Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '06

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

21. Yüzyıl değerleri: Küresel dünyada evrensel farkındalık

21. Yüzyıl değerleri: Küresel dünyada evrensel farkındalık
 

Dünya toplumlarında, vatandaşlarında, organizasyonlarında ortaya çıkan yeni bir paradigmadan söz edebiliriz. Yaşadığımız entegre ve iç içe geçmiş küresel düzlemde farklı dinlerden, renklerden, medeniyetlerden, kültürlerden insanlar bir araya gelerek ortak bir değerler sisteminde buluşuyor, buluşacak, buluşmalı.

İnsanlık olarak aynı gemide ve gezegendeyiz. Nuh'un Gemisi gibi global düzeyde benzer ve ortak problemlerle uğraşıyoruz. Etrafımız küresel terör, açlık, savaşlar, küresel ısınma, ekolojik felaketler, zengin fakir uçurumu gibi ortak problemlerle sarılmış durumda.

Bu problemler ile baş edebilmek için Evrensel bir Değerler Beyannamesine ihtiyaç var.

Son beş yıldır bu konuda yüzlerce farklı kitap yayınlandı. Bunların pek çoğunu okuduktan sonra aşağıdaki liste kalemimden döküldü.

21. yüzyılda önem kazanan ve kazanacak olan evrensel değerler listesi.


İşte bize 21. yüzyılın hediyesi:

    EKOLOJIK BILINÇBİLİNÇLİ TÜKETİMHOLİSTİK İNSAN ANLAYIŞISÜRDÜRÜLEBİLİRLİKGLOBAL ETİKORTAK İNSANLIK DEĞERLER SİSTEMİALTERNATİF TIP ARAYIŞLARIDOĞAL YAŞAMA DÖNÜŞDUYGUSAL ZEKATOPLUMSAL FAYDAANLAM ARAYIŞISINIRSIZ İLETİŞİMFARKLILIKLARIN ZENGİNLİĞİKOZMİK BİLİNÇKREATİF DÜŞÜNMESOSYAL GİRİŞİMCİLİKKOZMOPOLİT ESNEKLİKESNEK ORGANİZASYONLARULUSLARARASI BARIŞ VE İSTİKRARKUANTUM YAKLAŞIMISOSYAL YENİLİK KÜRESEL HIZ VE DEĞİŞİMNETWORK ÇAĞIKÜLTÜRLER ARASI İLETİŞİMSİSTEM BİLİMLERİKÜRESEL BEYİN İNTERNETFARKLILIKLARA SAYGI VE HOŞGÖRÜKOMPLEKS SİSTEM DİNAMİKLERİDİNAMİK EKOSİSTEM ANLAYIŞIMEDENİYETLER ARASI İLETİŞİMKÜRESEL İŞBİRLİĞİSİVİL TOPLUM ANLAYIŞIRUHSAL DENEYİMLERGÖNÜLLÜLÜK VE SOSYAL SORUMLULUKHİZMETKAR LİDERLİKİNSANİ GELİŞİMBÜTÜNCÜL SENTEZCİ DÜŞÜNMEPAYLAŞIM VE SEVGİKATILIMCI DEMOKRASİİŞ YAŞAM DENGESİDİNLER ARASI DİYALOG

Bunlar benim şu anda aklıma gelenler.

Sizin eklemek istedikleriniz var mı?

Yorumlarınızı ve eklemelerinizi gönderebilirsiniz.

Gelin bu listeyi beraber geliştirelim.


Saygılarımla,

Fahri Karakaş, 10 Ekim 2006, Kanada

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..