Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '17

 
Kategori
Coğrafya
 

Arazinin şekli yüzölçümünü etkiliyor, 800 bin km Türkiye toprakları düz olsaydı 500 bin km olurdu

Arazinin şekli yüzölçümünü etkiliyor, 800 bin km Türkiye toprakları düz olsaydı 500 bin km olurdu
 

Ülkemiz bu yüzden geniş diye sevinecek değiliz çünkü dağ taş demek verimsiz toprak demek; düz ova olsaydı yarısına razıydık, ekemediğin dikemediğin yerde dünya senin olsa neye yarar.

Ülkesi düz olmayanlara teselli ikramiyesi, bayır bacak ama geniş; bayırlarda yamaçlarda da bir şeyler yapabilirsin.

Hem dağlar yağmur getirir, nehirleriniz, dereleriniz olur; düz ovanın verimi zaten bundandır, dağda su akar gider, ovada altına çeker toprağı sular.

Ülkemiz düz olsaydı (yani dağ taş olmasaydı) da dediğimiz gibi küçük olsaydı daha mı iyi olurdu? Düşünmek lazım; nehirlerimiz, derelerimiz, çaylarımız hatta göllerimiz olmayabilirdi; dağlardan doğuyor çünkü.

Hayvancılık yapamazdık, iklim daha sıcak olurdu, santral kuramazdık ama öte yandan yerleşim ve yol durumları kolay olurdu.

Bu kadar fark eder mi; yani 800 binden 500 bine düşer mi? Misalen dedik, bilmiyoruz tabi, o dağ yamaçlarını düşünsenize, hepsi ayrı ayrı fazladan km2; 500 km2 bir dağı düzle 100 km2’ye düşer.

“Olmayan bir şeyi konuşuyoruz ama…” Yani ülkem çok büyük ama dağlık keşke küçük olsaydı da düz ova olsaydı diye düşünenler varsa aradaki farkı söylüyoruz. Belki kim bilir hayat bu, Allah göstermesin bir depremde dümdüz de olabiliriz.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..