Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '08

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Töre Cinayetleri - İntiharlar

Töre Cinayetleri - İntiharlar
 

Milliyet foto galeri :victoria da tehlike ve cennet.


Töre cinayetleri, taraflardan suç zanlısı yoksa kendi kendine töre baskısı ile idama karar veren genç insanların dramı, çoğunlukla fazla dikkat çekmemektedir. Bu blog da ki intihar konusu töre cinayetleri bağlamında, konu ile ilişkili intiharlar söz konusudur.

Bu tür can'a kastetmeler mahalli dedikoduyla, duyulmasıyla olduğu gibi; olabilir kaygısı ile de sır durumdayken de gönülsüz tecavüzlerin sonucunda görülebilmektedir.

Önemli bir ayrıntı da sadece gönül ilişkisi durumundayken, ailelerin ret baskısı sonucu intihar eylemleri olmaktadır.

Diğer bir neden, istenmeyen evlilikleri ret girişimi olarak bu davranışlar görülmektedir. Bu durumlar yaşlı erkeklere bedel karşılığı fakir aile kızlarınca yada berdel'e (değişim evlilikleri-takas) itirazdan kaynaklanan intiharlardır.

Önemli bir sosyolojik sonuç, çevrenin acılı aileye saygıyla örf adet gereği bu tür intihar ölümlerinin kamuoyuna basına yansımamasıdır. Bu girişimler diğer taraftan namus kirlenmesi olarak telakki edilmektedir. Bu nedenle de duyulması normal karşılanmamaktadır. Zaten intiharların bir çoğu aile baskısıyla namussun kirlendiği iddiası ve bunun temizlenmesinin tek çıkar yolu olarak kabul edilmesiyledir. Bu yanlış gelenek kız vaya kadın tarafından kendiliğinden yapılmaz ise, aile fertleri kendi içinde karar alarak bir şekilde (töre cinayetleri yöntemi ile) infaz yerine getirilmektedir.

Bu sonucun olabileceği korku psikolojisi içinde bulunan kadın, bunun kaosu ile bunalımdan (depresyon) biran önce kurtulmanın yolu olarak intiharı seçmektedir.

Bu intihar duyumları bazan, kol kırılır yen içinde kalır deyimi ile cinayet durumlarında da dışa yansıyan haberlerde intihar şekli veya haberi yayılmaktadır. Bu durumda ailenin diğer fertleri mağdur durumda olaydan zarar görmeyecektir düşüncesi hakim olabilmektedir. Ancak son yıllarda ki adli ve tıpbi gelişme bu gibi durumları tespit etmeleri kolaylaşmıştır.

Ancak gönüllü cinsel ilişkilerin mahalle - yöre baskısının kalktığı durumlar da ve metropol veya kentsel kültürün karışıklığında, bu defa engel olanlara şiddetin yöneldiği ortaya çıkmaktadır. Kırsal kesimde içe kapanıklık nedeniye kendine yaptığı intiharla kurtuluş çaresini bu kez ters yöne çevirerek Yakınların anne, babaların itirazı nedeniyele hayatlarından oldukları medya manşetlerine çıkmaktadır.

Yeni suç türleri katagorisinde, yeniden ismlendirilecek suçlar içinde de olabilen bu konuların sonucunda işlenen cinayetlerin bazan aile fertlerine bireysel olduğu gibi, toplu katliam şeklinde, cinayet işleme ve yakınlıkdercesi bakımından akla gelemeyecek şekilde olayların haberlerine tanık olunmaktadır.

Bu yön değiştiren töre intiharları ve töre cinayetlerinin sosya psikolojik ve sosyo ekonomik nedenleri de kültürel ortam ve çağdaş iletişim ve yayınlarla kütür değişiminin sindirilerek yeni ortama entegre olamamaktan kaynaklandığı da muhakkaktır.



Not:Töre cinayetleri blog: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=80571



Nariçi; 25.05.08

Not: DİYARBAKIR Bağlar Belediyesi Kadın Kooperatifi Derneği, Namus Cinayetleri ve Kadın İntiharları Raporu’nda, geçen yıl 25 kadının yaşamını yitirdiğini açıkladı. Kadınlardan, 20’sinin intihar ettiği, 5’inin ise eşleri veya kardeşleri tarafından öldürüldükleri belirtildi. Raporda, intihar eden ve öldürülen 25 kadından 14’ünün bekár, 3’ünün nişanlı, 5’inin imam nikáhlı, 1’inin resmi nikáhlı, 2’sinin de dul oldukları belirtildi. Yaşamını yitiren kadınların 16’sının ilkokul mezunu ve ilkokul terk, diğerlerinin ise lise, üniversite terk veya okuma-yazma bilmedikleri kaydedildi. 05.07.2008 haberler.com

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..