Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '13

 
Kategori
Haber
 

90 yıllık "Bartın Gazetesi", kutlamaları ses getirdi

90 yıllık "Bartın Gazetesi", kutlamaları ses getirdi
 

 

 

Cumhuriyetle yaşıt  Bartın  Gazetesi, 90. yılına bastı basalı yurt çapında ilgisini sürdürüyor. Atatürk ilkelerinden sapmadan aynı misyonla bu günlere ulaşan Bartın Gazetesi, her övgüye layık.

Kurucu Cemal Aliş’ten bayrağı devralan oğul Esen Aliş, şimdi gazeteyi on günde bir çıkarıyor. Hem yazarı, hem muhabiri, hem posta yapanı, hem reklamcısı, hem tahsilat yapanı, hem dağıtıcısı olan Aliş, "Oğlum heves edip devam ederse, bu gazete yaşar" diyor.

Bu gazetenin her sayısında, sık sık oranın Emniyet Polis Şefi olan Babam Tahsin Cellek'in resimleri çıkardı bir zamanlar. Hep aynı resimdi. Yadırgardım. Buradan dolayıdır ki, gazeteye sempati duydum. Kimseye danışmadan,  matbaasına varıp, makinesinin kolunu çok çevirdiğim olmuştur. Ne yazık ki aynı makine seller altında kalıp, kolu kaybolmuşsa da çok yakınlarda bulunmuştur.

Tanınmış yazarların yazı yazdığı bu gazeteden yetişenler'in, bir çoğu, edebiyata katkılarından dolayı Bartın, önemli mesafeler kat etmiştir. Vali Çınar'ın edebiyat günlerine de destek vermesinin beklendiği, yine sanat çevrelerince  ifade edilerek şöyle denildi : " Bu edebiyat günleri vasıtası ile yurt sathına dağılan edebiyatçılar, Bartın’daki izlenimlerini günlerce makalelerinde ve kitaplarında, sempozyumlarda defalarca anlatarak Bartın’ın reklamını yaptılar. Her edebiyat seneyi devriyesinde de bu edebiyat günleri aralıksız yıllarca devam etmişti.  Bartın, bu vesile ile hep karlı çıktı. Bilindiği gibi Bartın’ın, tanıtılması için de turizm yolu ile Valilikçe plan ve projeler  hazırlanmış, bundan evvelki Valinin halkla didişmesinden dolayı yaratılan sıkıntıdan ötürü bu projeler unutulmuştu.

Öte yandan Bartın Valisi Ali Çınar, gazete sahibi Esen Alişi kutlarken " Önünüz sonuna kadar aydınlık olsun" dedi 

Tarihçi Çetin Asma’nın geçmişten bu güne kadarki  Bartın Gazetesinin koleksiyonunu sergilemesi ve beğenilmesi olumlu bir katkı sağladı. Halk, serginin başından ayrılamadı. Ve  Güngör Yavuzaslan'ın organize ettiği bu oluşum, ayrıca takdir topladı. 

Bu arada, Bartın’da çok sevilen eski valisi İsa Küçük de yazdığı  makalede " Her yiğidin harcı değildir 90 yıl yaşamak. Her yiğidin harcı değildir 90 yıl yaşatmak" dedikten sonra şunları yazdı "Esasen gazete, 90 yıl boyunca sayfalarında yer verdiği haber ve fotoğraflarla, araştırma ve inceleme yazılarıyla da bir Cumhuriyet tarihidir. Orta Karadeniz dahil Bartın halkının akıp giden zaman içinde tarihe bıraktığı gerçek bir belgedir"

Pek çok tanınmış yazarın, makale yazdığı Ha Babam Sınıfı" yazarı Rıfat Ilgaz’dan tutun da, pek çok yazarın sayfalarda boy gösterdiği gazetede, ben de halen yazı yazmaktan onur duyuyorum.

Bartın Belediye Başkanı Akın, gazetenin pastasını keserken de şöyle dedi: “Bartın Gazetesi, önemli bir yayın organı.. Bizleri de zaman zaman tenkit etmişliği  olmuştur.. Memleket hepimizin. Birlikte sahip çıkmak gerek. 90 ncı yaş çok önemlidir. Zaman zaman Bartın için gururluyuz” dedi. .

Gazetenin binlerce abonesi var. Güney Amerika, Avrupa ve Asya'dan okurları var. Okurlarının ilgisi ile yaşayan bir gazete. Resmi reklam ve ilan alamıyor. Zira vasıflara uygun değil.  Onun işin de kimselere minnet borçları yok diğerleri gib. Bartın'ın "tek" tabancası o ! 

Ne olduysa bu yıl oldu. 90. yıldönümünde, dillerden düşmedi gazete. Meclis Başkanı Cemil Çiçek: "  Güngör Uras'ın köşesinde gazeteniz hakkında övgü dolu yazılarını okuyunca heyecan duydum. 90 yıl devam eden yayın hayatı, eşi benzeri az rastlanan bir başarıdır." dedi.

Bartın Gazetesi sahibi Esen Aliş, "Bu münasebetle Bartın'da buluşan Anadolu Basını, "Konfederasyon" çatısı altında toplanarak büyük bir örgüt olacağı müjdesi de verdi. Zira gazetenin bu mutlu gününde Tükiye'nin dört bir yanından gelen 51 ilin basın örgütleri temsilcileri ile  de bir araya geldiler Dünya'dan, Türkiye'nin her yanından kutlama mesajları gelen bu onurlu günde mutlandılar. Ulvi bir vazife yapmanın hazzını her birlikte yaşadılar.

Biz de, bir daha, candan kutlarız.

 

BARTIN'IN GENEL GÖRÜNÜŞÜ ( altta)

BARTIN ' DA ÇAĞLAYAN (ÜSTTE)

 

 

ESKİ  BARTIN VALİSİ HALA DAHA ÇOK SEVİLMEKTE. İSA KÜÇÜK, BARTIN GAZETESİNE BU MÜNASEBETLE YAZDIĞI YAZIDA BARTINI ÖVMÜŞ VE HASRETİNİ DE BİRAZ OLSUN GİDERMEĞE ÇALIŞMIŞ. (ALTTA)

 

.

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..