Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Nöbetçi eczane nasıl 5 dakika içinde bulunur?

Nöbetçi eczane nasıl 5 dakika içinde bulunur?
 

Sizleri bilmem ama ben yaşam içinde günlük işlerde seçim yaparken genelde çok doğru kararlar veremem, en azından veremediğime inanırım. Özellikle trafikte güzergah seçimi yaparken trafiğin en yoğun olduğu bölgelere gidip, trafiğe göbekten saplanmakta açıkçası pek üstüme yoktur:) Aynı performansı bilmediğim bir yerlere ulaşma gayreti içinde olduğum zamanlarda da çok iyi sergileyerek, yanlış yollara girip yarım saatlik yolu bir veya bir buçuk saatte aldığım da çok olmuştur. Şaka bir yana, aslında şunu da çok iyi biliyorum; hayatta güzel şeyler kadar kötü şeylerin olma ihtimali de vardır. Benim en doğru yolu bulup çok kısa sürede gitme ihtimalim olduğu gibi en kötü bir seçim yapıp aynı yolu çok uzatma ihtimalim de vardır. Hayatta ihtimaller dolu olduğu için bunun kişinin şanslı ya da şansız olmasıyla da bir ilintisi yoktur. İnsanoğlu genellikle iyi değil kötü şeyleri hatırladığı için kendisini bu konuda şansız hissetmesi kaçınılmaz olur.

Alın size buna ters bir örnek. Bir pazar sabahında Adapazarı' nda bizim ufaklığa mama almak için nöbetçi eczane aramaya çıkıyorum. Lojman çıkışı yol ayrımına geldiğimde ya şehir merkezine doğru yönelecek veya Serdivan denen mevkiye doğru yol alacağım. Yani en yakın eczaneyi bulma adına doğru seçim yapma aşansım 1/2. Ben kararımı verip Serdivan mevkiine yöneliyorum. Daha sonra öğrendiğim bilgiye göre bu bölgede toplam 6 eczane varmış. Yani benim bu 6 eczane için de o gün nöbetçi olanı bulma ihtimalim 1/6. Yol ayrımına geldiğim noktadan itibaren benim tek seferde en yakın nöbetçi eczaneyi, durup başka bir eczanenin camına bakmadan bulma ihtimalim:

Toplam ihtimal: 1/2x1/6=1/12

Yani 12' de 1 ihtimalle ben tek seferde gidip bu eczanenin önünde durabilirim. Peki ne oldu dersiniz, Serdivan mevkiinde gözüme çarpan birkaç eczaneden birini seçip önünde durdum. Daha arabadan inmeden gözüm "Nöbetçi Eczane" yazısını ararken eczanenin açık olduğunu farkettim. İçeri girdiğimde tek seferde bugün nöbetçi olan eczaneyi bulduğumu anladım. Adapazarı' nı pek iyi bilmeyenbir kişi olarak ortalama 30 dakika olması muhtemel nöbetçi eczane bulma serüvenim sadece 5 dakika içinde sona ermiş oldu.

Dedim ya hayat ihtimallerle dolu. İhtimallerin gerçekleşmesi de ne şanlı ne de şansız olduğumuzu gösterir. Eğer o eylem bizim için çok önemliyse en güzeli işimizi sağlama almak ve hata yapmamızın muhtemel olduğu durumları ortadan kaldırmaktır.

Hoşcakalın..!

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..