Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '14

 
Kategori
Tarih
 

2015 Gelecekbilimi

2015 Gelecekbilimi
 

google


Önnot: Son 1 ayda, televizyondaki haber programlarındaki hemen herkes gelecek yıl kestiriminde bulunuyor. Bir de biz yapalım bari.

İktisadi:

Eksiler: Rusya kaput, TC kaput. Suriye kaput, TC kaput. Olası artılar: İran, Batı ile anlaşır. İran artılaşır, TC de artılaşır. Şerh: Artı ve eksi girdilerin daha önceki yıllardaki girdeleri listesi belli: İran, Rusya ve Suriye’yi telafi edemez; dahası iran’dan kara para değil, ak para gelir ki bu da kullanım / verim / kar oranını düşürür. Diğer komşular ‘ceteris paribus’.

Askeri:

Suriye kaput, TC yeniden savaşmayı öğrenecek. PKK IŞİD’e yenildi: Bir açıdan iyi, 2015’te bir daha yenilecek; bir açıdan kötü, TC yine savaşmayı unutuyor, en azından PKK ile. Ermenistan-Azerbaycan sorunu, son dakika golü ile yeniden başladı. Kıbrıs olduğu gibi kalır. Irak, Barzani olduğu sürece olduğu gibi kalır ama Talabani hala sağ, yani sürprizlere açık olalım.

Siyasi:

AB nanay. ABD hepten nanay, Obama, artık yeni ve farklı hiçbirşey yapmayacak, seçimler geliyor. Putin, olumlu veya yeni bir olumsuz atağa geçecek. Genel seçimlerde AKP kazanır, batarız; kazanmazsa, daha çok batarız. HDP-BDP ikilemi, Kürtlere’e çok zarar verdi şimdiden, daha da verecek. CHP ve MHP eski hamam eski tas. Sosyal demokrat, ateist, farklı, yeni, marjinal parti oluşumları umulmuyor; yani, yeni kurulan partiler eskilerin salaklığını aynen devam ettiriyorlar. Tayyip Fethullah’ı dövmeyi sürdürecek.

Dini:

Engizisyon, mahalle baskısı, alaturka yavşaklık dizisinden c) şıkkı. Yani, Tayyip gidince de, bu rezillik bir süre daha sürecek.

Hukuki:

Pardon, öyle bir şey mi var?

Ahlaki:

Dejenerasyona ve dekadansa devam. Sodom ve Gomore’den beter oldu Müslümanlar. Aile kalmadı. Fuhuş, alkolizm, uyuşturucu, depresyon son 12 yılda tavan yaptı. Ellerine sağlık.

Genel panorama:

2015 farklı bir yıl olacak ama zenginler de fakirler de buna karşı bir türlü pozisyon alamadı, dolayısıyla dalgayı bordadan yiyecekler, fakir olarak biz de.

Genel gelecekbilim perspektifi:

2029’a daha var ama engellenemeyecek noktayı geçtik gibi. Devrim atılımı engelenemez artık ama başarısızlığı da şimdiden buradan görünüyor. 3 makro-makro global kriz (su, gıda, enerji) hala devrede yok. Şerh: 2000-2015 arasında en az 1’i devreye girseydi, belanın 1’i eksilirdi hiç olmazsa.

Kültüroloji:

Bosch-Bruegel çıkması dönemi geldi, yani yeni Orta Çağ’ın, kültürel zeminin yükselmesiyle değil de, tek başına yaratan, premature rönesansımsı dahiler dönemi geldi. Favori sanat dalımız, çapraz medya.

Sonuç:

% 50’den büyük olasılıklı olan ana-yol gerçekleşiyor, yani tarihsel bir sürpriz yok 2015’te. Bu da ilginç bir durum, çünkü tarihin sürprize en açık ve en kolaylık gösteren ara dönemlerinden birindeyiz.

Hayat bilgisi dersi:

Tarih sana yenilik şansı verdiğinde kullanmazsan, zor dönemlerde bunu denesen de beceremezesin.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..