Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

13 Ocak 2007 Cumartesi

13 Ocak 2007 Cumartesi
 

Birgün gazetesinin manşeti, günü çok güzel özetlemiş: "Ortadoğu kaynıyor."

Gerçekten Irak'ta Saddam'ın idamından sonraki gelişmeler havayı çok çabuk ısıttı. Amerika, kendisinden başka kimsenin bilmediği bir plan peşinde. Anlamak hayli zor. Hoş anlaşılsa da kim, nasıl karşı çıkacak? Böyle bir eylemi yapabilecek tek güç, Birleşmiş Milletler. Ama onların da tavrı belli. Amerika'ya karşı hiçbir yaptırımları yok. Çünkü Amerika'nın avucundalar.

Dışişleri bakanı Rice'ın çıkışlarını, istediğiniz gibi yorumlayabilirsiniz. Hanımefendi Türkiye'yi nerede görüyor belli değil. Şimdi de ilk kez bir şey daha dillendiriyor: Kürt İşçi Partisi...

Hiç duymuş muydunuz? Aslında her gün duyuyorsunuz da, farkında değilsiniz. Bu PKK'nin açılımı. Akşam gazetesi "PKK demedi" başlığıyla verdiği haberde, Rice'ın ilk kez dile getirdiği Irak'ın bölünmesi riskini içeren felâket senaryosunda, Türkiye'ye biçilen bir rol den de bahsediyor. Ama ne?

Aslında buna Bugün gazetesinin dediği gibi "Şantaj senaryosu" demek belki de daha doğru. Sonuç olarak Gözcü gazetesinin manşetindeki gibi "Türkiye'nin kaderi ABD'ye bağlı.."

Güneş gazetesi, Rice'ın oldukça frikik veren bir görüntüsüyle beraber "Neden açtı?" diye sorarak işe espri katmaya çalışırken, Milliyet gazetesi, "ABD'nin Türkiye endişesi" manşetiyle, farklı bir boyuta dikkat çekmek istemiş. Bunun bir endişeden çok, aba altından sopa olduğunda şüphe yok.

Yeni Şafak gazetesi, Rice'ın Kongre'de bu açıklamayı yaparken, dinleyenlerden birinin "yalanı kes" şeklinde bir pankrat açtığı sıradaki duraksamasını "Rice'ın donduğu an" şeklinde manşet yapmasına rağmen, bu kısa süreli duraksamanın bizim açımızdan sonucu değiştirecek bir özelliği olmadığını biliyoruz.

*****

"ABD İran'la Irak'ta çarpışacak" başlığıyla olaya farklı bir yorum getiren Cumhuriyet gazetesi, ana manşette de "Uçağı kim düşürdü?" diye soruyor. Uçağın düşme sebebiyle ilgili bilgilere ulaşılmasını engelleyen Amerika'nın bu tutumu, Vatan gazetesinin dediği gibi "Füzeyle vurulduğu kuşkusunu artırıyor."

*****

Daha çok özel haberlerle manşet atan diğer gazetelerde vatandaşın ilgisini çekecek fazla bir şey yok gibi. Gözcü gazetesindeki "Piyasa sahte para kaynıyor" haberi bunların içinde sanırım en çok konuşulacak olanı. Güneş gazetesindeki şaşırtıcı başlığı da es geçmemek lazım: "Tecavüz bebeğiyle geldi, bâkire çıktı."

Bu ilginç habere göre 19 yaşındaki bir genç kız, kucağındaki bebeğiyle karakola gidip akarabalarından birinin silah zoruyla kendisine tecavüz ettiğini ve bebeğin babasının bu şahıs olduğunu söylemiş. Ancak yapılan muayenede kız bâkire çıkmış.

*****

Sabah gazetesinin dediği gibi, "Emre'nin işi zor." Olayı biliyorsunuz. Ünlü futbolcu, rakip takımın kalecisie ırkçı sözler söyleyip hakaret etmekle suçlanıyor. Yeni Şafak, Emre'yi koruyarak "İngiliz oyunu" demiş ama, doğrusu ben o kadar emin değilim.

Bugünlük de bu kadar. Yarın görüşmek umuduyla...

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..