Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '06

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
77529
 

Adana, Hatay yöresi meşhur Fellah Köftesi

Adana, Hatay yöresi meşhur Fellah Köftesi
 

Bir aile düşünün özellikle Hatay yöresinin yemekleri konusunda uzman olsunlar, anne. Kaynana, gelin evde yemekle ilgili kim varsa nefis yemekleri yapsın.

İşte Taykurt aileside böyle bir aile, daha önce yayınlanan künefe ve içli köfte tarifleri gibi şimdi de

Adana, Hatay yöresinin meşhur köftesi olan Fellah köftesi’nin tarifini vermek istiyorum.

İlk önce malzemeleri sıralayacak olursak.

2 su bardağı köftelik bulgur

1 su bardağı un

1 yemek kaşığı salça

1 çay kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için;

1 yemek kaşığı nar ekşisi

3 veya 4 adet domates

3 diş sarımsak

yarım çorba kaşığı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı domates salçası

yeteri kadar tuz. Nane. Karabiber.

Yapılışına gelince;

Bulgur sıcak suyla ıslıyoruz.15. dakika bekledikten sonra, salça, kimyon ve tuzu ekleyip çiğ köfte yoğurur gibi yoğuruyoruz. (en az 15 dk.) Arkasından unu ekleyip tekrar yoğuruyoruz.Yumşak bir kıvam elde etmek için azar, azar su ekleyerek yoğurup, kulak memesinden biraz sert kıvama geldikten sonra fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içinde yuvarlayarak işaret parmağımızla ortasına bastırıyoruz. Yaptığımız bütün köfteleri geniş bir tencereye kaynayan su, tuz ve 1 yemek kaşığı limon suyu koyup,sonra köfteleri içine atıp orta ateşte 15 dk kaynadıktan sonra, süzgecle alıp süzüyoruz.

Sosu içinde, yağı yencerede salça ile kavurup, daha sonra rendelenmiş domatesleri ve sarımsakları ilave ederek, en son nar ekşisini koyarak sos kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz.

Sosumuz hazır olunca içine köftelerimizi koyup biraz karıştırıp, ateşten alıyoruz.

Üzerine kıyılmış yarım demet maydanozu koyarak servise hazır hale getiriyoruz.

İsteye bağlı olarak bunu acı biber koyarakta acı sevenler hazırlayabilir..

Afiyet olsun...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

hatay erzinliyim ve bizim günlerin vazgeçilmezidir fellah. yaz akşamları sıcaktan uyayamadığımız zamanlar amcamın kızları ile gece bir yarısı yapıp yerdik. yanına da ayran. ahhhh özledim yaaa

DESTİNA 
 08.06.2007 16:40
Cevap :
Evet biliyorum.. Daha öncede bloglarına bakmıştım. Benim çalışma arkadaşım Eskişehir'li eşi ise Hatay Erzin'li eşinin yaptığı yöresel yemekleri yapıp afiyetle yerken tarifleride yazmıştım..Sıcak gecelerde buzgibi ayranla aahhh nefia olur cok haklısınız, birde Erzin'in gelecekte çok büyük bir turızm şöhreti olacak ama çalışmak lazım..sevgi ve saygılarımla..  10.06.2007 16:12
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 317
Toplam yorum
: 949
Toplam mesaj
: 311
Ort. okunma sayısı
: 4663
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Eyüps..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster