Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '10

 
Kategori
Güncel
 

49'a 49...(!?)

49'a 49...(!?)
 

Deniz Baykal, bloğumda yazdıklarımı bilmez mi acaba?


PAŞALARIN GÖZALTINA ALINMASI , TÜRKİYE'DE İLK KEZ OLMUYOR...

Ergenekon davası nedeniyle iki emekli paşanın tutuklanması üzerine, bırakın geçmiş tarihimizi, yakın tarihimiz hakkında bile yeteri kadar bilgisi olmayan bazı siyasetçilerimiz, bürokratlarımız ve kimi medya mensubu gazetecilerimiz, bu tutuklama olayının Cumhuriyet Tarihimiz'de ilk olduğunu söylemişler ve bu yanlış bilgiyi gazetelerinin manşetlerine taşımışlardı.

O sıralarda, bu konu ile ilgili olarak yazdığım iki blogda, bunun böyle olmadığını, Cumhuriyet Tarihimiz içinde de bazı paşaların da tutuklandığını belirtmiştim.

Bugün, CHP Grup Toplantısı'nda, parti lideri Deniz Baykal yaptığı konuşmada, yine aynı yanlışa düşünce, bu konuyu bir kez daha hatırlatmak istedim.

Deniz Baykal, konuşmasının bir yerinde, "Türkiye'de ilk kez Kuvvet Komutanları gözaltına alınmıştır"(1) deyince şaşırdım kaldım. Bu nedenle, önceki bloglarımda yazdığım tarihi gerçekleri bir kez daha tekrarlamakta fayda olacağını düşündüm.

Kısaca özetlliyorum:

1926 yılında, Atatürk'e karşı İzmir'de düzenlenen suikastı, Terakki Perver Cumhuriyet Fırkası ile ilişkilendiren Ankara İstiklal Mahkemesi, bu partinin Genel Başkanı Kazım karabekir Paşa'yı ve Parti Genel Sekreteri Ali Fuat Cebesoy' Paşa'yı tutuklamıştır.

Şimdi, Atatürk'ün kurduğu tarihi bir siyasi partinin Genel Başkanı olan Deniz Baykal'a ve onun gibi düşünenlere 3 sorum var:

1) 1926 tarihi, Cumhuriyet tarihimiz içinde değil midir?

2) Bu olay Türkiye'de yaşanmadı mı?

3) Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında büyük rol oynayan, Kazım Karabekir ve Ali Fuat Cebesoy - ki, Cebesoy, aynı zamanfa Atatürk'ün en yakın okul arkadaşıdır- işgal ordusu tarafından mı tutuklandı acaba?

Bu sorulara Deniz Baykal, nasıl cevap verir, bilmem ama; ben şöyle bir hatırlatma yapayım...

Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında birinci derecede rolleri olan bu saygın paşalar, İşgal ordularının komutanları tarafından değil, bugünün "yargı erki" gibi çalışan o günün "Türk İstiklal Mahkemeleri" tarafından tutuklanmışlardır... Ve bu olay da, Türkiye'de yaşanmıştır.

Ankara'da tutuklanan Kazım Karabekir Paşa, bizzat İsmet Paşa'nın(o sırada Başbakan) talimatı üzerine serbest bırakılır. Bunun üzerine, İstiklal Mahkemesi, kendisine dışarıdan mudahale edildiğini ileri sürerek, bu kez de İsmet Paşa'nın tutuklanmasına karar verir. Ancak Cumhurbaşkanı M.Kemal Atatürk'ün araya girmesiyle İstiklal Mahkemesi bu kararından vazgeçer. Sonra, Kazım Karabekir Paşa tekrar tutuklanır.(2)

Tesadüfe bakın... 49'a 49 (Balyoz Planı soruşturması için gözaltına alınan askeri personel de, paşalat dahil 49 kişidir)

Tutuklananlar bu kadar değildi tabii... Bu iki paşayla birlikte, Refet, Cafer Tayyar, Bekir Sami ve Rüştü(Dadaş) paşalarla birlikte toplam 49 tutuklu yargılandı. Yukarıda değindiğiğim gibi, Kazım Karabekir, Ali Fuat paşalara ilave olarak Refet, Cafer Tayyar ve Mersinli Cemal paşalar , Cumhurbaşkanı M.Kemal Atatürk'ün talebi üzerine beraat ettiler.... Mahkeme sonunda, Refet Paşa, milletvekilliğinden ayrıldı. O sırada hala asker olan Karabekir, Ali Fuat ve Cafer Tayyar paşalar da, askerlikten emekliye ayrıldılar...(3)

Bakalım, Balyoz Planı nedeniyle gözaltına alınan(en son habere göre, bunlardan 7'si tutuklanmış) 49 askeri personelin durumu ne olacak?

Şu anda, savcılıkta ifadelerine başvurulan paşalarımız da, Deniz Baykal tarafından bir benzetme gibi söylemiş olsa da, İşgal orduları komutanları tarafından değil, Türkiye'nin, kimilerince bağımsız olduğu ve de hükümetin baskısı altında bulunduğu ısrarla söylenen "Türk Yargı Erki" tarafından gözaltına alınmışlardır.

Ancak, günümüzdeki paşaların gözaltına alınış şekline benim de itirazım var... Şu veya bu şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri gibi ülkenin en saygın kurumunda bunca yıl hizmet etmiş bu paşaların, bu saygınlıklarına yaraşır bir şekilde ifadelerine başvurulabilirdi... Bir mektup ya da bir telefonla, bu konu fazla gürültüye neden olmadan halledilebilirdi...

Daha başka ne diyeyim ki? Arif olan anlasın artık...

cdenizkent

______________ :

(1) Milliyet.com.tr(Tarih: 23-02-2010, Güncelleme: Saat:16.30)

(2) Cemil Koçak, "Siyasal Tarih" Türkiye Tarihi - 4, İstanbul: 1989, ss. 102-103 (Bu bilgileri, Cumhuriyet tarihi ile ilgili olarak yazılmış olan başka kaynaklarda da bulabilirsiniz)

(3) A.g.y., s.103

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..