Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '17

 
Kategori
Sağlık
 

20 Şubatta yapacağın ilaç zammını bir ay önceden açıklarsan karaborsayı hortlatırsın

20 Şubatta yapacağın ilaç zammını bir ay önceden açıklarsan karaborsayı hortlatırsın
 

İlaç fiyatlarına şubat ayında yapılacak döviz kuru zammı nedeniyle piyasada sıkıntı baş gösterdi. 20 Şubat’ta yüzde 10,6 zamlanacak ilaçlar piyasada bulunmayınca devreye Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) girdi. Kurum, yaptığı duyuruda, ilaç olduğu halde talepleri geri çeviren firmalar hakkında idari ve cezai işlem yapılacağını açıkladı.

Sözcü‘nün haberine göre, TİTCK 6 Ocak’ta, “İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro değerinde değişiklik hakkında duyuru” yaptı. Duyuruya göre, tüm ilaçlar 20 Şubat’ta yüzde 10,6 zamlanacak. Yurttaşlar, bu fiyat düzenlemesine bir ay kala ilaç bulmakta zorlanmaya başladılar. Bazı ilaçlar piyasadan birden bire yok oldu.

Döviz kurlarının yükselmesi sebebiyle 20 Şubat'tan itibaren reçetesiz alınan tüm ilaç fiyatlarına yüzde 10.65 zam yapılacak.

Haber Türk’ten Lütfi Erdoğan'ın haberine göre; Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinden oluşan Fiyat Değerlendirme Komisyonu(FDK), 3 Ocak tarihinde bir toplantı yaptı. Toplantıda ilaçların Türkiye'deki fiyatları masaya yatırıldı. Bu konudaki ilaç firmalarının talepleri de değerlendirildi. FDK, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kurunun değerinin 2.1166 TL'den 2.3421 TL'ye çıkarılmasına karar verdi. Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda reçetesiz alınan tüm ilaçlara 20 Şubat'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10.65 zam yapılacak.

Bu olabilir yani; yanlış olan önceden açıklanması. Bu uygulama, elinde ilaç bulunanlara, karaborsaya, ithalatçıya, merdiven altına vs. “Biz 20 Şubatta ilaca yüzde 10, 65 zam yapacağız, elinizdeki ilaçları şimdi piyasaya sürmeyin köşeyi dönün” demektir.

Karaborsacılık devirlerinden hatırlıyorsunuz zaten milletimizin bu konularda maşallah şöhreti malum. Böyle bir toplantı yapılır bir de arkasından cümle âleme ilan edilirse… Bazı şeyleri gizli yapıyorsunuz, bunu da gizli yapın. Devletin gizli işleri olabilir. Ceza kesecekmiş, kimi yakalayacaksın!  Elimde vardı hasta geldi vermedim der mi, vardı bitti.

Piyasada bazı ilaçların bulunmaması ne demek! Sağlığın mazereti olmaz. Patates bulunmasa olur; ama ilaç bulunmasa olmaz. Çok ciddi şikâyetler var bir de. Belki bunların bazıları hayati. Vicdansız insan çok, üç kuruş fazla kazanayım diye saklarlar. Bu toplantı, bu açıklama, bu ayarlama her neyse en azından yöntem olarak yanlış. Devlet böyle hatalar yapmaz!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..