Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '07

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Zehirli atık tesisini bertaraf et Silivri!

Zehirli atık tesisini bertaraf et Silivri!
 

Bir tarafta Osman Pepe, Sefa Sirmen var, Ali Korsan bir başka tarafta... Hüseyin Turan bir tarafta, Mümin Tuğlu, Salih Yazıcı, A.Refik Bek, Şenol Türkyılmaz, Süheyl Kırkıcı,Ercan Çakır’da bir başka... Peki ya Tülay Kaynarca? Ohh maşallah.. ortalık bir hareketlenecek ki sormayın gitsin.. Tabi İttifak güçleri bir arada kalabilmeyi becerebilirlerse!

Kimdir bu sayılan isimler? Bilenler bilir de biz bilmeyenler için yazalım. Osman Pepe; TC Orman ve Çevre Bakanı, Sefa Sirmen İzmit Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı ve CHP 22. dönem Milletvekili, Ali Korsan; Silivri Çevre Derneği Başkanı. Hüseyin Turan; Silivri Belediye Başkanı, Mümin Tuğlu; Silivri Belediye Meclisinde de Ana Muhalefet görevi gören Ana Muhalefet Partisi CHP ‘nin Silivri İlçe Başkanı, Salih Yazıcı; DYP İlçe Başkanı, A. Refik Bek; ANAP İlçe Başkanı, Şenol Türkyılmaz; MHP İlçe Başkanı, Süheyl Kırkıcı; ÖDP İlçe Başkanı, Ercan Çakır UBP İlçe Başkanı, Tülay Kaynarca ise AK Parti İlçe Başkanı.

"Zehir nedir?" dedim kendime, açtım TDK sözlüğünü; tanımı şöyle yapılmış. "Organizmaya girdiğinde kimyasal etkisiyle fizyolojik görevleri bozan ve miktarlarına göre canlıyı öldürebilen madde, ağı, sem." Mecaz anlamda da şunları sıralamış TDK "Zehir gibi, zehir saçmak, zehir kesilmek, zehir zıkkım, zehir Hafiye, Zehir zemberek, zehir zıkkım, zehretmek, zehir olmak, beyaz zehir, panzehir..."

Çok yakın bir gelecekte Türkiye gündemine "Güüüümmm" diye düşecek bir konu var Silivri gündeminde. 'Zehirli Atık Bertaraf tesisi' inşaatı. Neden Silivri? Silivri de zehirli atık üreten sanayi kuruluşları mı var? YOK...Bırakın zehirlisini, zehirsiz sanayiler mi var? O da yok.. "Eeee niçin Silivri?" diye sormazlar mı ilgililere.. Sorarlar!.. Verdikleri yanıtta "yok öyle bir şey" dediğinde halkın temsilcileri ve devletinkiler, inanmamak mümkün mü?

Benzeri bir tesis İzmit’te kuruldu. Hem de dönemin Sosyal Demokrat Büyükşehir Belediye Başkanı ve günümüzün CHP Milletvekili Sefa SİRMEN tarafından.

Şimdi o günlere şöyle kısaca bir bakalım mı.. Ferhan Şensoy’luk, Yılmaz Erdoğan’lık, Levent Kırca’lık bir durum var ortada...

Günümüz Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı CHP Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen ve İZEYDAŞ’ın oluşturduğu tablo... Bu üç isim, geçmişte Kocaeli'de ve Türkiye gündeminde sıkça yer almışlardı. İZEYDAŞ, Sefa Sirmen'in belediye başkanlığı döneminde İzmit’e kazandırmış olduğu önemli tesislerden biri. Halk dilinde 'çöp fabrikası' olarak tanımlanan tesiste, zehirli sanayi atıkları ile evsel atıkların bertarafı yapılmakta. Ancak tesisin kuruluşu ve hizmete açılışından sonra, insan sağlına zararlı olduğu gerekçesiyle tesise yönelik yoğun tartışmalar yapılmış, hatta kapatılması için çağrı ve girişimlerde bulunulmuştu. Muhalefet cephesinin önünde yer alanlarından biri de, o dönemin Kocaeli milletvekillerinden, şimdi ki Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'ydi. Pepe'nin Sirmen'le olan mücadelesi, İzmit’te uzun süredir devam etmekte. Tabi Sirmen'in de Pepe'ye karşı... Pepe, bundan beş altı yıl kadar önce, İZEYDAŞ'ın çevre ve insan sağlığı açısından Kocaeli halkı için büyük tehlike oluşturduğunu iddia ederek Sirmen'e karşı cephe almış ve tesisin kuruluşunu, maliyetini ve varlığını uzun süre tartışmaya açmıştı... Bugün ise gelinen noktada, görünen o ki, İZEYDAŞ Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin savunduğu bir tesis konumunda. Hatta bir yenisi de Silivri’ye kurulması için kararlar alıyor...

Şimdi bazı zat-ı şahaneler diyeceklerdir ki : "İyi de kardeşim, bu tesis kurulmaz ise yarın, Tuzla da gömülen binlerce zehirli varil gibi variller Sinekli’de ki atıl kum ocaklarına ve ormana gömülmesi daha mı iyi? Bu tesisin gerçek kıymetinin anlaşılması ve kamuoyu önünde bunun itiraf edilmesi için, bir işadamının, fabrikasına ait kimyasal atıklarını gizlice o kum ocaklarına gömmesi mi gerekiyor?"

Elbette hayır.Yalnız şunu atlamamak gerekir; o variller İZEYDAŞ varken gömülmüştü. Bunun altında yatan başka gerekçeler de var elbet. Örneğin İZEYDAŞ’ı daha sempatik gösterme gibi... Kaldı ki Kocaeli yarımadası sanayi bölgesi ve oradaki fabrikaların atıkları için bir atık bertaaf tesisi gerekebilir... Silivri’ye kurulmasının haklı bir tek gerekçesini gösterebilir misiniz bay bilmişler?

Silivri Siyasileri bir araya geldi ve konuda halkı uyarmaya karar verdiler. Ali Korsan aylar önce gazetemiz ile uyardığında, kimse "gık" dememişti. Toplumsal yarar sağlayan hiçbir etkinlikte, üyelerini bir araya getirme becerisini gösteremeyen Parti ilçe Başkanları ve yöneticileri direrim bu kez biraz gayret gösterip bu olayın vahametini halka anlatabilirler ve Silivri Omuz omuza "Zehirli atık bertaraf tesisini" sınırlarından bertaraf etmeyi başarır...

 
Toplam blog
: 126
: 1276
Kayıt tarihi
: 10.09.06
 
 

48 yıldır yaşıyorum.Gazeteciyim, müzisyenim, babayım... Önce insan ve iyi bir yurttaş olabilme çab..