Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '17

 
Kategori
Coğrafya
 

Eskimolar hangi milletten?

Eskimolar hangi milletten?
 

Eskimolar ya da İnuit ve Yupikler, Arktik bölgedeki dört ülkeye dağılmış olarak, Doğu SibiryaAlaskaKanada ve Grönland'da yaşayan ve Eskimo - Aleut dillerini konuşan Eskimo - Aleut halklarının en büyük grubunu oluşturan avcı ve toplayıcı halk.

Yupik ve İnuit olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar. Sirenik Yupiklerinin dilleri diğer Yupik dillerinden belirgin biçimde farklıdır ve bu farklılığa dayanarak Menovşçikov (??????????) [1] gibi kimi uzmanlar Sirenik Yupikçesini Yupik dilleri dışında tutarak Sirenik Eskimocası adı altında Eskimo dillerinin üçüncü ana kolu olarak sınıflandırır.

Eskimo halkları

Toplam nüfus

150.000

Önemli nüfusa sahip bölgeler

Grönland, ABD, Kanada, Rusya

Diller

İnuit dilleri, Eskimo - Aleut diller

Din

Hıristiyanlık, Şamanizm

Eskimo - Aleut halkları                                                                              

Aleutlar

Eskimolar

Sirenik Eskimoları

Yupik halkları

Sirenik Yupikleri

Öz Yupik halkları

Sibirya Yupikleri

Naukan Yupikleri

Alaska Yupikleri (Yupikler & Çupikler & Nunivak Çupikleri)

Supikler

İnuit halkları

İnyupikler

Batı Kanada İnuitleri (İnuitler)

Doğu Kanada İnuitleri (İnuitler)

Grönland İnuitleri

Eskimolar dünya literatüründe çok fazla yer işgal ediyorlar ama görüyorsunuz sayıları sadece 150 bin kişi. Eskimoların bu kadar popüler olmalarının nedeni yaşam şekilleri. Çok değişik bir halk. Öncelikle yaşadıkları yerler ilgi çekiyor. Tabii ki giyim ve görünüşleri de.

Eskimolar birbirleriyle anlaşıyorlardır muhakkak ama ben merak ediyorum dünyanın diğer kısımlarıyla nasıl(hangi dille anlaşıyorlar? Sanıyorum içlerinde İngilizce ya da gerekiyorsa yakın yerlerdeki ülkelerin dillerini bilenler vardır.

Yaşadıkları yerler Sibirya, Alaska, Kanada ve Grönland. Bu yerlerde yalnız Eskimolar yaşamıyor elbette, biraz uzakta kalsalar da iletişimleri vardır sanırım. Yine de sanki pek bilinmeyen ve çokça merak edilen hayatlarıyla doğrusu dünyanın kuzey kıyılarında uzaylı gibi duruyorlar.

Bu çağda dünyada olup da dünya ile iletişimi olmamak mümkün değil; yani Eskimolar mutlaka özgündürler ama özgün yaşayamıyorlardır; dünya onları rahat bırakmaz. Bu kadar soğuk iklimlerde sadece et yiyerek nasıl yaşıyorlar? Köpekleri koştukları kızakları, bize garip gelen ama yaşadıkları yere uygun giysileri ve kardan buzdan yaptıkları evleri ile adeta dünyanın değişik bir rengi.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..