Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '14

 
Kategori
Kitap
 

"Yılanın Gözyaşları" üzerine düşünceler

"Yılanın Gözyaşları" üzerine düşünceler
 

“Yılanın Gözyaşları” Eczacı yazar Söke’mizin değerli duayeni Halil Özşarlak’ın 4. kitabının adıdır. Daha önce İpekli Mendil kitabıyla Türk edebiyatına gönül veren dostlarına merhaba demişti. Söke’de eczacılık mesleğinin yanı sıra Söke Ticaret Odası’nda uzun yıllar yönetim Kurulu başkanlığını yaparak Söke içinde önemli görevlerde bulunmuştur Halil Özşarlak. Söke‘de meydana gelen sosyal ve kültürel faaliyetlerinin her zaman yanında ve destekçisi olmuştur. Bugün çeyrek asırdır yayımına devam eden Beşparmak Dergisi’nin ilk kurucuları arasında yer almıştır.’ Beşparmak Kültür ve Sanat Dergisi Yıl 25,Sayı: 178,Kasım –Aralık 2013). Bir dergiyi  çeyrek asırdır yaşatmak, Türkiye düzeyinde bugünlere  getirmek elbette  kolay değildir.  Bu açıdan Talat Avcı’ yı da burada kutlamak istiyorum.  

Halil Özşarlak Söke Ovasında sosyal, toplumsal ve kültürel bağlamında sevilen, sayılan halkın gönlünde derin izler bırakan bir lokomotif durumundadır. Zaman zaman sosyal kültürel toplantılarımıza katılıyor, Söke Ekspres gazetesinde sanat, kültür, içerikli yazılarıyla toplumu aydınlatmaya çalışmaktadır. Bu yönü ile iz bırakanlar arasında haklı olarak yer almış bir duayenimizdir.

“Yılanın Gözyaşları”  deyince ilk önce aklıma ünlü öğretmen yazarlarımızdan geçmişte TÖB _DER’in Genel Başkanı yazar Fakir Baykurt’un “Yılanların Öcü“ adlı eserini aklıma getirdi. “düşündürdü… Bu sonra sinema filmlerine uyarlandı. Bir hayli ses getirdi. Fikir ve görüşleri ne olursa bu değerli meslektaşımı  rahmetle anıyorum.

“Yılanların Gözyaşları” kitabı Söke Cumhuriyet matbaasında gün ışığına çıkarılmıştır.( Eylül 2013 ),kitabın tertemiz bir baskısı, düzenli bir mizanpajı ve albenisi olan bir kapak kompozisyonu vardır. Eser 208 sayfadan ibarettir. Kitabın giriş bölümünde bazı dostlarının önsözlerine yer vermiştir ve özellikle geçen yıl aramızdan ayrılan Eski Aydın Milletvekilimiz Kültür Baba diye tanımlanan Kemal Yılmaz ağabeyimizin Halim Özşarlak için yazdığı bir girişte yer alan yazısı ilgimi çekti. Bu yazıdan bir iki cümle alıntı yaparak sizlerle paylaşmak istiyorum:

“ Vefalı bir insan, bir gönül adamı olan Halil Özşarlak Söke Terini unutmamış, almış onu da kitabına. Bir kocaman  ipek mendil düşününün. İçi çiçek dolu her renkten, her kokudan. İçi Söke dolu, Söke’nin sosyal, ekonomik, kültürel yaşamı dolu bir kocaman çıkın bu. İstanbul’da yetiştiriyor kendisini ve sonra biryandan mesleğini yaparken, biryandan da ülke sorunlarını düşünüyor. Ve yazıyor.” yabancı sermaye” diyor, “ Söke Basını” diyor, “ Bu millet ne den ağlıyor” diyor.”6 Eylül ve Söke’nin Kurtuluşu “ diyor, Sonra, kitaplar, kitaplar sarıyor etrafını. Kitaplar dost kitaplar. Zaman akıp gidiyor. Sökeli bazı seçkin dostları yaprak yaprak dökülüyor. Gidenlerin ardından ağıt yakıyor. Unutturmamaya çalışıyor. Sökeli seçkin kişileri.(…) İpekli Mendil bence bir anıt. Yazarını ve onun düşüncelerini hep yaşatacak bir anıt. Söke için kalıcı bir anıttır o…Halil Öçşarlak’ın çalışmaya, topluma faydalı olmaya, üretmeye devam etmesini diliyorum. Kendisini yürekten kutluyorum” diyor, rahmetli M. Kemal Yılmaz ( S:11) Sevgili Yılmaz’ı 10 Mart 2013 günü yitirmiştik. Sırası gelmişken o’nu rahmetle ve saygıyla anmak istiyorum.

O’da bir gönül adamı idi. Yukarıdaki satırları H. Özşarlak’ın ilk çıkan kitabı  “İpekli Mendil “kitabı için yazmıştı.” İpekli Mendil’in ilk yayın işi bu satırların yazarı tarafından gerçekleşmişti. ( Söke Cumhuriyet Matbaası, Nisan 2003 )  

Sözün özü, Halil Özşarlak ağabeyimiz, ilerlemiş yaşına rağmen sanat edebiyatımız coğrafyasında Türk edebiyatına ve güzelim Söke kültürüne kalıcı eserler kazandırmıştır. “Yılanın Gözyaşları”  onun dünden bu yana yarım asırlık eczacılık yaşamının bir özetini ortaya koymuş oluyor.  Akıcı, yalın ve duru bir Türkçeyle öykülerini, denemelerini ve değişik makalelerini özenle hazırlayıp bu değerli yapıtında sergilemişlerdir.

Bu değerli eserini severek okuduğumu belirtmek isterim. Sevgili Eczacı yazar Halil Özşarlak üstadımızı bu eserinden dolayı candan tebrik ediyor, daha nice kitaplara imza atmasını ve sağlıklı günler diliyorum.

 Abdülkadir Güler,14.01.2014

  

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..