Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '07

 
Kategori
Güncel
 

Ben halkım ve “Cumhurbaşkanını TBMM seçsin,” diyorum

Ben halkım ve “Cumhurbaşkanını TBMM seçsin,” diyorum
 

Cumhurbaşkanını halkın doğrudan seçmesi için Anayasa değişikliği yapmaya çalışanlar, "Ben halkım" ve "Cumhurbaşkanını ben seçmek istemiyorum, " diyemeyeceğimizi sanıyorlar. Eğer ülkemiz, bağımsızlığımız, cumhuriyetimiz, demokrasimiz böyle söylememizi gerektirirse bunu söyleriz. Bunu söylemesi gerektiğini halkımıza anlatırız ve onlar da sandıkta söylerler.

Hiç kimse, “Cumhurbaşkanının halk seçsin mi?" diye referandumda sorduklarında "Herkes evet der, " diye düşünmesin. Ben “hayır” derim, başka hayır diyecekler de çıkar.

Meclis’te Cumhurbaşkanını seçmeyi kolaylaştıran yani 367’den vazgeçilmesini sağlayacak Anayasa değişikliğine de "hayır" derim. Çünkü Cumhurbaşkanı çok kolay seçilmemelidir. Çok kolay seçilmemeli ve uzlaşmadan başka çare kalmamalı. Uzlaşmayı öğrenemeyenleri meclise göndermemek biz halkın görevi olmalı.

Sorun Anayasa’nın 102. maddesinin yeteri kadar açık olmamasıydı. Benim için ve benim gibi düşünenler için son derece açıktı; yani oylamalarda 367 gerekiyordu. Şimdi Anayasa Mahkemesi bunu kesinleştirdi. Artık cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili hiç değişiklik yapmaya gerek kalmadı.

Bu meclis cumhurbaşkanını seçemedi, genel seçime gidildi. Seçimlerden sonra yeni meclis toplanır, onlar da seçmeyi denerler, uzlaşmayı başaramazlarsa biz halk olarak uzlaşmayı başaracak olanları seçeriz, üç ay sonra. Sonuçta biz halk olarak siyasilere uzlaşmayı öğretiriz.

Halkın seçmesine karşıyım. Çünkü ilk turdan sonra ikinci tura kalacak adayların ikinci turda seçilmesinde başka faktörler rol oynayacaktır. İkinci tura kalan adayların seçilme şansları için durum çalışmaları yapmalıyız. Bu durum çalışmaları neden halk oylaması istediklerini çok açık şekilde ortaya çıkaracaktır.

Biz TBMM üyelerini seçelim, TBMM de cumhurbaşkanımızı seçsin, ancak çok kolay seçmesin. Yalnızca bir cumhurbaşkanımız olduğunu unutmayalım.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..