Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '08

 
Kategori
Güncel
 

18 - 24 Mart Yaşlılar Haftası

18 - 24 Mart Yaşlılar Haftası
 

Ankara'da gökkuşağı


Pazartesi ve Salı Ankara'daydım. Ani bir program değişikliği ile kendimi başkentimizde buldum. Oysa haftasonu Esma Kahraman'ın organizasyonu ile Şükrü Bey'in yerinde arkadaşlarımızla fincanda pişen Türk kahvemizi içiyorduk. O ana kadar bu seyahat gündemde değildi, akşam belli oldu.

Pazartesi günü Ankara'da işlerimi kısa sürede tamamladım. O gün hava güzeldi. Salı sabahı ise aralıklarla yağan yağmurlu bir gün vardı.

Metro ve Ankaray ulaşımda Ankara'lılara büyük bir kolaylık. Kızılay istasyonunda aktarma yapıldığı için her zaman büyük bir kalabalıkla karşılaşılır. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yaşlılar Haftası nedeniyle Kızılay Metro İstasyonu'nun bir köşesini bu amaçla, bu hafta için değerlendirmiş. İstasyonda gözüme çarptı, ilgimi çekti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'nca "Yaşlıların güneşe olduğu kadar sevgiye de ihtiyacı vardır" konulu resim ve fotoğraf sergisi düzenlenmişti.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nin katkılarıyla Sayit Karabulut'un "BU TOPRAĞIN YAŞAM USTALARI" adlı fotoğrafları ve Ümitköy Huzurevi'ndeki yaşlılarımızın resimleri segilenmekteydi. Bazı resim ve fotoğrafları sayfamda yayınlıyorum. Daha fazlası için 24 Mart'a kadar açık olduğu bildirilen sergiyi gezmenizi tavsiye ederim. Nasıl olsa yolunuz (tabi ki Ankara'lı arkadaşlarımız) Kızılay metrosundan geçecektir.

İlgili birimce dosya içine konmuş bir kaç küçük kitapçık var." Yaşlı Sağlığı" ve "Yaşadığı Ortamda Yaşlıya Hizmet Modeli" en önemlileri. Her ikisi de bilmediğimiz ya da yanlış bildiğimiz konularda bizleri daha iyi eğitiyor, bilgilendiriyor. Umarım sergiyi gezdiğinizde bu kitapçıkların bulunduğu dosyalardan hala kalmıştır.

Yaşlı Sağlığı kitapçığında "Yaşlılığa özgü sağlık sorunlarına genel bakış" la birlikte "Yaşlının sağlığını önemli ölçüde bozan durumlar" , Yaşlıların ilaç kullanımı" , "Bazı pratik bilgiler" , Demans (Bunama) ve Alzheimer hastalığı ayrıntılı olarak anlatılmış. Ayrıca "Sık görülen hastalıklarla ilgili bilinmesi gerekenleri (Şeker Hastalığı - Osteoporoz 'Kemik Erimesi' - Koroner kalp hastalığı - Yüksek tansiyon - Varis) belirtileri ve korunma yolları kısaca anlatılmış.

Yaşadığı Ortamda Yaşlıya Hizmet Modeli kitapçığında ise "Yaşlılık nedir? - Yaşlılıkta sağlık - Ruhsal problemler - Yaşlılara sunulan sağlık hizmetleri - Yaşlılıkta yaşam kalitesi - Yaşlılık ile kalıpyargılar ve yanlış inanışlar" örnekleri rile' açıklandıktan sonra "Türkiye'de yaşlılık kavramına bakış, Yaşlılara verilen hizmetler ve Yaşadığı ortamda yaşlıya hizmet modeli konularına da yeterince değinilmiş.

Dosya içinde diğer bir kitapçıkta Ankara Büyükşehir Belediyesi Yaşlılara Hizmet Merkezince verilen hizmetler, hizmetlerin dağılımı, merkeze başvurunun nasıl yapılacağı, genel sağlık kontrolu, aci sağlık hizmetleri, sağlık taramaları, rehberlik-refakat ve danışmanlık hizmetlerei ile sosyal ve kültürel hizmetler anlatılmakta.

Tamamen bir rastlantı sonucu karşılaştığım bu sergi ve beraberinde edindiğim bilgiler kısaca bu kadar.

Bunları yaşadıktan sonra İzmir'e sürpriz ziyaret yapan sevgili Arif Öğütçü'ye bu kez ben sürpriz yaptım. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi önünde buluştuk. Kokoreç ve ayrandan oluşan öğle yemeğimizin ardından AnkaMall'da çaylarımızı yudumladık ve bol bol sohbet ettik. Garda vedalaştıktan kısa bir süre sonra yağan yağmurda oluşan gökkuşağını sanırım bir çok Ankara'lı görmüştür. Kaçıranlar varsa üzülmesin.

Resim: Ankara'da gökkuşağı, gardan görünüm


NOT :

5 Nisan 2008 Cumartesi
günü MBHO için tabelamızı dikeceğiz. Saat 11:00 de Karşıyaka Orman Müdürlüğü'nde buluşalım. Konu ile ilgili Sayın Yusuf Aysan'ın blogu;

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=98109

Bu arada THK Yangın Uçağı alım kampanyasına katılmak için tüm operatörlerden yangın yazıp 3919 ' a gönderin. Bedeli 6 YTL'dir. Ülkemize katkısı, yemyeşil ormanlar. Daha fazla biligi için :

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=97741




 
Toplam blog
: 240
: 2494
Kayıt tarihi
: 13.04.07
 
 

6 Mayıs, bir Hıdırellez günü "Merhaba dünya" demişim. Geçen elli küsur yıl. Bir şarkı vardır Osma..