Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '08

 
Kategori
Gelenekler
 

5 Mayıs çocuklar günü

5 Mayıs çocuklar günü
 

kodomono hi (çocuklar günü)


Ülkemizde 23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI'dır . Kız erkek ayırd edilmeksizin bayram kutlanır . Ancak burada mart ayının 3 ü HİNA MATSURİ adıyla kız çocukları için , mayıs ayının 5 i ise erkek çocuklar için özel gün olarak kutlanagelmiş yıllardır ...

Erkek çocuğu olanlar resimde eklediğim savaşta giyilen giysinin modelini alırlar ve sergilerler evlerinde . Güçlülüğün sembolu olarak . Saglıklı büyümeleri için , kuvvetli olmaları için . Resimde sergilenen eşim küçükken alınmış . Sağolsun kayınvalidem iyi korumuş , bız de oğlumuz Hideo doğduğundan beri sergilemekteyiz.

Bazı aileler KOINOBORI adı verilen güçlü bir balığın resminin çizildiği balonumsu süsleri asarlar . Nazlı nazlı esen rüzgara kapılan balıklar dalgalanır dururlar evlerın bahçesindeki özel direk üstünde . Genellikle evden daha yüksek direkler yeğlenir . Bir de şarkısı vardır:

Yane yori takai
Koinobori
Ooki magoi wa otoosan
Chiisai higoi wa
Kodomotachi
Omoshirosou nı
Oyoideru

Evin çatısından yüksek
Sazan balıkları
Büyük olan, balık baba
Küçük olanlar çocuklar
Zevkli , zevkli
Yüzerler .


Cok katlı binalarda balkonlarına sembolik olanları asılıdır . Bazı yörelerde küçük nehirlerin üzerine asılan sazan balığı sembollerinin çok sayıda asıldığı söylenir .

Bugünde yenilen özel pilavı ve tatlıları da resimde göstermeye çalıştım. Umarım rahatlıkla seçebilirsiniz .

Yerel yönetimler gelenekleri tanıtıcı faaliyette bulunurlar . Bizim yaşadığımız yerde gönüllü gruplar çocuklara eskiden oynanan oyunları ve onların gereçlerini yapmasını öğrettiler . Bizlerin çocukken yaptığımız fırıldaklara benzeyenleri de vardı .

Yine eski yöntemlerle pirinc unu yapamasını da gösterdıler . İki ağır tasın arasında un ufak olan pirinç taneleri . O iki taşı döndüren çocukların önce hevesle başlamaları ama sonra yorulduk diye bırakmaları ilginçti. Zora gelmiyor şimdiki çocuklar ...

Onlar için orada satılan yiyecekleri içecekleri almak daha zevkli . Kar amacı güdülmediği için çok ucuzlar .

Beni düşündüren katılan çocukların sayısının azlığı idi . Her yıl sayı giderek azalıyor gibi .

Bir ara yakındaki alışveriş merkezine gittim . Oradaki oyun merkezleri , çok hem de çok para harcamayı gerektiren merkezler adım atamayacak kadar kalabalıktı. Güne özgü yiyeceklerin yerine fast food yemeği yeğliyorlardı . Gelenekler solmaya yüz mü tuttu dersiniz ?

TUM DÜNYA ÇOCUKLARININ SAĞLIKLI VE GÜÇLÜ OLMALARI DİLEGİYLE . Hadi biraz da geleneklere sahip çıksalar , her şey daha güzel olacak sanırım .

Sevgilerimle .
 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..