Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '06

 
Kategori
Bilgisayar
 

Aman ALLAH'ım Yanlış Dosyayı Sildim..! Şimdi Ne Yapacağım?

Aman ALLAH'ım Yanlış Dosyayı Sildim..! Şimdi Ne Yapacağım?
 

Korkmayın. Herkes gibi siz de biliyorsunuz zaten, dosya öncelikle çöp kutusunda, eğer fikir değiştirirseniz sizin gelip onu geri almanızı bekliyor. Çöp kutusunu açıp, geri al demeniz yeterli. Peki ama siz daha kötüsünü yaptıysanız? Bir yerlerden duymuştunuz hani herhangi bir dosyanın üzerine gelip Shift+DEL yaparsanız dosya çöp kutusuna gitmeden doğrudan silinir diye. İki de bir çöp kutusunu boşaltmakla uğraşmak istemiyorsunuz, bu nedenle bu metod işinize geliyor, ancak son dosyayı yanlışlıkla böyle sildiniz. Dosya artık çöp kutusunda da yok.

Daha kötü bir senaryoyu beraber yazalım, sizin ufaklık komple bir dizini veya komple bir diski silmiş ve hatta formatlamış olabilir. Gitti güzelim verileriniz, amma da uğraşmıştınız onlar için. Daha da kötüsü ya bu olay başınıza iş yerinizde geldiyse, siz ve firma için çok kritik verileriniz kaybettiyseniz. Burada durum daha da vahim.

Bu neticelerin hangisiyle karşı karşıya kalırsanız kalın YAPMAMANIZ gereken en kritik şey:

"KESİNLİKLE İLGİLİ SABİT DİSKTE HERHANGİ BİR YAZMA İŞLEMİ YAPMAYIN, YAPACAĞINIZ HER TÜRLÜ YAZMA İŞLEMİ SİZİN KAYBETTİĞİNİZ O DEĞERLİ VERİLERE ULAŞMA ŞANSINIZI BİRAZ DAHA AZALTACAKTIR."

Çünkü dosya silme işlemi öncelikle ilgili dosyanın dosya yerleşim tablosundaki (FAT) kaydının silinmesi demektir. Bundan sonra dosyanın disk üzerinde bulunduğu alan yazmaya müsait olarak gözükecektir. Durum böyle iken eğer siz herhangi bir yeni dosya oluşturma, dosya kopyalama vb... gibi diske birşeyler yazan bir işlem yaparsanız, eski dosyanızın olduğu alana gelen yeni bir yazma işlemi bu veriyi bir daha kurtarılamaz hale getirecektir.

DOS işletim sistemini kullanan dostlarım bilir, Undelet e ve Unformat komutları bu tür kayıp verileri geri getirmek için kullanılırdı. Ancak az olan işlevselliğini ve kullanıcıya pek sıcak olmayan yüzünü kerkes çok iyi hatırlıyor. İhtiyaç böyle olunca da yazılım geliştiren firmalar kendi çözümlerini kullanıcılara sundular.

Ontrack EasyRecovery™ programı bu tür ihtiyaçlarınıza oldukça iyi cevap verecek türden bir yazılım. Bu program sayesinde adım iş yerinde "Kötü Gün Dostu" oldu. Kaç kişinin AutoCad dosyasını, kaç kişinin fabrikayla ilgili değerli fotoğraflarını, kaç kişinin sunumunu geri getirdim hatırlamıyorum. Sizin anlayacağınız "Alet işler, el övünür" durumu:))

Bu programla sadece kayıp verileri bulmakla kalmıyor, yanlış formatlanmış diskler için de çözüm üretebiliyorsunuz. Yukarıda belirttiğim yanlış işlemden sonra diske birşeyler yazsanız bile yine bu programla bir şansınızı deneyin. Program ne var ne yok hepsini sizin önünüze dökecektir. Yalnız işlemin biraz vakit aldığını belirtmek gerek. Programın deneme sürümünü aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsniz:

http://www.ontrack.com/include/document.asp?file=http://download.ontrack.com/freedownloads/ERPROT_610.exe

Tabii bir de durumun en kötüsü var, diskiniz fiziksel zarar gördü. Çok kötü düştü, hatta PC' niz yandı. Felaket senaryolarını artırmak mümkün. Bu durumda diskteki verileriniz sizin için hayati öneme sahipse ve diski oluşturan manyetik metal plakalar zarar görmediyse hala şansınız var. Bu haldeki disklerden verileri çekip çıkaran konuda uzmanlaşmış firmalar Türkiye' de bile var.

"En İyi Temizlik Hiç Kirletmemektir.!" ilkesinden hareketle bu tür zor durumlarda kalmamanın en iyi yolu kritik verilerinizi yedeklemek, birden fazla ortamda saklamaktır.

Hoşcakalın....

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..