Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '08

 
Kategori
İzmir
 

İzmir ve Ramazan..

İzmir ve Ramazan..
 

İzmir ve Ramazan pek yan yana kullanılmaya alışılmış kelimeler değildir, biliyorum... Yani Türkiye'nin her yerine Ramazan gelir ancak pek İzmire uğramaz izlenimi vardır. En azından eskiden böyle bir izlenim vardı.. Ne var ki, son zamanlarda bu izlenim silinmeye başladı; çünkü, bir Konya, bir Kayseri kadar değilse bile artık İzmire de Ramazan geliyor..

Otuz yıl kadar önce İzmire ilk geldiğim yıllarda, Ramazanla ilgili iki durum ilgimi çekmişti benim de.. Birincisi, bizim orta anadolunun kurak havasına göre alabildiğine nemli olan İzmirde, oruç tutmanın kolaylığı... İkincisi ise, bu kolaylığa rağmen oruç tutanın azlığı..!

Gerçekten de, özellikle yaz mevsimi oruçlarında, havası kuru yörelerde, oruçluysanız, ağzınız kurur, boğazınız düğümlenir, içiniz yanar; oruç bu yönüyle zorluk verir.. Oysa, havası nemle yüklü memleketlerde, aldığınız her nefeste bir parça da su içmiş gibi olursunuz.. Bu yüzden ben İzmirde, Kayseriden daha rahat oruç tutmuşumdur..

Sigara yasağının yaygınlaştırılmış olmasının da etkisi vardır belki şu kanaatimde, ama sebebi ne olursa olsun, son yıllarda ve özellikle bu yıl, Ramazanın uhrevi havası İzmiri de sarmış bulunuyor. Herkesin oruç tutması hiç önemli değil, önemli olan bu uhrevi havanın şehrin atmosferine hakim olmasıdır.

Hiç bir siyasi parti, ideoloji, cemaat, cemiyet.. vs. gözetmeksizin, tüm inanlara rahmet, sevgi ve arınma bahşeden mübarek Ramazan ayı, bir kere daha bağnazlığın, hoş görüsüzlüğün, ham yobazlığın prim yapmadığı bir mevsim gibi gelip geçsin kapımızdan. Ardında arınmış gönüller ve rahmete doymuş canlar bırakarak..!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..