Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '08

 
Kategori
Eğitim
 

OKS’de son hafta

OKS’de son hafta
 

8. sınıf öğrencileri için geriye sayım başladı. Son bir hafta ne yapmalı? 2 - 6 Haziran tarihleri arasında idari izinli sayılacak öğrenciler okullarına devam mı etmeli yoksa dershanedeki etüt programlarına mı katılmalı? Genellikle özel okul öğrencileri için okul ya da dershane çok fark etmiyor. Çünkü her ikisinde de etüt programları var ama devlet okullarında okuyan öğrenciler için dershanedeki etüt programlarına devam etmeleri daha mantıklı. (İdari izinli sayılan öğrenciler isterse okullarına devam edebiliyor, ama okula gitmedikleri takdirde devamsızlık yazılmıyor.)

Sene başından bu yana yapılan çalışmalarda, konu açıklarını kapatan öğrenciler yine alıştıkları soru çözme kriterlerine dikkatle devam etmeli, bu saatten sonra çalışmalarında değişiklik yapmayarak yalnızca yoğunlaştırarak devam etmeli.

8. sınıf öğrencilerinin OKS’ye hangi okulda gireceği açıklandığı için, sözkonusu okula gidilerek idare ile görüşülebilir ve okulda deneme çözülebilir. Bu sayede öğrenciler sınav günü aşırı heyecana kapılmazlar. Alıştıkları, bildikleri bir okulda zaten sene başından beri aşina oldukları 100 soruyu çözebilirler.

OKS’ye girecek öğrencilerin ebeveynleri, özellikle son hafta çocuklarının kaygılarını artıracak konuşmalardan kaçınmalı, agresif olabilecek öğrencilere daha toleranslı olmalıdır. Yine bu son hafta çocuklarınızın hafızasını güçlendirecek beslenmeye önem vermelisiniz. Örneğin her sabah havuç suyu, portakal suyu karışımını, 2-3 tane ceviz içini kahvaltıda çocuğunuza verebilirsiniz. Birde çocuğunuz sınav günü nasıl bir kahvaltı yapacaksa aynı kahvaltıyı bir hafta boyunca değiştirmeden devam ettirmelisiniz.

Sınav günü hangi kıyafeti giyecekse, çözdüğü denemelerde de aynı kıyafeti giyebilir. Böylece sınav günü daha bir olağan hale getirebilir. Burada sıraladığımız öneriler elbette şu ana kadar çalışmalarını düzenli gerçekleştirmiş öğrenciler için yoksa bunlar tamamen fonda kalan ayrıntılar.

Sınavda hangi bölümden kaç net yapmanız gerektiği ile ilgili hedefi belirlemişsinizdir. Bu hedefi yakalamak için sınavda kendinizle baş başa kalacaksınız. Öğrenciler genel olarak sınav başında heyecanlanabilir. Ama bu heyecan diğer adaylar için de geçerli. Sınav başladıktan beş, on dakika içinde bu heyecan geçecektir. Çalışmalarınızı nihayetine ulaştırmak için sakin olmasınız. Sene başından beri bu sınava hazırlandınız dolayısıyla çalışmalarınızın sonucunu almak için bu 120 dakikayı çok iyi değerlendirmelisiniz.

Son on yılın OKS sorularını sınava kadar mutlaka çözün. Soruların mantıkları aynı olacağından sizlere katkısı büyük olacaktır. Yine sınavda turlama yöntemini kullanabilirsiniz.

Sınav anında çözemediğiniz soruların yanına mutlaka işaret koyarak geçin. Zamanınız kalırsa geri dönersiniz. Soruların yanına;

- Kesinlikle doğru,

- Kesinlikle yapamam,

- Uğraşırsam çözerim,

- Emin değilim,

anlamına gelecek işaretler koyun. Böyle işaretleme yaparsanız artan sürede; uğraşırsanız çözebileceğiniz soruları sonra da emin olmadığınız soruları çözebilirsiniz.

Çözeceğiniz son soruların özellikle geçmiş yıllarda çıkan sorular olmasına özen gösterin hatta tüm soruları çözdükten sonra değerlendirmesini yapın ve tüm soruları genel olarak gözden geçirin. Özellikle son beş altı yılın sorularına önem verin. Soruların hangi mantıkla sorulduğu, hangi konudan ne tip soru çıktığına dikkat edin.

Gelelim sınav gününe…Sınav günü en geç saat 09.30’da sınav giriş belgelerinizde belirtilen okulda olun. Sınava gelirken yanınızda, fotoğraflı sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanınız olması yeterli. Elbette, en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunması da sizlerin yararına :)

Şansınıza inanın, sizlerde biliyorsunuz ki şans hazırlıklı olanın yanındadır. Bu haftayı iyi değerlendirmeniz dileğiyle.

 
Toplam blog
: 42
: 3194
Kayıt tarihi
: 29.05.07
 
 

İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümünden mezun olmuştur.  Aynı üniversitede  Pedagojik formasyon..