbeti daha ne kadar sürecek?

"Seçimleri kim kazandı, kim kaybetti?" Muhabbeti daha ne kadar sürecek?
 

Hepsi kazandım diyor? Bu seçimin kaybedenei yok mu?


SEÇİMLERİN BİTTİĞİ TAM BİR HAFTA OLMASINA RAĞMEN HALA, BU SEÇİMLERİ "KİM KAZANDI" VE "KİM KAYBETTİ" MUHABBETİ YAPILMAKTADIR...

Seçimlerin resmi sonuçları henüz ilan edilmemiş olsa da, seçimim AKP tarafından kazanıldığı kesin olarak belli olmuştur.

Ama, her nedense, kaybedenler, "şurada kaybettik ama, orada yeni bir belediye kazandık", "bu seçimde, bir önceki seçime göre oylarımız artığı için kazanan biz olduk".. .gibi, "züğürt tesellisi" kabilinden nedenlerle seçmenlerine, gelecek için umut pompalamaktadırlar...

Bu seçimlerle ilgili olarak üç blog yazdım. Bunların ilkinde, "siyasi partilerin öncelikli amacı iktidar olmaktır; iktidardaki partiyi yerinden etmek değildir" dedikten sonra da şu tespiti yapmıştım : "Muhalefet partileri, seçim öncesi propagandalarını, bu yanlış strateji üzerine kurduklarından seçimi kaybetmişlerdir"

Bu stratejinin esasını da, "seçmene projeler sunmak yerine iktidarı şu veya bu şekilde eleştirmek" teşkil etmiştir.

x    x    x

Şimdi bu konu ile ilgili olarak, bugün kimilerine göre "yandaş" olarak nitelenen bir gazeteden aldığım bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.

Dünyanın önemli üniversitelerindeki çalışmaları ile bilinen psikiyatri uzmanı bir Profesör(x), parti genel başkanlarının, seçim propagandalarında yaptıkları konuşmalar üzerinden bir "kıyaslama" yaparak aşağıdaki sonucu çıkarıyor.

Bu kıyaslamayı, Başbakan Erdoğan'ın ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, 8 meydan konuşması üzerine yapıyor.... Kıyasalamayı, biraz özele indirerek, iki genel başkanın, bu konuşmalarda  "çözüm, proje, strateji ve plan" kelimelerini kaçar kez kullandıklarını belirliyor.

Sonuç şu :

Başbakan Erdoğan bu sözcükleri 69 kez,  Kılıçdaroğlu ise, 5 kez kullanmış

"Yol, okul, hastane ve sağlık" sözcüklerinde ise durum şöyle :

Başbakan Erdoğan, bu sözcükleri 220 kez, Kılıçdaroğlu ise 13 kez kullanmış...

x    x    x

İlginç bir tespit, benzer bir tespit, kullanılan başka sözcükler üzerinden de yapılabilir ve Başbakan'ın ve Kılıçdaroğlu'nun "lehine" ve "aleyhine" sonuçlar elde edilebilir.

Benim bu örneği almamın nedeni, seçimler konusunda iddia ettiğim "muhalefet partilerinin uyguladığı yanlış strateji" düşüncemi desteklediği içindir...

SONUÇ :

Bu seçimleri, yukarıda belirttiğim gibi "yanlış strateji" ve "yanlış ittifaklar"  nedeniyle muhalefet partileri kaybetmişlerdir... Artık, muhalefet partileri, "öküz altında buzağı aramayı" bırakmalı ve bu yenilgiyi kabul etmelidirler... Ve de, önümüzdeki "Cumhurbaşkanlığı" ve sonrakı "genel seçimler"e hazırlanmalıdırlar.

Medya da, "seçimleri kim kazandı, kim kaybetti" şeklindeki muhabbeti de "geyik muhabbeti"ne dönüştürmemelidir.

 

cdenizkent

 

---------------------- :

(x) Prof. Dr. Tarık Yılmaz, daha önce de. Meclis'teki siyasi partilerinin ileri gelenleri için benzer bir çalışma yapmıştır. (Medya'dan)

 

 

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..