Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '19

 
Kategori
Kitap
 

"Yaşamın Detayları"

KİTAPLAR ARASINDA:
“YAŞAMIN DETAYLARI“ ÜZERİNE DÜŞÜNCELERİM

Kitabın adı.    : Yaşamın Detayları
Yazarı............: Kadri Kanpak
Türü...............: Gözlem, Yorum ve Denemeler
Basıldığı yer...: Cinius Yayınları 2019- İstanbul
Kapak kompozisyonu: Eserin yazarı tarafından hazırlanmıştır.
Kitabın Editörü: (Yaşamı yeniden düşündüren bir kitap) diyen Sayın V. Yılmaz Çetingöz’dür.
Sayfa sayısı..: 164

Zaman zaman bana postadan çeşitli sanat, kültür ile ilgili gazeteler, dergiler, kitaplar gelir ve bunları da zevkle okur yazarlarımızın istekleri doğrultusunda bunları da tanıtır, sizlerle de paylaşmak isterim. Öncelikle bu yayınlar konusunda sanat, kültürle ilgili bu tür eserleri bana gönderenlere teşekkürlerimi unutmadan sunmak isterim.

“Yaşamın Detayları” (Gözlem, Yorum ve Denemeler) adını taşıyan kitabı severek okuduğumu belirtmek isterim. Yazıların çoğu gözlem, yorum ve denemelerle ortaya çıkmıştır. Bu değerli eseri yazar dostum Kadri Kanpak “Değerli Abdülkadir Güler hocama keyifli üretken yıllar diliyorum." (11 Haziran 2019) günü imzalayıp bana armağan etmişlerdir.  Ellerine, emeğine sağlık, hayırlı olsun ve de okuyucuları bol olsun diliyorum…

Sayın Kadri Kanpak kitabının giriş sayfalarında şunları yazıyor:
“Kendimi tanımadan, hayatı anlamadan yaşamanın ne anlamı olabilir/ “dedikten sonra şunları yazıyor: “Doğal yapım, sosyal ortamlarım, birbirini tanımlayan farklı eğitimlerim, alternatif uzmanlıklar gerektiren çalışma pozisyonlarım, bireye ve topluma yoğun ilgiyle geçen yaşamım; beni, insanı ve toplumu izlemeye 'Yaşamın Detaylarını' kurcalamaya yönlendirdi. İnsanlık yelpazesini anlamaya yoğunlaştım." (….) “İnsan Kimliği” kavramının cıva gibi olduğunu algılıyorum. Ama yine de bireylerin yaşama yaklaşımlarını kurcalamak, sorgulamak heyecanımdır” diyor. ( sayfa:13 )

Kitapta yer alan ve ilgimi çeken bazı konu başlıkları şunlardır:  Bilgi Bilinç ve Eylem, Yaşam ve Yarışma, Yaşamın Neresindeyim, Hayata Hazırlamak, İnsan Beyni, İnsan Sağlığı, Sağlıklı Beslenme, Sağlıklı Yaşam&Spor, Psikoloji, Temel Eğitim, Şahsın Hukuku, Yaşamsal Ehliyetler, Geleceği Planlamak, Hayaller ve Hedefler, Misyon-Motivasyon, İş Kurmak, Kişisel Sunum (kendini İfade Etmek), Barışık olmak, Deşarj Olmak, İnsan ve İlişkileri, Tanışık, Arkadaş ve Dostluk, Dostlarla Yüzleşmek, Sevgi Arzu ve Aşk, Evlilik, Güven ve Özgüven, Yaşam Sevinci, Kuşku,  Kaygı ve Umut, Teşekkür Edebilmek, Sır ve Sırdaş, Kuşlar ve İnsanlar, 360 Derece İnsan, Kendimizi  tanıyor muyuz?, İletişim, Konuşabilmek ve Yazabilme, İnsanı Seçmek, Ego ve Özsaygı gibi konular benim ilgimi çeken bölümlerdir. Önemli bulduğum cümlelerin çoğunun altını çizerek notlar aldım.

Yazarımız Kadri Kanpak eline aldığı konuları sade, yalın ve arı bir Türkçe ile yazıyor. Yazılarında uyduruk sözlere, gelişigüzel kelimelere ve ağdalı cümlelere asla yer vermiyor. Eserin orta sayfalarında (s:62,63) ”Barışık Olmak” yazısında şunları özenle  sergiliyor: Sürekli  mutlu, daha mutlu ve daha çok mutlu olmak mümkün mü? Elbette hayır. Eğer mümkün olsaydı, sonucunda hüzün, keder, heyecan, gibi yaşamın diğer tatlarına yabancılaşan, farklı duyguları kökten yok olan bir insan psikolojisi ortaya çıkardı. Negatif duyguları yaşamayan, mutluluğun tadını çıkaramayacaktır.(…)”  İnsan sıkıntılarla dolu bir dünyada her problemini çözdükçe mutluluğu, problemsiz pürüzsüz bir dünyada da mutsuzluğu yaşar” ifadesi biraz abartılı da olsa bir gerçek olduğunu görüyorum. Sayın K.Kanpak’ın bu sözlerini okuyunca ünlü şairlerimizden Ziya Paşa’nın şu dizeleri aklıma geldi: “ Mutlu olmak ister isen gelme cihane… “Barışık Olmak" konusunda Kadri Kanpak şu  sözleri de  söylüyor: "Barışık olmak, bireyin tüm kapasitelerini, estetiğini, sosyal yapısını kendine ve başkalarına, yüksek sesle söyleyebilme birikimine ve cesaretine sahip olabilmektir. Mutluluk karışık bir duygudur. Mutluluğun terazisi yok ki tartılabilesin, görüntüsü yok ki tartışılabilsin. Farklı mutlulukları karşılaştırmak mümkün mü? Bence hayır.  Mutluluğun resmini belki yapabilir, yaptırabilirsiniz. Ancak sürekli yükselen mutluluğun reçetesini yazamazsınız." (s.63). Sözün özü  yazarımız Kadri Kanpak  “Yaşamın Detayları”  bağlamında kayda değer  fikir ve düşüncelerini  açık ve anlaşılır  bir Türkçe ile  sergilemeye   çalışıyor, veriyor. Bundan da başarılı olduğunu kanısındayım.

Pek, Kadri Kanpak kimdi?   Biraz da yazarımız  hakkında  biraz bilgi vermek istiyorum:

Kadri Kanpak, Mali Müşavir, Yönetim Danışmanı, Profesyonel Koç, Mentor  kimliğine sahip bir yazardır. 12 Temmuz 1958 Diyarbakır doğumludur. İST. Ünv. İktisat Fakültesi - Siyaset Bilimi ve İşletme Bölümlerinden 1982  de  mezun olmuştur. 1983-1984 de Dicle Üniversitesi İşletme Muhasebe Öğretim Görevlisi olarak  görev almıştır. 1985-1986 da Demirören Şirketler Grubu  Yön. Kur. Bşk. Endüstri Asistanlığı, 1987-1989 da Toprak Holding Denetim Kurulu Üyeliği, 1990-1995 te Profilo Palmek Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. 1997’de İTÜ-KOSGEP‘TE  sertifikalı Yönetim Danışmanlığı programını tamamlamıştır. 2003 yılında Türkiye’de  ilk defa başlattığı ve çok sayıda yaptığı Girişimcilik ve KOBİ Yönetimi Programının organizatörlüğünü ve tek eğitmenliğini yapmıştır. 2014 yılında Uluslararası Koçluk Federasyonu onaylı SUM-HOH Kurumundan  KOÇLUK ve sonrası TUGİM-HOH programında  MENTORLUK sertifikasını almıştır.

Kanpak meslek çalışmalarının yanı sıra 1994 - 2008 yılları arasında  Devlet Yönetiminin ve Güneydoğu’nun sosyo-Ekonomik yapısının iyileştirilmesi için yaptığı çalışmalarla ilgili üst makamlarca kabul görmüştür. 2004  yılında Bilinçli Yaşamın Alfabesi ve 2011 de hikayesinin bulunduğu isim babası olduğu 'Anadolu’nun Seçme Öyküleri kitabının yayın danışmanlığı ve Önsözünü yazmıştır'. 2004-2014 yılları arasında Diyarbakır TV’21 ‘de Taner Özbay’la 15 ten fazla bölgesel programlar yapmıştır. Diyarbakır Ekonomisi ve mesleki konulardaki yazıları ve Milliyet  Blogta da yazıları  yayınlanmaktadır. Farklı konulardaki programları YOU–TUBE‘da yayındadır. Halen İstanbul’da ikamet eden yazarımız Kadri  Kanpak’ı bu çalışmalarından dolayı   tekrar gönülden kutluyor,  başarılarının devamını diliyorum. Onunla iletişim adresi:kadrikanpak@hotmail.com

Abdülkadir GÜLER
20  Temmuz 2019-  SÖKE
 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..