Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '07

 
Kategori
Eğitim
 

OKS kalktı yerine 3 OKS geldi

OKS kalktı yerine 3 OKS geldi
 

Milli Eğitim Bakanı OKS ile ilgili beklenen açıklamasını bugün yaptı ve OKS’nin kaldırılacağını, yerine 6., 7. ve 8. sınıflarda Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yapılacağını söyledi (1).

Milli Eğitim Bakanı bunun 3 OKS olmadığını söylese de şu anda 1 OKS yerine 3 OKS konulmuş bir durumda. Sonuç olarak OKS’nin kalkmamış olmasına sevindim. Bu konuda daha önce yazdığım bir yazıda, OKS’nin kalkmasının yaratacağı sancıları anlatmıştım (2): “OKS'yi kaldırmak çocukları gençliğin ilk adımlarında kabullenemeyecekleri haksızlıklar içine atmaktır. Bunun toplumsal ve kişisel zararları, şu andaki sınava hazırlık koşullarının yarattığı zararlardan daha büyük olacaktır. Şimdi sınavı kazanamadığı zaman kabullenip kendi yollarında ilerliyorlar. Sınavsız koşullarda diledikleri liselere gidemeyen öğrenciler ve aileleri bu durumu şimdi olduğu kadar kolay kabul edemeyecektir. Çözümsüz sorunları olan bir kuşak yetişecektir.”

Başka bir yazımda da "OKS kalkarsa bunalım olur" demiştim (3)

“Beğenelim veya beğenmeyelim, OKS ve ÖSS sepete domatesleri dolduruyor ve onların içinden iyi domatesleri seçiyor. Bu arada bazı domatesler sepete sağlam girip orada eziliyor, bazıları sepete girmeden eziliyor ama o sepete ezik girip sağlam olarak seçilen domates olmuyor. Şu anda OKS ve ÖSS’ye alternatif yoktur. Bu gerçek ortadayken bu sınavları kaldırmaya kalkmanın sonucu vahimdir. OKS kalkarsa bunalım olur. ÖSS için durum çok ciddidir, çünkü ÖSS’nin kalkmasının sonu bir isyandır, bir gençlik isyanı.”

Milli Eğitim Bakanı açıklamasında yeni sistemin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı (4):

“6., 7. ve 8. sınıflarda 'Seviye Belirleme Sınavları' (SBS) yapılacak. Bu sınavlar tamamen okuldaki derse, müfredata bağlı olacak. Bu sınavlar yüzde 70 oranında etkileyecek ve 3 yılın ortalaması alınacak. Daha sonra Yılsonu Başarı Puanı (YBS) devreye girecek. Bu da yüzde 25 etkileyecek. Ayrıca yüzde 5 oranında etki edecek Yöneltme ve Davranış Puanı (YDP) verilecek. YDP, ders veren öğretmenlerin notlarının ortalamaları alınarak belirlenecek. Bu puan belirlenirken, öğrencinin okuldaki sosyal, kültürel faaliyetlere katkısı, arkadaşları ile uyumu dikkate alınacak. Bu, öğrencilerin öğretmene saygı duymasına, okul kurallarına uyması ve disiplinsizlik yapmamasına da hizmet edecek. (...) “Her eğitim ve öğretim yılının sonunda her bir sınıf için elde edilen Genel Ortaöğretim Yerleştirme Puanlarının (G-OYP) toplanmasıyla bulunan G-OYP ilan edildikten sonra öğrenciler, okulların kontenjanlarına göre tercihlerini yapacak.”

Özetle G-OYP’nin yüzde 70’inin SBS geri kalan yüzde 30’unu öğretmenler belirleyecek. Öğretmenlerin işi çok zor olacak. Özellikle küçük yerlerde iyi not vermeleri için asla kaldırmayacakları ağır baskılar altında kalacaklardır. Yüzde birin bile tercihlerde nasıl etki yaptığı farkedilince öğretmenlik yapmak bir kabus haline gelecektir. Bakan buna da bir çözüm önermiş (4):

“Öğrencilerin SBS'de aldığı notla, ağırlıklı ilköğretim başarı puanının çelişmesi durumunda gereksiz bir not yükseltmesi olduğunun ortaya çıkacağına işaret eden Çelik, bunu tespit ettiklerinde yapan okulları ifşa edeceklerini, öğretmen ve yöneticilerle ilgili yasal işlem başlatacaklarını bildirdi.”

Öğretmen bir öğrenciye iyi not vermiş, çocuk sınavda heyecanlanmış yapamamış. O zaman öğretmen “istismar yaptı” diye suçlanıp işlem yapılacakmış. Böyle saçmalık olmaz.

Sonuç olarak OKS yerine 3 sınıfta 3 OKS gelmesi olumlu olmuştur. Sınavın Genel Ortaöğretim Yerleştirme Puanı belirlenmesinde yalnızca % 70 etkisi olması ise yanlış olmuştur. Burada okulda belirlenmesi istenilen % 30 azaltılarak ÖSS’de uygulanana benzer bir hesaplama sistemi geliştirilmelidir.

Her öğretmenin farklı değerlendirmesini aynı puanlama için ortak sepete koymak öğretmene gereksiz sorumluluk vermek anlamına gelir ki, bu durum eğitimde onarılamaz hasarlara neden olur, öğretmenlerimizi çok zor durumda bırakır, omuzlarına taşıyamayacakları bir yük olarak biner.

Yeni sistemin öğrencilerimize ve velilerimize hayırlı olmasını diliyorum.

(1) OKS tarih oluyor: http://egitim.milliyet.com.tr/Haber.aspx?HaberNo=4638
(2) OKS kalkacakmış : http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=14141
(3) Sınavlar nasıl okunuyor?: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=23504
(4) Ortaöğretime geçiş modeli: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/6093678.asp?m=1&gid=112&srid=3429&oid=5

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..