Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

İki yöresel tat. Üstelik çok da yabancı değil

İki yöresel tat. Üstelik çok da yabancı değil
 

Oldum olası hamur işlerini çok severim. Bazen evde kendim yapmaya çalışıyorum bazı tarifleri. Yapıyorum da, ama annemin eller inden çıkan gibi olamıyor maalesef. Ne de olsa alışmışlık tabiî ki.. Evimizde hemen hemen her pazar, muhakkak bir hamur işi, özellikle tepsi böreği yada saç pidesi yapılırdı. Hafta sonu olmasının sebebi ise, hem daha rahat bir zaman dilimi vardı, hem de herkes toplanabiliyordu. Bu alışkanlık, herkes evden uçup gittiğinde bile değişmedi. Ta ki, annem rahmetli oluncaya kadar. O güne kadar, biz evde sürekli saç pidesi yerdik. Şimdi sacımız duvarda yadigar kaldı..

Size bu saç pidesinin tarifini vereceğim. Bir de kullandığımız malzemelerin atık kısımlarını nasıl değerlendirebileceğimizi anlatan bir tarif. Her ikisi de uygulanabilir ve çok lezzetli..

Önce saç pidesi Malzemelerimiz şöyle : ½ kg ıspanak yaprağı, 4-5 taze soğan, bulabiliyorsanız soğan yerine bir-iki tane pırasa da kullanabilirsiniz, bulabilirseniz ½ kg ısırgan (ege de buna çakır derler. Yaprakları iricedir), 250 gr taze çökelek (veya beyaz peynir de kullanabilirsiniz), 4 ad yufka ( bu dört kişiliktir bir tariftir, miktarı siz artırabilirsiniz, kendiniz açabiliyorsanız, çok daha güzel oluyor), bulabiliyorsanız, tüplü saç çok iyi olur ( çünkü yüzeyi ovaldir ve daha iyi pişirir) teflon tava da işinizi görür, bunu yağlamak için de sıvı yağ, ½ çay bardağı zeytinyağı, bir miktar tuz ve kırmızı pul biber, bir miktar nane, bir miktar kekik, eritilmiş tere yağ ve ½ limon.

Hazırlanması: Temizlenmiş ıspanakları ve soğanları (pırasayı) ve ısırganı küçük küçük doğrayıp karıştırın. Taze çökeleği (veya beyaz peyniri ) ezip ıspanaklara ilave edin. Sonra da, tuzu, biberi ve baharatı da karışımın içine dökün ve iyice karıştırın. Sonra bu harcı dört eşit parçaya bölün. Önce, bir yufkayı açıp bir kenarını diğerinin üçte ikisini kapatacak şekilde katlayın. Harcın dörtte birini yufkanın üzerine yayın, yufkanın diğer kenarlarını da fırça ile su sürerek kapatın. Gözlemeyi zeytinyağı ile yağlanmış teflon tavaya alıp arada çevirerek önlü arkalı pişirin. Pişirdikten sonra, fırça darbesi ile sıvı tereyağını, pişmiş gözleme üzerinde gezdirin ve yarın limonu hafiften fazla sulandırmadan gezdirin (unutmayın sıkmayacaksınız, gezdireceksiniz.) ve ağzınızın suyunu silin..


Diğer tarifim ise, biraz uydurma bir tarif gibi gelebilir ama çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Bu tarif için, yukarıda kullandığımız malzemelerden ıspanak sapları ve bazı temiz pırasa artıklarını, bir süre suda bekletiyorsunuz, (hem temizlenecek, hem yumuşayacak), daha sonra aşağıdaki tarifle pişiriyorsunuz.

Malzemeler şunlar: 2 kg ıspanak kökü, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 4 baş kuru soğan, 5-6 adet kurutulmuş acı kırmızı biber (yoksa taze de olur), 1-2 adet etli kırmızı biber, 5 diş sarımsak, 1 çay bardağı pilavlık bulgur (veya pirinç), 1, 5 çay bardağı sıcak su, tuz, karabiber

Hazırlanması ise şöyle: Önce ıspanak köklerini ayıklayıp sularını birkaç kez değiştirerek yıkayın. İrice kıyılmış soğanı ve ikiye bölünmüş biberleri ve kuru biberleri bir tavada zeytinyağı ile kavurun. Ispanak köklerini ilave edin ve hiç su koymadan kendi suyu ile bir süre kavurun. Daha sonra, suyunu salan ıspanaklara yıkanıp büyükçe doğranmış sarımsakları ve tuzu ekleyip biraz daha karıştırın. Sonra, en son bulguru (yada pirinci) ve suyu ekleyip, bulgurlar suyu çekene kadar pişirin Servis tabağına paylaştırdığınız ıspanakların üzerine karabiber serpip servis yapın. Müthiş bir tat ve bu tattan vazgeçemeyeceksiniz. Alıştığınızda, evinizin ana yemeği yada salatası da olabiliyor. Keyfinize ve yaratıcılığınıza göre de çeşitlendirebilirsiniz.

Bu arada unutmadan, benzer bir tarifi başka sebzeler için de deneyebilirsiniz. Mesela kereviz. Ya da sap olmasa da taze fasulye’yi (ince olacak) deneyebilirsiniz. Harika bir yemek çeşidi oluyor. Benden söylemesi.

Son olarak şunu söyleyeyim, bu tarifler bana özeldir, kitaplarda yer almaz.. Sevgiyle kalın ve afiyet olsun.

../..
 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..