Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '17

 
Kategori
Eğitim
 

2018 Öğretim Yılında Liseye Giriş Nasıl Olacak?

2018 Öğretim Yılında Liseye Giriş Nasıl Olacak?
 

TEOG sınav sistemi kaldırıldı. Sınava girecek öğrenciler, veliler, öğretmenler, yöneticiler yeni sistemin ne olacağını öğrenmek istiyorlar. Ne var ki yeni sistem konusunda, Başbakan Yıldırım ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, farklı açıklamalar yaptılar.

 Başbakan Yıldırım,öğrencilerin dört yıldaki başarı ortalaması ile açık uçlu sorularla yapılacak tek sınavda elde edilecek puanın birlikte ele alınacağını söyledi. 'Sorular test değil, klasik sorular olacak. Açık uçlu sorular sorulacak. Buradan alınacak sonuçlar da mezuniyete esas belirleyici notlar olacak' dedi.

Bir televizyon kanalına konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 3 seçenekten birinin her lisenin kendi sınavını yapması, ikincisinin soruların bakanlıkça merkezi sorulması, üçüncüsünün de adrese dayalı kayıt sistemine göre yerleştirme ve başarılı öğrenciye sınav yapılması olduğunu söyledi.

Testin kesinlikle öğrencinin ne öğrendiğini ölçmediğini vurgulayan Bakan Yılmaz, "Yazılı olacak, klasik olacak, açık uçlu olacak. Çocuklar kendini ifade edebilmeli" dedi.

Bu açıklamalar kafaları karıştırıyor. Başbakan’ın açıklamasıyla Bakan Yılmaz’ın açıklamaları birbiriyle örtüşmüyor.

Başbakan:

  1. Sınav yazılı, klasik, açık uçlu olacağını,
  2. Öğrencilerin dört yıldaki başarı ortalaması ile açık uçlu sorularla yapılacak tek sınavda elde edilecek puanın birlikte ele alınacağını,
  3. Buradan alınacak sonuçlar da mezuniyete esas belirleyici notlar olacağını, söyledi.

Bakan Yılmaz, Bir televizyon kanalına konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 3 seçenekten söz etti:

  1. Her lisenin kendi sınavını yapması,
  2. Soruların bakanlıkça merkezi sorulması,
  3. Adrese dayalı kayıt sistemine göre yerleştirme ve başarılı öğrenciye sınav yapılması olduğunu, söyledi.

Peki, yeni sınav sisteminde uygulanacak olan açık uçlu sınav soruları nasıl olacak. MEB https://odsgm.meb.gov.tr adresinden açık uçlu soru örneklerini yayımladı.

Milli Eğitim Bakanlığınca, 29-30 Kasım 2017'de yapılacak 8. sınıf 1. dönem merkezi ortak sınavlardaki açık uçlu soruların dağılımı ve soru örnekleri belirlendi

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 29-30 Kasım 2017'de yapılacak 8. sınıf 1. dönem merkezi ortak sınavlardaki açık uçlu soruların dağılımı ve soru örnekleri belirlendi. İlk etapta Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerine ait sınavların her birinde yer alan 20 sorunun 2'şer tanesi açık uçlu sorulardan oluşacak.
Klasik, açık uçlu sorular, öğrencinin düşünme, problem çözme, algılama yetisini geliştirir; ama değerlendirmesi zor ve sübjektiftir.

Bakanlık tarafından, öğrenciler, velileri ve tüm kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bugün içinde bakanlığın internet sitesinden açık uçlu sorular ve yapılandırılmış cevap anahtarlarının örnekleri de yayımlanacak.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, bu ayın sonunda kazanım kavrama testlerinde de açık uçlu sorular yayınlanmaya başlanacak.

Açıklamalar, konunun açıklık kazanmadığını gösteriyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın “her lisenin kendi sınavını yapması” görüşü, okullar arası eğitim-öğretim farklılığının olduğu ülkemizde nasıl uygulanacak? Sorular, Bakanlıkça merkezden hazırlanacaksa bölgeler, okullar arası farklılıklar, eğitimde fırsat eşitliğini etkiler. Nitelikli okul öğrencileri, sınavlarda başarı gösterirken sosyal, kültürel, ekonomik bakımdan gelişmemiş, az gelişmiş bölge, yöre çocuklarının bulunduğu okul çocukları, yeterli başarı göstereceği, söylenemez.

Başarılı öğrenciye sınav yapılması, geçmişte uygulandı. Fen liseleri sınavına girmek için öğrencinin matematik, fen derslerinden ortaokulda aldığı not ortalamasının 7 ve 7’nin üstü olması koşuldu.

Her öğrencinin evinin yakınındaki okula kayıt edilmesine gelince liseler, sokak sokak belli bölgelere ayrılıyordu. Bunda da başarı düzeyi yüksek okullara kayıt için veliler birbiriyle yarışıyor; okul yönetiminde etkili olan velinin çocuğu kayıt oluyor, diğer veliler baka kalıyordu. Çoğu kez, okul yönetimleri, başka bölge çocuklarını da almak zorunda kalıyorlardı.

 

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..