Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Engin Şahin Karadeniz

http://blog.milliyet.com.tr/shaka35

07 Ekim '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

711-3 Patladı.

711-3 Patladı.
 

Konu temsili ile.


Ticarethane sahipleri ödemelerini kaydi para adı verilen çek vesenetler ile yapmaktadır. Türk Ticaret Kanunlarına göre 8 bin ytl veüzerindeki işlemlerin nakten yapılması yasaklanmıştır. Yerine bankahavalesi, çek ve senet ile yapılmasını öngörmüştür. Ticari işlemlerde işlemlerin her zaman peşin ödemeye sermaye gücü ve paranın dönüşüneters düştüğü için ya günü geldiğinde ödeme, ya da hemen bir evrak ileödeme mutabakatı sağlanır. Ödeme mutabakatının adı da kıymetli evrak adını verdiğimiz çek ve senettir.

2000 krizi ile alacağı tam kesinleştiremeyen senet gözden düşmüştür. Daha da ileri gittiğimizde bir takip mekanizmasının kurulmadığı içingayri resmi işlemlerin dönüşü haline gelmiştir. Oysa çek ile ödeme, bir kısmının banka güvencesi alında olduğu, takip mekanizmasının iyi kurulu olduğu için daha çok tercih edilir duruma gelmiştir. Sermaye gücü gün be gün eriyen ticarethane sahipleri, bazen çeklerinin ödenmemesi riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumda genel prosedür, çekin arkasına karşılıksız kaşesinin vurulmasıdır değil mi? Hayır değil.

Çek karşılıksız kaşesi vurulduğunda on işgünü içerisinde karşılığını yatırmak zorundasınız. Oysa bunun yerine çekin çalıntı ihbarını verirseniz, çekin tahsilini ancak anlaşarak veya icra ile çözebilirsiniz. Bu da sizin ödeme zamanınızı oldukça geniş kapsama yayar ve ticari itibarın zedelenmesi riski ile karşılaşmazsınız.

711-3 nedir?

Türk Ticaret Kanunu 711-3 maddesi, çekin rıza dışında elden çıkmasıdurumunun adıdır. Yani çekin zorla imzalatıldığı, çekin bir alacakgarantisi gösterilerek kandırmaca yapıldığı ile verildiği, yadasarhoştum aydım maddesi desek yerinde olur. Bu madde üzerine haberdaredilen banka eline gelen çekte bu yasal uyarıyı görünce ödemekten meneder. Siz de karşılığını yatırmaktan kurtulursunuz.

711-3 uygulanmış çek nasıl tahsil edilir?

Bu maddenin uygulandığı çekin tahsili sadece anlaşma yolu ile yada icrayolu ile olmaktadır. Çek karşılıksız ibaresini yemediği içinalacakların tahsili mahkeme kapısını göstermektedir. Alacağını hak ettiğini ve faturalarını da ispatı ile.


2000 krizinin devamı Türk Ticaretini sarsmıştır.

Genelde karşılıklı anlaşma ile ödenecek çeklerden kurtulan bu madde ileticaret topal ve aksak olarak yürümekte idi. Oysa son aylarda bumaddenin kullanımı adeta patlamış durumda. Önüne gelen bu maddeyesığınıyor. En son dün sadece bir şirket ve 12 adet çek, toplam 102 bin ytl 711-3 madde uyarınca ödenmeyecek çekler sınıfına konmuştur. Siz isterseniz bir şubenin müşteri sayısını düşününüz. Bankalar bu maddenin kullanımının arttığını görünce son bir aydır 250 ytl işlem masrafı koymuştur. Siz iyi niyetle bu maddenin kullanılmasını engellemek için diyebilirsiniz. Ben de bari buradan kar çıkaralım dediklerini düşünmekteyim.

Ekonomik krizin güçlendiği ve kartopu misali gittikçe büyüdüğü bugünlerde, yeterli sermaye gücüne sahip olmayan ticarethaneler artık, maddi karşılıksızlığın ortasına düşerek parasal krize doğrusürüklenmektedir. ABD, AB ve neo-libarilizm etkisi ile şişirilmişpiyasalar şişkinlikten patlamış ve bu şişkinlikten kötü gazlarçıkmaktadır. Bu kriz Türkiye'yi büyük ölçekte etkilemiş ve etkilemeyedevam edecektir. Yakında elindeki sermayeyi harcamış devlet de ödemegüçlüğüne düşeceğini düşünmekteyim. Bu olaylar zincirleme reaksiyondur.Türk devleti kemalizmin etkisi ile karma ekonomik politika ileyürütülmekteydi. Son kriz ile liberal ekonominin dark haline yerleşendevlet gücü sadece vergi kaynaklarına kalmıştır. Ticarethanelerin işlemgücünün düşmesi ve verginin azalması ve devlet gücünün de zayıflamasınayol açacaktır.

Ticarethaneleri güçlendirecek fonksiyon olan devlet imkanlarının dahaönceki krizde harcanmış olmasından dolayı devlet gücü ile kurtarmalarıntek çıkar yolu da vatandaşa uygulanan vergilerin artması ile olabilir.Tanrı bizi korusun.

Saygılarımla...
 
Toplam blog
: 42
: 5769
Kayıt tarihi
: 14.07.08
 
 

Bazen icatci, bazen inatçı, hayatın her tonunda yürüyüp giden biriyim. Amatör fotoğrafçılık son m..