- Kategori
- Yöresel Yemekler
Adana, Hatay yöresi meşhur Fellah Köftesi

Bir aile düşünün özellikle Hatay yöresinin yemekleri konusunda uzman olsunlar, anne. Kaynana, gelin evde yemekle ilgili kim varsa nefis yemekleri yapsın.
İşte Taykurt aileside böyle bir aile, daha önce yayınlanan künefe ve içli köfte tarifleri gibi şimdi de
Adana, Hatay yöresinin meşhur köftesi olan Fellah köftesi’nin tarifini vermek istiyorum.
İlk önce malzemeleri sıralayacak olursak.
2 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için;
1 yemek kaşığı nar ekşisi
3 veya 4 adet domates
3 diş sarımsak
yarım çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
yeteri kadar tuz. Nane. Karabiber.
Yapılışına gelince;
Bulgur sıcak suyla ıslıyoruz.15. dakika bekledikten sonra, salça, kimyon ve tuzu ekleyip çiğ köfte yoğurur gibi yoğuruyoruz. (en az 15 dk.) Arkasından unu ekleyip tekrar yoğuruyoruz.Yumşak bir kıvam elde etmek için azar, azar su ekleyerek yoğurup, kulak memesinden biraz sert kıvama geldikten sonra fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içinde yuvarlayarak işaret parmağımızla ortasına bastırıyoruz. Yaptığımız bütün köfteleri geniş bir tencereye kaynayan su, tuz ve 1 yemek kaşığı limon suyu koyup,sonra köfteleri içine atıp orta ateşte 15 dk kaynadıktan sonra, süzgecle alıp süzüyoruz.
Sosu içinde, yağı yencerede salça ile kavurup, daha sonra rendelenmiş domatesleri ve sarımsakları ilave ederek, en son nar ekşisini koyarak sos kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz.
Sosumuz hazır olunca içine köftelerimizi koyup biraz karıştırıp, ateşten alıyoruz.
Üzerine kıyılmış yarım demet maydanozu koyarak servise hazır hale getiriyoruz.
İsteye bağlı olarak bunu acı biber koyarakta acı sevenler hazırlayabilir..
Afiyet olsun...