Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '08

 
Kategori
İnançlar
 

Cenaze namazında vaaz

Cenaze namazında vaaz
 

Cenaze törenleri, gidenlerin ardından yapılan son görev olması açısından önemlidir. Son görüşme, son buluşma, son bir veda törenidir.

Geçtiğimiz haftalarda bir cenaze törenine katıldım. Şimdiye kadar katıldığım cenaze törenlerinin hiçbirine benzemiyordu. Köylerde, kasabalarda, şehirlerde, büyük şehirlerde sayısını anımsamadığım kadar cenaze töreninde bulundum. Kimileri çok yakınlarımdı, kimileri yakınlarımdı, kimileri tanıdıklarımdı, kimileri de tanıdıklarımın yakınlarıydı. Törenlerin kimisinde cenaze namazında saf tuttum, kimi zaman dışarıda bekledim. Ne köyde ne de şehirde namazı kıldıran hocaların hiçbir zaman dışarıda bekleyenleri saflara katılmaya davet ettiğine hiç tanık olmamıştım. Son katıldığım törende ilk kez böyle bir olaya tanık oldum.

Cenaze namazını kıldıran hoca önce saftakilerin yerde döşeli mermerlerdeki siyah çizgilere göre düzgün durmalarını istedi. Ardından kadınlardan dileyenleri arka tarafta saf tutabileceklerini söyledi. Sonra da “nasıl bilirdiniz” diye sorduğunda herkesin bir ağızdan aynı şekilde “iyi bilirdik” demelerini istedi. Bir anısını anlatmaya başladı. Bir keresinde böyle sorduğunda oradakilerden biri “nereden bilelim müslüman olduğunu” demiş. Burada böyle şeyler olmamalıymış. Zaten buradaki herkes müslümanmış. Sonra aşama aşama cenaze namazının nasıl kılınacağını anlattı. 10-15 dakika süren vaazdan sonra cenaze namazı başladı. O sırada musallada üç cenaze vardı. Oradaki yakınları, tanıdıkları kendi üzüntüleri içindeyken bir hocanın hitabet gücünü sergilemek için yaptığı vaazı dinlemek zorunda değillerdi.

Bir şeyler değişiyor ve her nedense bazı değişimler son yıllarda çok hızlandı. En az 30 yıldır görmediğim şekilde bir cenaze törenine 2008 yılında tanık olacakmışım. Bu değişimden rahatsız olan yalnızca ben değildim, o sırada saf tutan veya tutmayan çok kişinin rahatsızlığını farkettim..

Hiçbir cami hocasının, cenaze namazında saf tutmayanlara imalı göndermeler yapmaya hakkı yoktur. Hiçbir cami hocasının, cenaze namazına gelenlerin başka zaman camiye gelmeyenler olduğuna karar verip, fırsatı yakalamışken onlara vaaz vermeliyim diye düşünmeye hakkı yoktur. Eğer kendisinde böyle haklar gören varsa, hepimizin kutsal mekanları olan yerlerde bulunmaya hakkı yoktur.

Diyanet İşleri Başkanlığı kendi kadrosunda çalışanları disipline etmelidir. Onların görevlerini nasıl yapmalarını, nasıl davranmaları gerektiğini anlatmalı ve bunu çok sıkı bir şekilde denetlemelidir.

Ankara, Ocak 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..