Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '15

 
Kategori
Güncel
 

12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren öldü; rahmet mi okuyalım lanet mi?

12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren öldü; rahmet mi okuyalım lanet mi?
 

internetten alınmıştır


Darbeci Kenan Evren 98 yaşında hayata veda etti... Evren Paşa'nın uzun yaşaması onun aleyhine oldu. Eğer Paşa, darbe yaptığı yılların etkisi henüz Türkiye üzerindeyken ölseydi, muhtemelen M.Kemal Paşa gibi defnedilirdi.

Ama, dediğim gibi Kenan Paşa çok uzun yaşadı... O kadar ki, Türkiye, bu zaman zarfında darbeleri sorgulayacak bir demokratik yapıya erişti... Netekim, Kenan Paşa ve arkadaşları da yargılanıp mahkum edildi.

12 Eylül darbesi ve Kenan Evren Türkiyedeki darbelere karşı iki yüzlülüğün turnusol kağıdı olmuştur... Bir Başbakan ve iki bakanı en şeni işkencelerden sonra asan1960 darbesini kutsayanlar, Kenan Evreni lanetlerler.

Bu iki yüzlülüğün nedeni, Kenan Evren'in darbe yaptıktan sonra sağ-sol ayırmadan "cezalandırmış" olmasıdır. Oysa, Türkiyede darbeler genel olarak sağ iktidarların üzerine doğardı.

CHP antetli iki yüzlülüğün açık göstergesi şudur: Kenan Evreni lanetleyen sol çevreler, onun çıkardığı Anayasa'ya sarılmaktan hiç vaz geçmediler.

Mevcut iktidarın bu darbe anayasını değiştirme girişimleri daima engelendi...Şundan ki, Kenan Evren, sırf solcu "anarşist"leri de astı diye ondan nefret edenler, aslında onun devlet anlayışına itiraz etmiyorlardı.

Türkiyedeki klasik/egemen sol böyle bir soldu çünkü... Her darbede olduğu gibi, yine masum (devlet eliyle kullanılmış) gençler idam edildi... Ama, her devrin adamları yaşadı.

Kenan Evren darbesine selam çakanlar, Evren gündemden düştükten sonra veryansın ettiler... Aslında darbeleri hak eden "Türkiye kişiliksizliği", özellikle yaşadığı Medya alanında kendini gösteriyordu.

Bugün, sosyal medyada sağdan soldan hemen herkes Kenan Evren'i cehenneme gönderiyor... Oysa, Kenan Evren darbe yapmadan önce bu ülke gerçek bir cehennem hayatı yaşıyordu.

Demirel ve Ecevit ikilisi sırf kaprislerinden altı ay Cumhurbaşkanı seçememişlerdi... Ülkede siyasi istikrarsızlar almış başını gidiyordu, bunlar da Evren'in suçu muydu?

Elbette, darbeci zihniyet, darbelere zemin hazırlamak için ülkede kargaşa çıkmasına izin verdi, hatta bazılarını bizzat programladı... Bunları yıllarca yazdık çizdik...

Ancak, o zamanın siyasilerinin basiretsizliğini de kayda geçelim lütfen... Kenan Evren, sağdan soldan gençleri idam sehpasına yolladı, evet ama ondan önce bu gençler her gün birbirini kırıyordu.

Ben bugün hayatını kaybeden 98 yaşındaki bir ihtiyara "Cehennem git" demiyorum... Cennete git de demeyeceğim... Kenan Paşa herkes gibi kendi hesabını verecek gerçek Yüce Divanda...

Ama, Türkiyedeki darbe ikiyüzlüleri yine omurgasızlıklarını gösterecekler... Kenan Evren'e küfrederken, bugünün Cumhurbaşkanını devirip de idam sehpasına çıkarcak bir "kahramanı" bekleyip duracaklar...

Uzun yaşayamak talihsizliğine uğrayarak suçlarıyla yüzleşen bu ihtiyar darbecinin Allah taksiratını affetsin, diyorum ben.

Herşeye rağmen...

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..