Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Cumhuriyet gazetesi

Cumhuriyet gazetesi
 

Yetmişli yıllardı, sabahları sokağımızdaki gazete büfesi erkenden tüm apartmanlara gazeteleri dağıtırdı. Gazeteleri apartmanın alt kat merdivenlerine bırakır, kapıcı veya hangimiz erken inmişse kapılara dağıtırdık. Hemen hemen herkesin gazete aldığı yıllardı. Bir sabah kapıda gazeteyi bulamayınca aşağıya indim, gazeteler yığılıydı ama bazı gazeteler tam ortadan yırtılmıştı. Baktığımda gazeteler yırtılırken seçilmiş olduğunu farketmiştim, Cumhuriyet ve Milliyet dışındakiler sağlamdı. Akıllarınca gözdağı vermeye çalışıyorlardı. Moralim bozulmuştu, evdekiler de öğrenip korkmasınlar diye sessizce gidip yeni bir Milliyet alıp gelmiştim. Bunu yıllarca anlatmamıştım.

O zamanlar Abdi İpekçi henüz yaşıyordu ve bazıları için Milliyet, Cumhuriyet’le aynı kefedeydi. Eve Milliyet alıyordum çünkü oturduğum semt Cumhuriyet Gazetesine abone olmak için risk oluşturuyordu. Kapıda Cumhuriyet gazetesi görünmesi evde huzurlu oturmak için sorun olabilirdi. Cumhuriyet’i çoğunlukla okuldan alır ve eve gelirken Cumhuriyet yazısı görünmeyecek şekilde katlar ve kitapların arasına saklardım.

Şimdi gazete eve gelmiyor, sabah çıktığımda en yakın büfeden gazetem Cumhuriyet’i alıyorum, servisin kalktığı yerdeki parka kadar ara sokaklardan gazetemi korkmadan okuyarak yürüyorum, parkta ve otobüste okumayı sürdürüyorum. Güzel havalarda parkta banka oturup simidimi yerken gazete okumak sabahlarıma güzellik katıyor.

Cumhuriyet okuyorum çünkü okuduğum gazete beni hiç yanıltmadı. Hep doğruyu yazdı ve hep doğruları yazdığı için hedef tahtası oldu. Biriler önemsemezmiş gibi davransalar da, tirajını küçümseseler de Cumhuriyet’ten korktular. Yazarları öldürüldü ve okurları olarak o kurşunların hepimize ve Cumhuriyetimize sıkıldığının farkındaydık. Cumhuriyet’e Atatürk’e sahip çıktı. Şimdi çok fazla tirajı yok ama aslında çok kişiye ulaşıyor. Emre Kongar NTV’de, Ali Sirmen Skytürk’te, Mustafa Balbay Avrasya TV’de, Cüneyt Arcayürek Kanaltürk’te gazetenin tirajının yüzlerce katı kitlelere ulaşıyorlar.

Sağda veya solda olduklarını söyleyen birçok kişi Cumhuriyet Gazetesi için“demode” eleştirisini yaparlar, oysa Cumhuriyet hep en ileridedir. Çağı yakalayamadığını söylerler, oysa diğer gazeteler bir zamanlar çağı yakaladıkları promosyon kampanyalarından şimdi utanıyorlar. Cumhuriyet gazetesinin en çok sevdiğim yanlarından biri de fal köşesinin olmadığı nadir gazetelerden olması.

Cumhuriyet okuru hiç de söylendiği gibi gazeteye gözü kapalı bağlı değildir, bağlı olduğu ilkeleridir. Gün geldi gazetemizi Uğur Mumcularla beraber terkedip Milliyet’e geldik, Cumhuriyet’in tirajını birkaç binlere düşürdük.Günü geldiğinde beraber geri döndük, biraz fire versek de.

Cumhuriyet’in Cumhuriyet’in yapı taşlarından biri olduğunu biliyorum ve bu nedenle çok sevmeyeni olduğunun da farkındayım. Şu sözü çok seviyorum: Bu ülkenin aydınlık insanları. Size Cumhuriyet yakışır.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..