Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '18

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

453 Milyar Dolar Borcun 137’si Kamu, 316’sı Özel Sektör; Ama Hepsi Devletin Borcuymuş, Niye ki?

453 Milyar Dolar Borcun 137’si Kamu, 316’sı Özel Sektör; Ama Hepsi Devletin Borcuymuş, Niye ki?
 

Bu tabloda anlaşılamayan bir durum var. Dış borcumuz hesaplanırken Neden özel sektörün 316 milyar dolar dış borcu da birlikte toplanıyor ki, devlete ne özel sektörden!

Muhalefet meydanlarda 453 milyar dolar bocumuz var diye bangır bangır bağırıp iktidarı eleştirirken hükümetten ses çıkmadığına göre özel sektör falan hikâye, bu borç devletin borcu.

İşin doğrusu kime sorarsan sor bu borcu dışarıdan devletimiz aldı sanılıyor.

Fark eden ne ki sonuçta ülkenin borcu…

Ne demek canım kim aldıysa ödesin…

Devletin susma nedeni şu olabilir: “Özel sektörün borcuna kefil değiliz” derse piyasaya güven açısından sıkıntı yaratır.

Kefil olsun falan ama borcun devletin borcu olmadığını yetkili açıklasın, bilelim; bizler Türk devletimizin borcu sanıyoruz.

Hangi şirket ne kadar borçluysa onları ilgilendirir, ödemezlerse satarsın malını mülkünü ödersin. Karşılığı yoksa kefil olmamıştır herhalde devlet.

İşin doğrusu kefil olmasın diyoruz ama devletin güvencesi olmadan şirketler dışarıdan para alamazlar ve bu şirketlerde sonuçta ekonomimiz.

Ya da şöyle mi oldu yoksa: Devlet dışarıdan şirketler aracılığıyla mı borç aldı?

Ya bir kere bu algı yıkılsın yani, Türkiye’nin dış borcu 453 milyar dolar deniliyor. İnsan cidden rahatsız oluyor. Geleceğini güvencede göremiyor.

Sorun borcun miktarı değil, güven sorunu nedeniyle yeniden borçlanamamaymış. Bu borcun geri ödemesi var. Bu yıl için 185 milyar dolara ihtiyacımız varmış. 137 milyar dolar dış borç için 185 milyar dolar? Borcumuzdan çok geri ödeme de noluyor? Özel sektörün geri ödemesini de mi devlet yapıyor?

Acayip şeyler dönüyor ülkede…

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..